Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2020

Αδυνατούν να προγραμματίσουν οτιδήποτε λόγω…νόμων και φόρων

Σε πλήρη σύγχυση αγρότες, οικοδομή και επαγγελματίες

 

Αδυνατούν να προγραμματίσουν οτιδήποτε λόγω…νόμων και φόρων

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Να παράγουμε και να σταματήσουμε να ανοίγουμε καταστήματα που πουλούν υπηρεσίες ή είδη εμπορίου. Αυτό εννοείται ότι είναι το σχέδιο. Σαφώς, αλλά πως θα γίνει αυτό όταν η όλη διαδικασία εμποδίζεται και από πολυνομία αλλά και από τις θολές προθέσεις της κυβέρνησης; Το πρόβλημα στον παραγωγικό ιστό της περιοχής όλο και μεγαλώνει και η σύγχυση σε όποιους θέλουν να καλλιεργήσουν ή να δημιουργήσουν παραγωγικές μονάδες μεγαλώνει από την πολυνομία αλλά και τις αλλαγές αρμοδιότητας.

 

Οι αγρότες

Υπάρχει κανείς να γνωρίζει αν τελικά το πετρέλαιο κίνησης για τα αγροτικά μηχανήματα θα υπόκειται σε μια ειδική «προστατευτική» διαδικασία από την επόμενη χρονιά; Ασφαλώς όχι τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα εξισωθεί για τα νοικοκυριά το πετρέλαιο θέρμανσης με το αντίστοιχο κίνησης. Οι τιμές όμως σήμερα είναι απαγορευτικές. Παράδειγμα η ευρύτερη Μακρυνεία. Όλο και πιο πολλοί έχουν στραφεί τον τελευταίο χρόνο στα αρωματικά φυτά αλλά ενώ καλλιεργούν δεν έχουν ένα μπούσουλα σύνδεσης με τη αγορά, για το τι θα ήταν καλύτερο να παραχθεί και να συσκευαστεί. Σαν αποτέλεσμα στην περιοχή ελάχιστα προϊόντα είναι τυποποιημένα και μπορούν να προβληθούν ντόπια παραγωγή με ελκυστική συεκυασία.

Σα να μην έφτανε όμως το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ και τις ληστρικές επιδρομές που έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν(αυτά πάνε μαζί με την κακοδιαχείριση ενός καταρρέοντος συστήματος) και σα να μην έφτανε η αβεβαιότητα για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών, όπου η ΔΕΗ προτείνει όπως στη Βόνιτσα στους ίδιους να αναβαθμίσουν το δίκτυο(!), έχουμε τώρα και ένα νέο σημείο φθοράς. Αρκετοί «νέοι αγρότες» που είχαν μπει στο ομώνυμο πρόγραμμα το 2006(!) και περίμεναν στις μέρες μας τη 2η δόση διαπιστώνουν ότι μάλλον πάνε για απένταξη… Και φυσικά ανάμεσά τους είναι πολλοί που έκαναν χαρτιά εκ του πονηρού νομίζοντας ότι τα πράγματα θα είναι όπως πριν χρόνια, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδειες λειτουργίας για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες ή δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν άλλους όρους της σύμβασης που είχαν υπογράψει, με συνέπεια σήμερα να ζητούνται από αυτούς τα χρήματα που έλαβαν της 1η δόσης ενώ δεν τους χορηγείται και η 2η δόση. Όμως είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι και -τουλάχιστον οι ειλικρινείς -προσπάθησαν  να εκδώσουν άδειες λειτουργίας και να παραμείνουν στην αγροτική ύπαιθρο. Οι γεωπόνοι-μελετητές μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση, ζητώντας για τους αγρότες τουλάχιστον να μην γυρίσουν πίσω τα χρήματα που πήραν από τη 1η δόση γιατί θα καταστραφούν, αλλά και να παραταθεί για 5 χρόνια ο χρόνος υλοποίησης των συμβάσεων για τις οποίες έχουν δεσμευτεί.

Στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε κτηνοτρόφους κυρίως και όχι σε γεωργούς. Πως όμως μιλάμε για την ευθύνη των παραγωγών όταν στον αναπτυξιακό εντάχθηκαν 100 προτάσεις για Σχέδια Βελτίωσης σε όλη τη χώρα και όταν στη συντριπτική πλειοψηφία οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν άδεια για τις μονάδες τους;

 

Οικοδομή, κατοικία, επιχειρήσεις και αλλαλούμ…

Εκεί που χάνει η μάνα το παιδί είναι βέβαια στο θέμα κατοικίας και γενικά στα ακίνητα. Από τη μία για να τονωθεί ξανά η οικοδομή σε πόλεις σαν το Αγρίνιο το υπουργείο λέει ότι καταργεί το πόθεν έσχες για οποιαδήποτε κατοικία και παγώνει τις αντικειμενικές, την ώρα που βάζει 4 νέους φόρους που επιβαρύνουν την κατοικία! Αποτέλεσμα είναι όπως μας μετέφερε γνωστός εργολάβος οικοδομών «να έχουν παρανοήσει όλοι στον χώρο και να μην αντιλαμβάνονται τι θέλει να κάνει το κράτος τέλος πάντων. Στο Αγρίνιο, δηλαδή, που έχει καταρρεύσει η αγορά θα έρθουν για σπίτια τώρα όλοι μαζί που θα πέσει έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου και τεκμήρια διαβίωσης; Για να μη σας πω ότι θα πέσει και τέλος ακινήτων που μπορεί τελικά να το πληρώσουν οι ενοικιαστές!»

Χάος δηλαδή. Ανάλογο με αυτό των εξαγγελιών για ευκολότερο άνοιγμα επιχειρήσεων. Με το νέο νόμο εννοείται ότι «πρώτα ανοίγεις και μετά ελέγχεσαι» όπως συμβαίνει παγκοσμίως και όχι το αντίστροφο. Εδώ απλά δεν συνέβαινε γιατί για να «ανοίξεις» έπρεπε να λαδώσεις. «Αν δεν δω δεν πιστεύω τίποτε» μας λέει μεταποιητής που περιμένει πέντε χρόνια για άδεια και μάλιστα για αντικείμενο που υπάρχει ήδη σε άλλες περιοχές της χώρας. Και συμπληρώνει: «Από τότε που είπα να έρθω στα πάτρια εδάφη κάτι τέτοια ακούω. Απλά δεν τολμούν να φτιάξουν τους μηχανισμούς που πρέπει γιατί είναι ένα σωρό κόσμος βολεμένος στην κατάσταση αυτή». Να σημειωθεί ότι λόγω του τεκμηρίου στην εξοχική κατοικία αρχίζουν να γεμίζουν τα κτηματομεσιτικά γραφεία από αγγελίες πωλήσεων σε όλα τα παράλια του νομού! Ίσως τελικά αυτό να ήταν το «σχέδιο» για πώληση παραθεριστικής κατοικίας σε Ευρωπαίους που μας έλεγαν παλιότερα. Να τα πουλήσουν οι ντόπιοι.

 

Η…μεταφορά

Για κλείσιμο σημειώστε ότι εντός των ημερών πρέπει να γίνει η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση στους αιρετούς Περιφερειάρχες. Δηλαδή ΕΣΠΑ, χρηματοδοτήσεις υποδομών, επιχειρηματικότητα κλπ, πρέπει να περάσουν και ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να βρεθούν τα πατήματα που πρέπει. Το μόνο λοιπόν που έχουμε να προτείνουμε είναι…υπομονή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι ο κ. Κατσιφάρας ή ο κ. Αντωνόπουλος έχουν έτοιμες τις λύσεις για τέτοια χρονίζοντα ζητήματα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.