Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

“Σμύρνη- Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922”

H Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου με αφορμή την θλιβερή επέτειο των 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης,  παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στο Παπαστράτειο Μέγαρο   το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού «Σμύρνη- Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922».  

H σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού
Την ταινία θα προλογίσει και θα παρουσιάσει η ίδια η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού η οποία για τους κόπους και το μεράκι της για το ντοκιμαντέρ αυτό, που φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από άγνωστο και δυσεύρετο για τη ίδια και τους συνεργάτες της αρχειακό υλικό.

«Ασχολούμασταν για πάνω από πέντε χρόνια μαζεύοντας αρχειακό υλικό ψηφίδα-ψηφίδα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο γιατί οι εικόνες αυτές, δεν ήταν κάτω από το λήμμα ‘’Σμύρνη’’ αλλά κάτω από ποικίλο υλικό και πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι έπρεπε να ζητήσουμε ειδικές άδειες για να μπορέσουμε να δούμε τα υλικά που δεν είχαν αρχειοθετηθεί στην Βιβλιοθήκη του κογκρέσου, στο national archives, στο imperial war museum του Λονδίνου. Σιγά σιγά πήραμε άδειες και αρχίσαμε να βλέπουμε το υλικό αυτό και ήταν καταπληκτικό γιατί βρίσκαμε τη μία ψηφίδα στην Αμερική και την άλλη στην Ευρώπη. Ενώνοντας τες είχαμε επιτέλους την ιστορία της Σμύρνης, όχι μόνο στα χρόνια της καταστροφής αλλά και στα χρόνια του κοσμοπολιτισμού.» δήλωσε περήφανα η σκηνοθέτης της ταινίας Μαρία Ηλιού η οποία έχει καταγωγή απ τη Σμύρνη και για αυτό και εκδηλώνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για τον τότε κοσμοπολίτικο αυτόν παράδεισο.

Ο υπεύθυνος των πολιτιστικών της ΓΕΑ κ. Τάκης Χατζηγεωργίου άνοιξε τη βραδιά μιλώντας για τη ζωή και το μέχρι τώρα έργο της σκηνοθέτη, ενώ στη συνέχεια η κ. Ηλιού μίλησε για τη ταινία της και έδωσε  κάποιες λεπτομέρειες του πως έφτασε επιτέλους και στη πόλη μας το σπουδαίο αυτό ντοκιμαντέρ.

«Η ταινία μας φτιάχτηκε από μια σκοπιά που κρατά αποστάσεις τόσο από την παλιά εθνικιστική αφήγηση της Ιστορίας όσο και από νεότερες απόπειρες που μάλλον παραστρογγύλευαν τα πράγματα. Έτσι νιώθουμε ότι τιμάμε τον κόσμο που χάθηκε ενώ συγχρόνως τιμάμε την επιστήμη της ιστορίας.» δήλωσε η ίδια λίγο πριν ξεκινήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.