Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Σε θέση μάχης πανελλαδικά οι δικηγόροι για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

ImageHandler.ashxΣυγκαλείται εκτάκτως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων
θέση μάχης έχουν λάβει πανελλαδικά οι δικηγόροι για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στο πλαίσιο της επιστράτευσης αυτής εκτάκτως συγκαλείται την ερχόμενη Παρασκευή η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να καθορίσει τη στάση του δικηγορικού σώματος απέναντι στο νέο Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας που θα καταθέσει στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο των επιτακτικών προϋποθέσεων που τέθηκαν κατά την πρόσφατη συμφωνία των θεσμών.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος η οποία συνήλθε σήμερα το βράδυ στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσουν στην Βουλή το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συντάχθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγόρων και όχι το παλαιότερο σχέδιο που έχει αποδοκιμάσει με δημοψήφισμα η δικηγορική κοινωνία και περιέχει διατάξεις σε βάρος των πολιτών.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο νέου Κώδικα από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης (επιτροπή Κράνη) που συνεστήθη τους τελευταίους μήνες, με το οποίο επιταχύνεται η απονομή της Δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης».

Οι δικηγόροι, επισημαίνει η συντονιστική, «έχουν συνεισφέρει με τρόπο εποικοδομητικό στην σύνταξη του σχεδίου αυτού συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής» και θεωρούν ότι «κάθε απόκλιση από το παραπάνω σχέδιο ή απόπειρα επαναφοράς του προηγούμενου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας και την κοινωνία».

Υπενθυμίζει ακόμη η συντονιστική ότι «το δικηγορικό σώμα έχει αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014 την προηγούμενη απόπειρα να διασαλευτεί η δικονομική τάξη απορρίπτοντας με ποσοστό 93% το σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας που παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και τις αρχές της δίκαιης δίκης».

Όμως το σχέδιο αυτό που έχει καταδικάσει ο νομικός κόσμος, τονίζει η συντονιστική επιτροπή, «περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των Τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Τέλος, οι δικηγόροι καλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης «να αφουγκραστούν τις αγωνίες του νομικού κόσμου και της κοινωνίας και να υιοθετήσουν το τελευταίο σχέδιο, στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχαμε».

www.protothema.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.