Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Στάθης σε Κουρουμπλή: Διώξε τους διοικητές των νοσοκομείων και πάρε τεχνοκράτες

Στάθης σε Κουρουμπλή: Διώξε τους διοικητές των νοσοκομείων και πάρε τεχνοκράτες

97f7a9924f8ca15083ba3cfcfd398eed_LΝα σταματήσει η σημερινή αναξιοπρεπής διαδικασία “αξιολόγησης” των στελεχών που πρόκειται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στον τομέα της Υγείας, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Γιώργος Στάθης.

Ο κ. Στάθης επισυνάπτει και πρόταση τροπολογίας, επί των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012, προκειμένου να σταματήσει το σημερινό καθεστώς επιλογής.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, η ορθολογική διαχείριση από εξειδικευμένα στελέχη είναι η μοναδική μέθοδος διασφάλισης της βέλτιστης αξιοποίησης των σπανιότατων – πλέον – πόρων υποστήριξης των υπηρεσιών Υγείας.

Ακόμη και η ενδεχόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, δεν θα επιφέρει ποιοτική αναβάθμιση, αν δεν εξασφαλισθεί η αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε ασθενοκεντρικό περιβάλλον.

Για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ κάνει λόγο για “…νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές -για τους υποψηφίους- συνθήκες και διαδικασίες διορισμού, από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας”.

Η σύνθεση της επιτροπής “αξιολόγησης”, σημειώνει, και οι κατανομές των θέσεων με «ποσοστά», στα κυβερνητικά κόμματα, ευτέλισαν κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αξιοκρατίας και κοινωνικού συμφέροντος.

Οι θέσεις των νοσοκομειακών διοικητών – τονίζει – δεν είναι πολιτικές, αλλά αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές.
Οι διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική Υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Στάθη, υπηρετούν σήμερα ως διοικητές ή αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας.
Υπάρχουν φυσικά και οι “δραστήριοι” – τονίζει – που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της ΕΕΜΥΥ υπογραμμίζει ότι το συμφέρον του ΕΣΥ επιτάσσει την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των νοσοκομειακών διοικητών.

Η πρόωρη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων που θα κριθούν ακατάλληλοι, μπορεί να υλοποιηθεί νομίμως και χωρίς κόστος (ή με ελάχιστο) για το δημόσιο, με έγκυρες τεχνικές ουσιαστικής αξιολόγησης.

Παράλληλα, το αναμενόμενο όφελος από την τοποθέτηση καταρτισμένων και ικανών στελεχών θα είναι εντυπωσιακό για τους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

www.onmed.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.