Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Σκουριασμένη πόλη…

Σκουριασμένη πόλη…

Καρφιά σκουριασμένα

Η προσέγγιση του φίλου του «Άγριου» στο χτεσινό του κείμενο, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια μας που έχουν λιγοστέψει, σταμάτησε στο δια ταύτα, λόγω της ευγενείας του. Δεν πιστεύει ότι μόλις κόπηκε το κρατικό…μπαγιόκο, κοινώς το δημόσιο και δωρεάν δανεικό χρήμα, σταμάτησαν και τα πολλά- πολλά.Κι έμειναν εκδηλώσεις που μπορούν να υποστηριχτούν από μόνες τους. Διότι ήταν η πιο ωραία φάμπρικα τα ελληνικά καλοκαίρια των συλλόγων, των χορών και των μοναστηριών…

Μου έδωσε όμως, αυτή η αναφορά στην επαρχιακή μας ιδιαιτερότητα, αφορμή για να θυμηθώ μια είδηση που πέρασε στα ψιλά εδώ και μέρες. Τα ανασφάλιστα οχήματα στο Αγρίνιο είναι περισσότερα από ότι στην Πάτρα παρότι η δεύτερη είναι τριπλάσια, ούσα μεγαλούπολη. Καλά για τα μηχανάκια χωρίς πινακίδες δεν το συζητάμε, πρέπει να είμαστε εμείς και το χωριό του Αστερίξ, ως κουκίδες μιας ιδιότυπης λευτεριάς που δεν γνωρίζει αριθμούς και πλαίσια. Γιατί όμως; Καλή η διαπίστωση-μέχρι αμηχανίας και απορίας- από την Αστυνομία, ότι οι αριθμοί είναι τρομακτικοί για την περιοχή μας. Δεν είδα κανένα να το εξηγεί το φαινόμενο, ίσως γιατί η εξήγησή του είναι και τρομακτική.

Δεν ξέρω αν είδατε μια ακόμα καταπληκτική ταινία(δεν μας ενδιαφέρουν οι κριτικές που έχει πάρει) την οποία έφερε το Ελληνίς, εδώ στο Αγρίνιο. Την «Σκουριασμένη Πόλη». Αμερική της αποβιομηχάνισης και της σκληρής κριτικής στο σύστημα, την οικονομία, τον πόλεμο. Μια πόλη και άνθρωποι που χάνονται.

Το χαρακτηριστικότερο σημείο της, λοιπόν, είναι ότι κάτι εγκληματίες(μην παρεξηγηθεί κανείς από τη σύγκριση)σκοτώνουν τον αδερφό του πρωταγωνιστή και ο νόμος δεν μπορεί να τους αγγίξει γιατί είναι από κάτι κορφοβούνια και δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του νόμου και της αστυνομίας. Μην φανταστείτε τίποτε επαναστάτες. Λεφτά γουστάρουν, αιμομίκτες είναι, κόσμο σκοτώνουν σε παράνομους αγώνες και πρέζα πουλάνε. Αλλά στα μέρη τους κάνουν ότι γουστάρουν και τα στόματα είναι κλειστά με αποτέλεσμα το έργο να τελειώνει ασφαλώς με αυτοδικία.

Εμείς ούτε βουνίσιοι είμαστε πια(ήμασταν πριν 20 χρόνια…), ούτε αιμομίκτες, ούτε δολοφόνοι. Αλλά την ιδιότυπη άρνηση της κλειστής «σκουριασμένης» κοινότητας μην μου πείτε ότι δεν την έχουμε. Και ίσως γι’ αυτό έχουμε και παράδοξα πολλά φέσια και τόσα ανασφάλιστα οχήματα γιατί- να ‘ούμε- το αμάξι θα κυκλοφορήσει με τη μαγκιά μας και όποιον πάρει ο χάρος. Το μηχανάκι τι να τις κάνει τις πινακίδες στη γειτονιά, το χωριό, το μαχαλά. Όσο πιο «σκουριασμένη» μια πόλη τόσο πιο πολύ ισχύουν οι άγραφοι νόμοι, του «έτσι γουστάρω» και του «δεν είμαι κορόιδο κανενός, εγώ», που καμιά φορά ντύνονται σαν δικαιώματα ή τοπικά βιλαέτια  ενώ είναι υστέρηση και έλλειμμα επιλογών. Όσο πιο «σκουριασμένη» η πόλη, χωρίς δουλειά και προοπτική τόσο πιο αντικοινωνική.

Με την εξουσία σε όποιον μπορεί, σε όποιον έχει όπλο ή έχει μεγάλη παρέα να επιβάλλει το νόμο της.

Α, μην το ξεχάσω. Και με τη νοοτροπία αυτή διαποτίζονται και οι  συναλλαγές και οι δουλειές σε μια πόλη του «δεν δίνω λογαριασμό εγώ σε κανένα». Γνωστός μου ψάχνει να φέρει αποκλειστικά προϊόν που στην υπόλοιπη Ελλάδα κάνει θραύση αλλά η εταιρία του λέει «μην το κάνεις στο Αγρίνιο, είναι η πιο δύσκολη αγορά της χώρας»!

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. antikeimenikos

    “και συ τις ιδιας νοοτροπίας εισαι ..να τα πω να τα γραψω αλλα να μην με ξερουν…υπογεια”
    Είναι δικαίωμα του κάθε ένα να θέλει να μείνει ανώνυμος. Η αλλαγή νοοτροπίας δεν είναι σημαία που την κουβαλάς και αναγκάζεις τους άλλους να σε ακολουθήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι λέμε ότι συμφωνούμε στην αλλαγή νοοτροπίας, αλλά στην πράξη κάνουμε τα αντίθετα. Όπως εσύ συγκεκριμένα που κράζεις τον Γ.Σ. για την ανωνυμία του. Εσύ αν θέλεις γράψε κάτι αντίστοιχο επώνυμα και με το παράδειγμά σου θα σε ακολουθήσουν κι άλλοι.

  2. ΠΑΝΕ-6

    ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΣΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ. ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΠΕ ΑΥΤΑ? ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΑ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕΙ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΘΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ .Κ.Α ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΦΗΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Κ.Α ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.