Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Σε λειτουργία ο βιολογικός του Αιτωλικού

Σε λειτουργία ο βιολογικός του Αιτωλικού

viologikos-katharismosΑυτοψία της Διεύθυνση Υγιεινής-Κανονικά λειτουργεί και ο βιολογικός των Οινιαδών

Μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε, η Διεύθυνση Υγιεινής πραγματοποίησε αυτοψία στον βιολογικό καθαρισμό του Αιτωλικού, ο οποίος λειτούργησε πρόσφατα, έχοντας πολύ θετικές ενδείξεις. Οι εγκαταστάσεις του καθαρισμού δεν λειτουργούσαν σωστά κατά το παρελθόν εξαιτίας κατασκευαστικών λαθών, τα οποία όμως κατάφερε να επιλύσει ο δήμος Μεσολογγίου σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Μεσολογγίου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε ένα μέρος των λυμάτων να κατευθύνεται προς τον βιολογικό των Οινιαδών που υπολειτουργούσε επειδή δεν διαθέτει τον απαραίτητο όγκο φορτίου ώστε να πραγματοποιείται η διαδικασία της επεξεργασίας. Με τη μεταφορά αυτή θα λειτουργεί πλέον πλήρως και ο βιολογικός καθαρισμός των Οινιαδών, μειώνοντας κατά πολύ τον όγκο των απορροών που κατέληγαν στον Αχελώο.

Ο βιολογικός του Αιτωλικού είχε κατασκευαστεί με χρήματα Ευρωπαϊκού Χρηματοδοτικού Προγράμματος. Κατόπιν όμως της διαπίστωσης των κατασκευαστικών λαθών αλλά και της λανθασμένης επιλογής σημείου κατασκευής, το αρμόδιο υπουργείο δεν είχε την πρόθεση να διαθέσει επιπλέον κονδύλια για τη βελτίωση των υποδομών με αποτέλεσμα να παραμένει ουσιαστικά ανενεργός εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Ο δήμος Μεσολογγίου κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και χρειάστηκε να δαπανήσει αρκετά χρήματα ώστε να κατορθώσει να θέσει σε λειτουργία τον βιολογικό καθαρισμό του Αιτωλικού, καθώς έως τώρα τα λύματα κατέληγαν στη λιμνοθάλασσα επιβαρύνοντας σημαντικά το οικοσύστημα. Κατόπιν των παρεμβάσεων αυτών και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις του υγειονομικού ελέγχου, προκύπτει ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν πλέον ξεπεραστεί.

Κων/νος Χονδρός
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.