Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Σκουρτού:SOS για το βυζαντινό ξωκλήσι των «Αγίων Θεοδώρων»

Σκουρτού:SOS για το βυζαντινό ξωκλήσι των «Αγίων Θεοδώρων»

Σκουρτού: Το βυζαντινό ξωκλήσι των «Αγίων Θεοδώρων» εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο

Κείμενο-Φωτο: Αναστάσιος Καραΐσκος

Το ξωκλήσι «Άγιοι Θεόδωροι» στη Σκουρτού Ξηρομέρου με τους ερειπωμένους τοίχους, δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, απομένει σιωπηλός μάρτυρας του περασμένου μεγαλείου του, παραδομένος όμως από χρόνων πολλών στην φθορά και την ερήμωση…
Ο ναός βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο δυτικά του χωριού Σκουρτου, οι διαστάσεις είναι 5μ. μήκος και 4μ. πλάτος, η τοιχοδομή του σώζεται σε ύψος 4 μέτρων και αποτελείται από ντόπια πέτρα και πήλινα τούβλα.
Είναι σταυροειδής με τρούλο ο οποίος έχει καταρρεύσει. Διατηρούνται οι πλευρές του και το ιερό στο οποίο διακρίνονται ίχνη τοιχογραφίας με την Παναγία να κρατά τον Χριστό και αριστερά και δεξιά τους δυο αρχαγγέλους. Στις μικρότερες κόγχες διακρίνεται η μορφή ενός αγίου και ένας σταυρός.
Μπροστά από το ιερό υπάρχει τμήμα αρχαίου κίονα μεταφερόμενος από την κοντινή αρχαία ακρόπολη η υπήρχε είδη εκεί καθώς φαίνεται ο ναός να είναι θεμελιωμένος σε αρχαίο κτίσμα.
Η είσοδος έχει καταρρεύσει καθώς το ίδιο θα συμβεί στις πλευρές που είναι σε κακή κατάσταση διαβρωμένες από την άγρια Βλάστηση.
Η τοποθεσία είναι σημαντική και από εκεί είναι ορατές η βυζαντινή ακρόπολη του Αετού και η αρχαία πόλη των Φοιτιών.
Η θέση του ναού αποτελεί ένα σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο που συνδυάζει μοναδική φυσική κληρονομιά, ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία αλλά και σημαντική νεότερη εκκλησιαστική κληρονομιά και χρειάζεται επειγόντως ανακαίνιση, προστασία και ανάδειξη.
Πρέπει να γίνει μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του ναού και να τον διατηρήσουνε έτσι όπως είναι χωρίς κακότεχνες επεμβάσεις ή άσχημες ανακαινίσεις σαν κι αυτές που δυστυχώς έχουμε δει σε πολλά ξωκλήσια.

xiromeronews.blogspot.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.