Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη σχολική-διαδικτυακή βία στην Ελλάδα

DSCN6559

4η  ανάμεσα σε 41 χώρες σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της από έρευνες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Για το φαινόμενο μίλησε σήμερα η Υπαστυνόμος Α’ (Υγειονομικού) – Ψυχολόγος  Θεοδώρα Χασάπη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα στο Αστυνομικό μέγαρο Ακαρνανίας σήμερα, στο πλαίσιο ενός  πρωτοπόρου προγράμματος που θα ενημερώσει τους μαθητές σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό, τη σημασία της οδικής ασφάλειας και τα ναρκωτικά που  θέτει σε λειτουργία για τη χρονιά 2013-2014 η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για την Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα δε με τα ίδια στοιχεία η Ελλάδα είναι δεύτερη στο διαδικτυακό εκφοβισμό μετά τη Ρουμανία…

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε και ο Αστυνόμος Α’ της Γενικής Αστυνομική Διεύθυνσης κ. Χάραλαμπος Σφέτσος, στο πλαίσιο του προγράμματος, έμπειροι Αξιωματικοί θα μπουν στις σχολικές αίθουσες σχολείων της Δυτικής Ελλάδας ενημερώνοντας τους μαθητές για τον σχολικό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, για τα τροχαία ατυχήματα και τη συμπεριφορά που οι μαθητές θα πρέπει να έχουν ως συνοδηγοί, ποδηλάτες και πεζοί.  Ακόμη θα γίνει εκτενής ενημέρωση πάνω στο θέμα των ναρκωτικών. «Θα ενημερώσουμε τα παιδιά για το πώς μπορεί να τα προσεγγίσει ένας επίδοξος έμπορος. Η γνώση είναι δύναμη. Μέσα από τα σλάιντς που θα προβληθούν θα τους δείξουμε πως τα ναρκωτικά καταστρέφουν την υγεία και την εμφάνιση, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους».

Τέλος, θα ενημερωθούν, όπως εξήγησε ο κ. Σφέτσος και για τις σχολές αστυφυλάκων, τα ψυχολογικά τεστ και όλα εκείνα που θα πρέπει να γνωρίζουν αν τους ενδιαφέρει να ενταχθούν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και φυσικά τις προοπτικές επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

«Σκοπός είναι η Αστυνομία να σταθεί δίπλα στον μαθητή, δίπλα στον πολίτη. Εκεί δηλαδή που είναι η θέση της», κατέληξε ο ίδιος.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε η κα. Χασάπη, η οποία και εστίασε στο ψυχολογικό κομμάτι και τον αντίκτυπο που έχουν οι επιθετικές συμπεριφορές στους μαθητές που γίνονται θύματα ενδοσχολικής βίας. Αφού μίλησε για τα στοιχεία εκείνα που θέτουν ψηλά την Ελλάδα σε τέτοια φαινόμενα, εξήγησε πως η σχολική βία υπήρχε και παλιά, διαφέρει όμως τώρα η συχνότητα και η ένταση. «Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όσον αφορά τη διαδικτυακή βία. Εκεί το θύμα δεν γνωρίζει τον θύτη και δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Στόχος μας μέσω του προγράμματος είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα η ενημέρωση, ώστε να μην πάρουν ακόμη μεγαλύτερη έκταση τέτοια φαινόμενα», εξήγησε η Υπαστυνόμος.

DSCN6554

DSCN6552

Αναλυτικά ανέφερε ο Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Σφέτσος:

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προτίθεται να υλοποιήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την νέα σχολική χρόνια.

Πραγματικά πρόκειται για ακόμα προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα κατά την οποία καταρτισμένοι Αξιωματικοί μας θα μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα όπου θα έρθουν σε επαφή με τους μαθητές και θα τους ενημερώσουν για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Για το σκοπό αυτό, από τα τέλη καλοκαιριού, έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας μας εκδηλώνοντας τη πρόθεση μας για τη διενέργεια της συγκεκριμένης δράσης.

Ειδικότερα σε δημοτικά, θα γίνουν παρουσιάσεις για την οδική ασφάλεια και την ασφαλή οδήγηση, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια εκτός από τα θέματα τροχαίας θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις για το ζήτημα των ναρκωτικών, το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό όσον αφορά το επάγγελμα του αστυνομικού και τον σχολικό εκφοβισμό ή τον εκφοβισμό μέσω διαδικτύου (bullingcyberbulling).

Αναλυτικότερα:

Α) Για τα θέματα τροχαίας η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πολλά χρόνια κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, μεταβαίνοντας σε σχολεία και ενημερώνοντας τα παιδιά. Με τις παρούσες διαλέξεις θα επιχειρήσουμε να ενημερώσουμε τους μαθητές για το πώς λειτουργούμε ως συνεπιβάτες, επιβάτες μέσων μαζικής μεταφοράς, ως οδηγοί ποδηλάτων αλλά και ως πεζοί. Παράλληλα θα τους ενημερώσουμε για το πως συμπεριφερόμαστε στο σχολικό λεωφορείο ή κατά τη μετάβαση μας από το σχολείο στο σπίτι και αντίθετα, όπου παρατηρούνται πολλά ατυχήματα.  

Β) Για το ζήτημα των ναρκωτικών, το όποιο είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αποτελεί μάστιγα για τη νεολαία, έμπειροι αξιωματικοί μας από τις Υπηρεσίες Δίωξης  Ναρκωτικών θα δείξουν στους νέους ποια είναι τα ναρκωτικά, θα τους μιλήσουν για το τρόπο που οι επίδοξοι διακινητές επιχειρούν να τους προσεγγίσουν και θα τους παρουσιάσουν βιντεοληπτικο υλικό που δείχνει πως μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η χρήση ναρκωτικών επιβαρύνει την υγεία και επηρεάζει τη εξωτερική εμφάνιση των χρηστών.

Βέβαια λόγω της ευαισθησίας του όλου θέματος η προσέγγιση θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή από τους ομιλητές και προσαρμοσμένη πάντα στην ηλικία του ακροατηρίου.

Γ) Για το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, όσον αφορά το επάγγελμα του Αστυνομικού, θα ενημερώσουμε τους μαθητές για τον τρόπο εισαγωγής τους στις Σχολές της Αστυνομίας, για τη διάρκεια της φοίτησης τους, το αντικείμενο των σπουδών τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Παράλληλα επιδιώκουμε την επαφή των μαθητών με τον αστυνομικό αλλά και την ενημέρωση τους για το ρόλο της Αστυνομίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.