Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Σημεία και τέρατα στην αγορά

Σημεία και τέρατα στην αγορά

Σημεία και τέρατα στην αγορά

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Εδώ και μερικές μέρες στην αγορά του Αγρινίου, όπως και σε άλλες περιοχές του νομού έγιναν εντατικοί έλεγχοι για τη νομιμότητα της λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων κάθε είδους. Τα αποτελέσματα υπήρξαν, όχι απλώς εντυπωσιακά αλλά, και δηλωτικά αυτού που όλοι γνωρίζουμε, ότι κάποτε πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Το Τμήμα Εμπορίου Αγρινίου της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, από όσο ξέρουμε σύντομα θα γνωστοποιήσει τα ευρήματά του αλλά και τον τρόπο που αυτά προέκυψαν μια και υπήρξαν πολλά παράπονα που έφτασαν ακόμη και σε πολιτειακούς παράγοντες. Ναι, από τους ίδιους πολίτες που όλο και ριζοσπαστικοποιούνται και θα ήθελαν να δουν τους βουλευτές να πληρώνουν ακριβά.

Ευρήματα

Προτού κάνουμε αναφορά σε όσα απίστευτα βρέθηκαν πρέπει να πούμε ότι ανάμεσα στα άτομα που ελέγχθηκαν και δέχτηκαν πρόστιμο είναι και στέλεχος κόμματος . Επίσης ότι μόνο τους τελευταίους δυο μήνες τρία βενζινάδικα βρέθηκαν να κλέβουν και ένα εξ αυτών να κλέβει ασύστολα, πολύ μεγάλα ποσά. Τα δύο βενζινάδικα πιάστηκαν από το Τμήμα Εμπορίου ενώ πριν από λίγες μέρες έπιασε για τιμολόγια ένα τρίτο άλλη υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος πρέπει να γίνει γνωστό ότι οι υπηρεσίες επιλαμβάνονται κυρίως επώνυμων καταγγελιών αλλά δεν μπορούν να αγνοήσουν και τις ανώνυμες. Τέτοιες έχουν σχεδόν 40 κάθε μέρα(!), μάλλον από συμπολίτες μας που κατά τα λοιπά «κράζουν» την κρατική αυθαιρεσία και την εισπρακτική πολιτική(μαζί με την άδικη κοινωνία…). Οι ελεγκτές κάνουν διερεύνηση των καταγγελιών και προβαίνουν σε δύο(αρ.2) προφορικές συστάσεις όταν διαπιστώσουν καραμπινάτες παραβάσεις. Μετά οφείλουν να ελέγξουν και να γράψουν τον παραβάτη στην τρίτη και φαρμακερή πολλές φορές όμως αυτό γίνεται και με την τέταρτη…Συνήθως οι ελεγχόμενοι γράφουν κανονικά τους ελεγκτές στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις και όταν δεχτούν πρόστιμο θυμούνται ότι… «σιγά το έγκλημα, βρήκατε να τα κάνετε».

Μανάβικα, κρασιά και ταμπελάκια…

Σύλλογος συγκεκριμένων επαγγελματιών είχε παραδώσει 14 περιπτώσεις μελών του που παρανομούν συστηματικά. Τα αποτελέσματα ήταν καταδικαστικά για πολλά από αυτά με συνοπτικές διαδικασίες. Παράλληλα βρέθηκαν περιπτώσεις ακόμη κα στο κέντρο της πόλης που άλλο είναι το αντικείμενο του μαγαζιού αλλά ο ιδιοκτήτης του μπορεί να το λειτουργεί κατά βούληση όπως αυτός επιθυμεί. Υπάρχει μάλιστα περίπτωση καταστήματος με δεύτερο… εσωτερικό κατάστημα στο πατάρι που δυο μέρες της εβδομάδας τροφοδοτούσε μαγαζιά της πόλης με προϊόντα άσχετα με το αντικείμενό του!

Εκεί που έγινε θραύση, όμως, ήταν στα μανάβικα. Σε περίπου 40-45 καταστήματα που ελέγχθηκαν βρέθηκαν τουλάχιστον 10 σοβαροί παραβάτες(σημ: 20% δηλαδή!) και μάλιστα παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις. Να σημειωθεί ότι πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι τα μανάβικα έχουν ανώτατο ποσοστό κέρδους μέχρι 30% αλλά χρόνια τώρα πουλάνε με 70% ή και 80% κάτι που περιορίστηκε εδώ και δυο τρεις μήνες, με αυστηρούς ελέγχους. Κι όμως σε πολλά μανάβικα δεν υπήρχε τιμή πουθενά για κανένα προϊόν. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα «έφαγαν» πρόστιμο για ένα ή δύο είδη με 500 ευρώ το κομμάτι, γιατί αλλιώς είχε πρόστιμο πάνω από 2.500 ευρώ και εισαγγελέα!

Τα ίδια και σε μαγαζιά με ρούχα. Γνωστό κεντρικό μαγαζί είχε ταμπέλα «τώρα όλα 70%» αλλά μέσα είχε και με 20 και με 30%. Υποχρεώθηκε να το αλλάξει, όπως υποχρεώθηκε και άλλο στα είδη ρουχισμού να βάλει ταμπελάκια που δεν…διέθετε ή είχε κομμένα γιατί, λέει, οι τιμές είναι και στο ίντερνετ!

Ελέγχθηκαν από μικτό κλιμάκιο, όμως, και μαγαζιά που σερβίρουν ποτά και τα αποτελέσματα αναμένονται από το χημείο του Κράτους. Εντυπωσιακό ήταν πάντως το… εύρημα, σε άλλη περίπτωση, σε κάβα όπου υπήρχε κρασί με 500% παραπάνω θειώδη από το επιτρεπτό όριο! Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν ελεγχθούν και κάτι απίθανα τσίπουρα σε κάποιες περιπτώσεις…

Ναι μεν αλλά…

Φυσικά όλα τα παραπάνω εντυπωσιακά και η γνωστή ελληνική αντιμετώπιση, δεν αναιρούν το γεγονός ότι έλεγχοι δεν γίνονται στα παραεμπόριο. Και είναι πολύ απλό να γίνουν. Μάλιστα από αυτές τις μέρες άρχισε να ισχύει η επί τόπου καταστροφή των προϊόντων παραεμπορίου. Πώς να γίνουν όμως όλα όπως πρέπει όταν έχουμε τον κυρίαρχο λαό να κάνει τα παράπονά του ακόμα και σε βουλευτές; Και τα κυριότερο που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί. Όσοι βγαίνουν για ελέγχους υπάγονται στην Περιφέρεια και ο μισθός τους με πάνω από 20 χρόνια υπηρεσία είναι κάτω από τα 1200 ευρώ το μήνα. Πραγματική θωράκιση για να χτυπήσουν την παρανομία δε νομίζετε; Που να υπάρχουν λεφτά από κάτι καλές θέσεις όπως π.χ. στην Ολυμπιακή που απέφεραν 80.000 ευρώ το χρόνο;…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.