Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Σεμινάριο και μετά birdwatching στην Τουρλίδα

Σεμινάριο και μετά birdwatching στην Τουρλίδα

Με συμμετοχή περίπου 60 ατόμων, εκπαιδευτικών και μαθητών υλοποιήθηκε την Κυριακή 10/2 το Σεμινάριο Παρατήρησης Πουλιών που διοργάνωσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου

Τι σεμινάριο έγινε με την υποστήριξη του Δήμου Μεσολογγίου και τη συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και Θέρμου και των Ποδηλατών Μεσολογγίου. Το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στο Τρικούπειο Πνευματικό Κέντρο Μεσολογγίου, και έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Η εκδήλωση είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα και περιέλαβε αναλυτική παρουσίαση των βασικών ειδών πουλιών της περιοχής (υδρόβια, παρυδάτια, αρπακτικά αλλά και δασικά είδη) και των βιοτόπων τους από τον Γιάννη Ρουσόπουλο και για τo τι είναι  Birdwatching από τον Κώστα Παπακωνσταντίνου. Ο κος Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η παρατήρηση πουλιών δεν μόνο χόμπι και δεν μας δίνει μόνο γνώσεις για τα πουλιά αλλά μια βαθύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει γύρω μας μια και τα πουλιά είναι δείκτης ποιότητας του περιβάλλοντος. Η μοναδικότητα των υγροτόπων της περιοχής επιτρέπει επίσης την ανάπτυξη του οικοτουρισμού με Έλληνες και ξένους επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται να δουν και να φωτογραφήσουν τα πουλιά ιδιαίτερα την άνοιξη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Μυτιλήνης, που δέχεται οργανωμένες ομάδες birdwatchers από διάφορες χώρες με θετικό όφελος στην τοπική οικονομία.

Μετά το σεμινάριο έγινε στην Κλείσοβα απελευθέρωση πουλιών που είχε περιθάλψει η ΑΝΙΜΑ. Συγκεκριμένα απελευθερώθηκαν δύο γερακίνες (Buteo buteo) και ένας ήταυρος (Botaurus stellaris). Κατόπιν οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μεταβούν με λεωφορείο του Δήμου στην περιοχή της Τουρλίδας και να παρατηρήσουν ανά ομάδες αρκετά είδη πουλιών με τηλεσκόπια και κιάλια.

Ενδεικτικά παρατηρήθηκαν:

Αποικία  Αργυροπελεκάνων- Pelecanus crispus (70-80 άτομα)

Φοινικόπτερο- Phoenicopterus ruber (περίπου 300)

Χουλιαρομύτα- Platalea leucorodia (περίπου 30)

Σταχτοτσικνιάς- Ardea cinerea (8)

Λευκοτσικνιάς- Egretta garzetta (8)

Αργυροτσικνιάς- Egretta alba (8)

Κοκκινοσκέλης – Tringa totanus (15)

Αβοκέτα – Recurvirostra avοsetta (περίπου 150)

Βαρβάρα – Tadorna tadorna (2)0

Ξεφτέρι – Αccipiter nisus (1)

Καστανοκέφαλος Γλάρος – Larus ridibundus (40)

Ασημόγλαρος της Μεσογείου – Larus michahellis (10)

Λευκοσουσουράδα – Motacilla alba- ( 4)

Καρατζάς – Sterna caspia (8).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.