Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Σε εξέλιξη η εκδήλωση-συζήτηση για το Χρέος

“Η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει το χρέος  γιατί είναι παράνομο”. Τι είπαν σε δηλώσεις τους οι κκ. Βατικιώτης και Καλομοίρης. 

DSCN7666Σε εξέλιξη είναι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο η εκδήλωση-συζήτηση για το Χρέος την οποία οργανώνει το Νoμαρχιακό Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας της ΑΔΕΔΥ .
Την εκδήλωση παρακολουθεί αρκετός κόσμος ενώ ομιλητές είναι ο οικονομολόγος και μέλος της «Επιτροπής Αλήθειας  για το Δημόσιο Χρέος» Λεωνίδας Βατικιώτης και το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης.
Μιλώντας πριν την εκδήλωση σε δημοσιογράφους ο κ.Βατικιώτης υπογράμμισε πω «η σημερινή ημέρα είναι μία ευτυχής συγκυρία γιατί δείχνει ότι η ταπείνωση που υφίσταται κάθε τρεις και λίγο η ελληνική κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2015 δεν είναι μονόδρομος. Το πόρισμα της επιτροπής αλήθειας δημόσιου χρέους αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την Κυβέρνηση καθώς τεκμηριώνει τη δυνατότητα που υπάρχει να μην πληρωθεί το δημόσιο χρέος. Είναι ένα ντοκουμέντο που αποτελεί σημείο σταθμό για την πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη στιγμή που τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα δείχνει πως το δημόσιο χρέος είναι παράνομο και απεχθές. Αναφέρει με κάθε  ακρίβεια ότι το δημόσιο χρέος  όχι μόνο δεν μπορεί να πληρωθεί, κάτι που το έχει διαπιστώσει ο κάθε κάτοικος αυτής της χώρας, αλλά και δεν πρέπει να πληρωθεί. Πλέον  επαφίεται στην κυβέρνηση το αν θα συνεχίσει να κάνει επίδειξη του πόσο καλός μαθητής είναι απέναντι στους πιστωτές ή αν θα πρέπει με βάση τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα αυτού του ντοκουμέντου να προχωρήσει σε μονομερή παύση πληρωμών επί του δημόσιου χρέους».
Ο κ. Βατικιώτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του υπογραμμίζοντας «ακόμη και το κείμενο των 47 σελίδων που δημοσιεύθηκε προ δεκαπενθημέρου και το οποίο έχει απορριφθεί ως υπερβολικά «μαλακό» από τους πιστωτές, είναι ένα νέο μνημόνιο. Περιγράφει διπλασιασμό της εισφοράς των συνταξιούχων στα φάρμακα, μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, ιδιωτικοποιήσεις 3,5 δις ευρώ, ένα σωρό αντιλαϊκά μέτρα  τα οποία αν η κυβέρνηση εφαρμόσει, γρήγορα θα ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ, θα απαξιωθεί δηλαδή στα μάτι των ψηφοφόρων, για έναν και μοναδικό λόγο: αυτά τα μέτρα διαιωνίζουν την πολιτική της λιτότητας και άπαξ και εφαρμοστούν, αν δηλαδή η κυβέρνηση συμφωνήσει να περάσει ένα νέο μνημόνιο, μετά θα έρθει ένα ακόμη μεγαλύτερο μνημόνιο και σύντομα θα οδηγηθούμε στην αριστερή παρένθεση με αποτέλεσμα όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ευθύνη για την καταστροφή της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια, να νιώσουν δικαιωμένες …»
Ο κ. Καλομοίρης αναφέρθηκε στο προκαταρκτικό πόρισμα που προέκυψε από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής Ζώης Κωνσταντοπούλου για την οποία ανέφερε  «κινήθηκε στο πλαίσιο κυβερνητικών αποφάσεων και κατευθύνσεων».
Ο κ.Καλομοίρης ανέφερε: «πρόκειται για ένα πρώτο πόρισμα που τεκμηριώνει ότι το χρέος  είναι παράνομο, επαχθές και απεχθές και συνεπώς πρέπει να επιβάλλουμε τη διαγραφή του. Τη μονομερή διαγραφή του. Έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε γιατί το χρέος αυτό δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι της χώρας μας, τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τραπεζών, τις ανάγκες των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Για να εξυπηρετήσει συμφέροντα αλλότρια από τα συμφέροντα και της ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς λοιπόν λέμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα, να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, τις αποφάσεις του ΟΗΕ που λένε ότι όταν η κυβέρνηση μιας χώρας έχει να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και στη λειτουργία των σχολείων, των νοσοκομείων, στην κάλυψη της κοινωνικής ασφάλισης από τη μια πλευρά και από την άλλη να αποπληρώσει χρέος προς δανειστές, έχει δικαίωμα να επιλέξει το πρώτο. Η επιβίωση δηλαδή των κοινωνικών στρωμάτων, είναι προτεραιότητα. Η Κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να θέσει το ζήτημα, εξάλλου στο προεκλογικό της πρόγραμμα διακήρυσσε ότι θα προωθήσει τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Αυτό λέμε κι εμείς. Πάνω από το 70% του χρέους είναι παράνομο. Επομένως αν δεν κατορθώσει μέσα από διαπραγματεύσεις να διαγράψει ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους, πρέπει να το κάνει μονομερώς. Αυτή είναι η άποψη της ΑΔΕΔΥ. Παλεύουμε εδώ και χρόνια για τη διαγραφή του χρέους. Η κατάργηση των μνημονίων είναι πάντα μπροστά στα αιτήματα των κινητοποιήσεων μας, μαζί και η διαγραφή του χρέους. Αυτό νόημα έχει και η σημερινή συζήτηση. Σήμερα ήταν μια κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Εμείς λέμε ότι το ζήτημα μένει ανοιχτό για τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, αλλά δυστυχώς, απ’ ότι διαπιστώνουμε, δεν ετέθη καθαρά και ανοιχτά από την Κυβέρνηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.»

Τι ανέφερε η προκαταρκτική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος
Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε πως τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα.
Η έκθεση τονίζει πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος, αλλά και δεν πρέπει να το πληρώσει διότι είναι παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο. Αυτό
Η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους θεωρεί ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει θύμα μιας προσχεδιασμένης επίθεσης, η οποία οργανώθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Αυτό το βίαιο, παράνομο και ανήθικο εγχείρημά τους έχει μοναδικό σκοπό να περάσουν τα ιδιωτικά χρέη στο δημόσιο» αναφέρει.
Η Προκαταρκτική Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ορισμένα πρακτικά ζητήματα: Εκθέτει ποιες επιλογές υπάρχουν όσον αφορά την ακύρωση του χρέους, και ιδίως τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να προχωρήσει μονομερώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στην αποκήρυξη του χρέους ή στην αναστολή της αποπληρωμής του.
«Τα νομικά επιχειρήματα που επιτρέπουν σε ένα κυρίαρχο κράτος να αποκηρύξει μονομερώς το παράνομο, αθέμιτο και επονείδιστο χρέος είναι πολλαπλά» αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα κράτη έχουν δικαίωμα να κηρύξουν μονομερώς πτώχευση όταν δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του χρέους, στην οποία περίπτωση δεν διαπράττουν διεθνώς παράνομη πράξη και, επομένως, δεν φέρουν ευθύνη».Η Επιτροπή «διαπίστωσε επίσης ότι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν εξαρχής προδήλως γνωστή ευθύς στους διεθνείς δανειστές, τις ελληνικές αρχές και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης». «Μολαταύτα οι ελληνικές αρχές, μαζί με κάποιες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνωμότησαν το 2010 ενάντια στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους προκειμένου να προστατεύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έκρυψαν την αλήθεια από τους πολίτες παριστάνοντας ότι δήθεν η διάσωση αφορούσε την Ελλάδα» αναφέρει.
Παρουσιάζοντας την Προκαταρκτική Έκθεση η Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους εκφράζει την ελπίδα «πως η Έκθεση θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο ώστε να εγκαταλειφθεί η καταστροφική λογική της λιτότητας, και να προστατευθούν από τους κινδύνους που σήμερα τα απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια του λαού και το μέλλον των επερχόμενων γενεών».

DSCN7668 DSCN7670 DSCN7671 DSCN7673DSCN7657 DSCN7659 DSCN7661 DSCN7664

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Φτωχός σκέτος

    Και δεν μας λέτε ρε δημόσιοι υπάλληλοι, αν όλο το χρέος είναι ψεύτικο και απεχθές κι όλα αυτά τότε τι διαπραγματεύεται ο Τσίπρας; Οέο; Ξέρετε καλύτερα εσείς από τον αρχηγό σας που ζητάει μείωση του χρέους και όχι ψεκασμένες λαλακίες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.