Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

Σκοπιανό: Από το υπερκομματικό συλλαλητήριο του ’94 στην μικροπολιτική του 2016

1994macedonia

Το πρώτο πράγμα που θύμισε η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ- Καμμένου για τα Σκόπια με αφορμή τη δήλωση Μουζάλα ήταν ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο youtube από το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό του 1994 στο Αγρίνιο.

Ήταν μια πολύ δυνατή θύμηση για το κλίμα της εποχής. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου, αυτοδιοίκηση το ίδιο και χιλιάδες μαθητές να κατεβαίνουν στους δρόμους για το θέμα αυτό.

Το δυνατό στοιχείο της υπόθεσης είναι η ρητορική των συνθημάτων και των πανό. Δεν θύμιζαν συγκέντρωση εθνικιστών όπως την εννοούμε σήμερα, αλλά με συνθήματα τύπου “ειρήνη στα Βαλκάνια”, “”ειρήνη και φιλία σε όλους στους λαούς”, “όχι στο σφετερισμό της ιστορίας” πέρα από τα κλασσικά  “Η Μακεδονία είναι Ελληνική”. Άντε και κανένα “μολών λαβέ” μέσα μέσα.

eirnikaifilia eirinivalkania2 eirinivalkania

Εντύπωση προκαλεί και η εναλλαγή των χρωμάτων και η χρήση πράσινου και κόκκινου για ένα εθνικό θέμα που δεν συνηθίζονταν, παρά μόνο σε κοινωνικά αιτήματα.

Ασήμαντες λεπτομέρειες κατά πολλούς , πολύ σημαντικές για το πολιτικό πρόσημο της συγκέντρωσης αν και μαθητική δείχνει σημάδια ευρεία αποδοχής του Σκοπιανού  από το χώρο της Αστικής Δεξιάς έως εκείνον του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας.΄Το συλλαλητήριο τότε είχε χαρακτηριστικά υπερκομματικού και δεν συμμετείχε η ακροαριστερά μόνο σε αυτά.

2016. Ο χώρος του Κέντρου και της κραταιάς  Σοσιαλδημοκρατίας αλλά και κομμάτι της αστικής δεξιάς δείχνει σε επίπεδο στελεχών να αποποιείται την επιθετική ρητορική για το θέμα αυτό, ακόμα και τώρα που τα Σκόπια έδειξαν προκλητική και απαράδεκτη στάση στους πρόσφυγες. Από την άλλη το θέμα παραδόθηκε εντελώς στους αυτόκλητους οικειοποιητές εμφανίζονται στη Λαϊκή Δεξιά και στην Ακροδεξία και βυθίστηκε σε πολιτική περιχαράκωση. Μάλιστα γίνεται έρμαιο μικροπολιτικού τζογαρίσματος δεξιών, κεντροδεξιών και αριστερών. Των πάντων.

Τόσο πολύ που δείχνει τις εικόνες του Αγρινίου του 1994 εικόνες επιστημονικής φαντασίας. Και ακόμα περισσότερο επιστημονική φαντασία ήταν ότι η αστική δεξιά,  η σοσιαλδημοκρατία  ή η κεντροαριστερά αν θέλετε σε επίπεδο κομμάτων κάποτε σήκωσε τις πλάτες της την ρητορική του Σκοπιανού, για ένα κράτος που τα 25 χρόνια της ύπαρξης του μόνο δημοκρατία δεν μας έχει διδάξει με αποκορύφωμα την Ειδομένη…

Λ.Υ.

Υ.Γ. Το βίντεο για την ιστορία:

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Η επίσημη θέση της Ελλάδας για το Μακεδονικό ζήτημα είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό παντού. Καλό είναι να το υπενθυμίζουμε που και που…

    Κατά τα άλλα, η κοινωνία σήμερα είναι τελείως διαφορετική με αυτή 20+ χρόνια πριν.

    Σήμερα τον νεοέλληνα δεν τον απασχολούν τα εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο που έβγαλε κυβέρνηση Σύριζα, τους περιθωριακούς του 3% με συνθήματα και ιδεολογία: “έξω από το ΝΑΤΟ”, “τα κράτη αποφασίζουν για το όνομά τους”, “ανοιχτά σύνορα”, “μείωση στρατιωτικών δαπανών, θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους”, “κατάργηση των ΜΑΤ” κτλ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.