Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Ζωντάνεψαν μνήμες από τα πνιγμένα χωριά της Λίμνης Κρεμαστών (βίντεο)


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έκθεση φωτογραφίας για τα πνιγμένα χωριά της Λίμνης Κρεμαστών που έλαβε χώρα το διάστημα 7-9 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο (ξενοδοχείο Γαλαξίας). Την έκθεση διοργάνωσε η πολιτιστική και περιβαλλοντική λέσχη «Οι Φίλοι της Λίμνης Κρεμαστών». Επρόκειτο για μια έκθεση που ζωντάνεψε μνήμες και προκάλεσε συγκίνηση σε όσους την επισκέφθηκαν.
Στα εγκαίνια μίλησε ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας. Ο κ.Παλιούρας αναφέρθηκε στο δράμα των ανθρώπων που ξεσπιτώθηκαν αρχές της 10ετίας του 1960 ενώ έκανε αναφορές και στη βυθισμένη εκκλησία της Επισκοπής , μνημείο βυζαντινό, της οποίας οι τοιχογραφίες αποτοιχίσθηκαν τότε και βρίσκονται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας. Επεσήμανε πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για να μη χαθούν οι μνήμες και τόνισε πως «δεν υπάρχει μέλλον χωρίς παρελθόν».
«Το αναμνηστικό φωτογραφικό ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των αγνώστων αγροτών, κατοίκων και ποιμένων της Λίμνης Κρεμαστών που θυσίασαν το βιος της ζωής τους για να αποκτήσουμε εμείς τα αγαθά του πολιτισμού. Ο Σύλλογος μας έχει χρέος να ξαναθυμίσει στους απόγονους και επιγόνους την ιστορία», ανέφερε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης “Οι Φίλοι της Λίμνης Κρεμαστών” κ. Φώτιος Ζαραβέλης, που αγωνίστηκε επί χρόνια για να μείνουν οι μνήμες αυτών των εστιών.
Μιλώντας στο agrinionews.gr θύμισε πως «η ΔΕΗ θησαύρισε με τον πλούτο των αγροτών ενώ τα χωριά παραμένουν εγκαταλειμμένα και οι αγρότες στο έλεος του θεού». «Τόσοι άνθρωποι θυσιάστηκαν για αυτό το έργο» ανέφερε ζητώντας επί της ουσίας έστω και τώρα αντισταθμιστικά οφέλη.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες ,του κ. Ζαραβέλη, ξεχώρισαν εκείνες του παλιού καιρού με την εύφορη κοιλάδα καθώς τη διέσχιζε ο Αχελώος και άλλες που έδειχναν τα νερά της τεχνητής λίμνης να πνίγουν λίγο-λίγο την ιστορική Γέφυρα Σιδήρων και τα πετρόχτιστα δίπατα σπίτια στην πέρα όχθη.

Στο βίντεο πλάνα από τα εγκαίνια της έκθεσης, η ομίλια του κ.Παλιούρα και δηλώσεις του κ.Ζαραβέλη

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.