Παρασκευή, Απρίλιος 19, 2019

Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες και στο Αγρίνιο (φωτο)

DSCN7848

Σε διαμαρτυρία και συμβολική κατάληψη της Εφορίας Αγρινίου προχώρησαν σήμερα το πρωί αγρότες- μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των αγροτών με καταλήψεις σε ΔΟΥ ανά την Ελλάδα.

Η φορολόγηση τους με φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, οι περικοπές στις επιδοτήσεις, η μείωση της επιστροφής Φ.Π.Α και μια σειρά ακόμη αιτήματα οδήγησαν τους αγρότες στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Στο Αγρίνιο κατέθεσαν ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους στον προϊστάμενο της ΔΟΥ κ. Τσώτα.

«Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια συμβολική κατάληψη στην εφορία, όπως έγινε και σε πανελλαδικό επίπεδο. Απαιτούμε να μην εφαρμοστούν οι πολιτικές της κυβέρνησης που καλούν τους αγρότες να ανοίξουν βιβλία εσόδων-εξόδων με φορολόγησή τους 13% από το πρώτο ευρώ που συνεπάγεται την αφαίμαξη του ήδη πενιχρού εισοδήματος των αγροτών. Ζητήσαμε βέβαια αν μην αρθεί το άσυλο του ίδιου μας του σπιτιού… Να συντονιστούν οι αγώνες μας οργανωμένα, να διεκδικήσουμε το δίκιο μας…», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κ. Σ. Κοτοπούλης στο agrinionews.gr, ενώ και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κ.Κ.Ε κ. Ν. Μωραϊτης μίλησε για ανάγκη συντονισμένου αγώνα όλων των «φτωχομεσαίων» τάξεων, μαζί με τους αγρότες,  «που πλήττονται όλοι από αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους – να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος – να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων – όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου φυσικών εχθρών και περιβαλλοντικών αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες – αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα απ[αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα – να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – σύνταξη.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή.

14. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

15. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (ΤΟΕΒ Μακρυνείας και Παναιτωλίου).»

DSCN7850

DSCN7853

DSCN7854 DSCN7856

koi-doy-agrotew-diamartyria

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Πότε θα κάνει ξαστεριά;

    Το πανό που λέει ΟΑΣ έχει το ίδιο σύνθημα με το άλλο που έχουν στην πόρτα της εφορίας οι εφοριακοί! Εδώ και τρία χρόνια περίπου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.