Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Σιγή ασυρμάτου

Σιγή ασυρμάτου

Το Μεσολόγγι όμως, παρά την Αχαϊκή επανάσταση, κερδίζει την έδρα. Απολύτως καμία ελπίδα για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και για Ομόσπονδο Ίδρυμα

…Σαν κάποιος να έκλεισε το διακόπτη, μετά τα όσα προκάλεσε η ανακοίνωση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, που χρονικά συνέπεσε με την «αφύπνιση» των Πατρινών και τις θορυβώδεις αντιδράσεις τους για το θέμα της έδρας του μεγάλου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, αντί των διαρκών εξελίξεων που όλοι αναμέναμε, επήλθε συσκότιση! Η συνάντηση των 4 κυβερνητικών βουλευτών με τον υπουργό Παιδείας, που επισήμως είχε προαναγγελθεί, δεν έγινε ποτέ, το Προεδρικό Διάταγμα δεν το είδαμε ακόμη, στο Αγρίνιο… δεν κουνιέται φύλλο, κατά το κοινώς λεγόμενο, στο δε Μεσολόγγι επικρατεί μια ανεξήγητη ηρεμία.

Την ερμηνεία σ’ αυτό το «ανεξήγητο» θα επιχειρήσουμε ακολούθως, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από κάθε πρόσφορη πηγή πληροφόρησης. Και χωρίς περιστροφές ξεκαθαρίζουμε: Μπορεί η Πάτρα να ξεσηκώθηκε και να αναστάτωσε με τις γνωστές υπερβολές της την κυβέρνηση ολόκληρη, είναι το Μεσολόγγι όμως η πόλη που θα κερδίσει τον πόλεμο. Όλες οι ενδείξεις και κάθε πληροφορία που η «Συνείδηση» συνέλεξε, σ’ αυτό συγκλίνουν. Ο πατρινός υφυπουργός κ. Παπαθεοδώρου δεν θα μπορούσε φυσικά παρά να δεσμευτεί για το αντίθετο, καθώς αυτό είναι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει. Την τελική απόφαση όμως θα πάρει ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος και θα συμπληρώσει το όνομα της πόλης όπου θα είναι η έδρα, μετά την έγκριση – έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Και η ισχυρή δέσμευση που ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει αναλάβει, είναι για το Μεσολόγγι. Δέσμευση όχι στους Αιτ/νάνες πολιτικούς και άλλους φορείς, αλλά στο ανώτατο, μαθαίνουμε, κυβερνητικό επίπεδο… και στον εαυτό του!

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες ευθεία κρούση προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά υπήρξε και για το θέμα του Ομόσπονδου Ιδρύματος, με αυτόνομο πυλώνα ΑΕΙ στο Αγρίνιο και αυτόνομο πυλώνα ΤΕΙ στο Μεσολόγγι, η απάντηση όμως του πρωθυπουργού ήταν πως… ο υπουργός του έχει πάρει τις αποφάσεις του και πως εδώ που φτάσαμε, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, εκτιμούν ότι η Αιτ/νία βγαίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες απ’ όλη αυτή την ιστορία του σχεδίου «Αθηνά», αφού τα τμήματα του Αγρινίου διατηρούνται, το δε ΤΕΙ, με την έδρα στο Μεσολόγγι, αναβαθμίζεται σημαντικά (και η Ναύπακτος κρατά το παράρτημα).

Την ίδια στιγμή, πολλές και σοβαρές ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν στα κόμματα που ψήφισαν την επίμαχη τροπολογία, με την πλειοψηφία των βουλευτών να δείχνει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλες αναταράξεις… Και σε ότι έχει να κάνει με την έδρα του ΤΕΙ, είμαστε στην απόλυτη θέση να γνωρίζουμε, πως υπήρξαν υπέρ του Μεσολογγίου παρεμβάσεις από ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, ικανά να επηρεάσουν, έστω και για λόγους ισορροπιών και συσχετισμών, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Προσωπικότητες κύρους, με ρόλο πρωταγωνιστικό στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ονόματα πολύ «βαριά».

Οι εγγυήσεις αυτοάμυνας συνεπώς του Αχαιού υφυπουργού Παιδείας, το «σόου» του προέδρου του ΤΕΙ Πατρών στο υπουργείο, οι παρεμβάσεις του δημάρχου Πατρέων (και οι αιχμές προς τον πρόεδρο του ΤΕΙ…) περνούν αυτομάτως σε δεύτερη μοίρα.

Για το ΤΕΙ, λοιπόν, υπάρχει ελπίδα. Για το Πανεπιστήμιο πάλι, …καμιά. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όταν ζητήθηκε η τελική συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα είχε ήδη φύγει απ’ τα χέρια του, οπότε δεν είχε ίσως και νόημα να πραγματοποιηθεί, δεν υπήρξε σύμπλευση και κοινή στόχευση στο Ομόσπονδο Ίδρυμα απ’ την αρχή, παρατηρήθηκε αντιθέτως ασυνεννοησία και αδυναμία συντονισμού, κακή συνεργασία. Αυτό που τώρα άπαντες λένε, είναι «ας κρατήσουμε τουλάχιστον το ΤΕΙ και μελλοντικά ίσως δοθεί η ευκαιρία για το Πανεπιστήμιο».

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.