Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Στα άκρα! Κλειστά Πανεπιστήμια όλη την εβδομάδα αποφάσισαν οι διοικητικοί

Στα άκρα! Κλειστά Πανεπιστήμια όλη την εβδομάδα αποφάσισαν οι διοικητικοί

Υπ. Παιδείας: Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο
syneleusi_473_355Αποφασίστηκαν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες όλη την εβδομάδα
– Οι διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν από τις Συγκλήτους να ανασταλλεί καθολικά η λειτουργία των πανεπιστημίων
– Το Καποδιστριακό έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων την Τρίτη 19 Νοεμβρίου
– “Ας κοπιάσει ο Αρβανιτόπουλος να μας στείλει τα ΜΑΤ”, λένε οι διοικητικοί
– Στις 15.00 συνεδριάζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στα άκρα οδηγείται πλεον η αντιπαράθεση του υπουργείου Παιδείας με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ αφού στην σημερινή γενική τους συνέλευση αποφάσισαν δυο 48ωρες απεργίες αρχής γενομένης από αύριο.

Πιο αναλυτικά αποφασίστηκαν 2 επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες αλλά και να ζητηθεί η συμβολή στον αγώνα τους από τις Συγκλητους του ΕΜΠ και Πανεπιστημίου Αθηνών αναστέλλοντας καθολικά την λειτουργία των πανεπιστημίων.

‘Ηδη από το ΑΣΕΠ ανακοινώθηκαν οι πρώτες πρόχειρες λίστες του με τη μοριοδότηση των υπαλλήλων των οκτώ ανωτάτων ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.

Η απεργία θα γίνει με βάση το σχετικό πλαίσιο των προηγούμενων εβδομάδων της, δηλαδή με περιφρούρηση όλων των εισόδων των Ιδρυμάτων, ώστε να μην εισέρχονται σ΄αυτά φοιτητές ή καθηγητές στα αμφιθέατρά τους.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν και από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος που συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι να καλύψει την απόφασή τους για νέα απεργία.

Θα συνεδριάσει όμως για να καλύψει ή όχι την απόφαση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων της Αθήνας και η Ομοσπονδία τους. Απόφαση για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα πάρουν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν και σήμερα, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι τα Πανεπιστήμια που είναι κλειστά θα ανοίξουν και το εξάμηνο θα σωθεί.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έχει αποκλείσει επέμβαση της αστυνομίας, αφού όπως είπε εφόσον και οι καθηγητές και οι φοιτητές εξέφρασαν τη βούληση να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, από εκεί και πέρα δεν θα μπορεί να παρεμποδιστεί η ακαδημαϊκή λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Ήδη το Καποδιστριακό έχει ορίσει ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων την Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Πάντως, και οι εννέα σχολές του ΕΜΠ τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών, γεγονός που αποτελεί ένα επιπλέον εμπόδιο στην έναρξη των μαθημάτων και των εξετάσεων.

Την προηγουμενη βδομάδα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας.

‘Οπως δήλωσε στο Newsit o Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ “αποφασίσαμε νέες 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σήμερα και αύριο και για την Πέμπτη και την Παρασκευή και γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων την Τετάρτη και την Παρασκευή. Αυτή είναι η απάντηση μας στον ακραίο αυταρχισμό του Υποργείου Παιδείας και τον κύριο Αρβανιτόπουλο ο οποίος έδωσε ψεύτικα στοιχεία στη δημοσιότητα. Είναι και ψεύτης και παράνομος.”

Όταν ρωτήθηκε για την απειλή επέμβασης των ΜΑΤ είπε: “Αυτό που λέμε στην κυβέρνηση και στον κύριο Αρβανιτόπουλο είναι “ας κοπιάσουν”.

Χιλιάδες φοιτητές σε ομηρία

Χιλιάδες φοιτητές έχουν χάσει την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, ενώ χιλιάδες ακόμη δεν μπόρεσαν καν να εγγραφούν στα Πανεπιστήμια.
Αποτέλεσμα των απεργιών είναι και το πάγωμα κάθε διαδικασίας για μετεγγραφή από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
Κάπως έτσι είναι χιλιάδες οι νέοι που είτε πληρώνουν τσάμπα σπίτια χωρίς να σπουδάζουν, ενώ χιλιάδες είναι και οι εργαζόμενοι, όπως οι ερευνητές που δεν μπορούν να πληρωθούν λόγω της απεργίας. Οι πόροι μάλιστα που δεν απορροφώνται για τα ερευνητικά προγράμματα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν.
Αυτή την εβδομάδα μάλιστα φαίνεται πως κρίνεται και η τύχη του εξαμήνου στο σύνολό του.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ

newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.