Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

ΣΕΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Αγκάθι οι ελλείψεις προσωπικού

ΣΕΠΕ Αιτωλοακαρνανίας: Αγκάθι οι ελλείψεις προσωπικού

unnamed44Οριστική κατάργηση του τμήματος ΣΕΠΕ Μεσολογγίου, τεράστιες οι ελλείψεις προσωπικού στο Αγρίνιο-Αμείωτοι οι έλεγχοι με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ να επιβάλλεται σε πολλές περιπτώσεις το προηγούμενο δίμηνο.
Σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ των ρυθμίσεων οριστικοποιούνται και οι καταργήσεις τμημάτων του ΣΕΠΕ (ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 180). Μεταξύ αυτών και το τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Μεσολογγίου. Ένα τμήμα που εκτελούσε καθήκοντα με μόνο δύο (!) επιθεωρητές εργασίας, φέρνοντας ωστόσο εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι έχει να κάνει με τον εντοπισμό εργασιακών παραβάσεων στην περιοχή αρμοδιότητάς του. Μετά την κατάργηση, το μόνο τμήμα που μένει να λειτουργεί για ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, είναι αυτό του Αγρινίου, με τον έναν εκ των δύο επιθεωρητών από το Μεσολόγγι να μετακινείται σε αυτό. Το ΣΕΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, όπως πλέον θα ονομάζεται το Σώμα στην αρμοδιότητα του οποίου θα ανήκει η επίβλεψη όλου του νομού, καλείται να λειτουργήσει με τέσσερις, στην καλύτερη των περιπτώσεων, επιθεωρητές.
Σκόπελος η «Διαύγεια» …
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι προσπαθούν, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση του ΣΕΠΕ στην Πάτρα, να καταφέρουν άμεση ρύθμιση από το Υπουργείο, ώστε να σταματήσει το… παρατράγουδο της ανάρτησης των προγραμματισμένων ελέγχων στο σύστημα «Διαύγεια», αφού έτσι, το αιφνιδιαστικό του ελέγχου, φυσικά, χάνεται, μαζί με τον σκοπό των… επισκέψεων των επιθεωρητών στις επιχειρήσεις.
Παρά τις όποιες δυσκολίες- τα τμήματα είναι ακόμη εν αναμονή της λειτουργίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις- και τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού τα τμήματα Επιθεώρησης συνεχίζουν το έργο τους. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι έλεγχοι σε καταστήματα, υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως, ήταν καθημερινοί και στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές του νομού, κυρίως σε Ναύπακτο, Βόνιτσα, Πάλαιρο, Αστακό.
Οι έλεγχοι έγιναν από μεικτά κλιμάκια των τμημάτων του ΣΕΠΕ Αγρινίου και Μεσολογγίου και της ΕΥΠΕ και υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα, βεβαιώσεις παραβάσεων και επιβολή προστίμων. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις σχηματίστηκε δικογραφία κατά του εργοδότη που απασχολούσε ανασφάλιστο προσωπικό που έχει ήδη διαβιβαστεί στο εισαγγελέα.
Το τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αγρινίου θα συνεχίσει, όπως διαμηνύει και ο προϊστάμενος του τμήματος κ. Δημήτρης Μερμίγκης κατόπιν εντολών τους εντατικούς ελέγχους, σε κάθε χώρο εργασίας.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-Γεγονός

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.