Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Στα «μαχαίρια» για μια επιδότηση

Στα «μαχαίρια» για μια επιδότηση

DIKASTIKO_MONASTIRI_25-11_slideΠοινική υπόθεση με πολλές διαστάσεις και παρακλάδια σε διαφορετικές Εισαγγελίες της χώρας εξελίσσεται από τις αρχές του έτους με πρωταγωνιστές τους μοναχούς της τέως Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο και τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή!

Μεταξύ των μοναχών της Μονής στην Ναύπακτο και του μητροπολίτη Ναυπάκτου υπάρχει σφοδρή δικαστική αντιδικία τα τελευταία δέκα πέντε (15 !) χρόνια. Αφορμή αποτέλεσε, τι άλλο, το … χρήμα!  Μία επιδότηση που έλαβε η Μονή το 1998 για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων στο χώρο της αποτέλεσε την αιτία της ρήξης των σχέσεων Μητρόπολης και Μονής.

Σύμφωνα με την πλευρά των μοναχών, τους οποίους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, ο μητροπολίτης ζήτησε να εγγραφούν τα χρήματα της επιδότησης στο βιβλίο εσόδων-εξόδων της Μονής, ώστε να λαμβάνει τα σχετικά ποσοστά η Μητρόπολη, ενώ κατά το Υπουργείο Οικονομικών αυτό απαγορεύτηκε, αφού η επιδότηση έπρεπε να καταχωρηθεί σε ειδικό βιβλίο ώστε να είναι ευχερής ο έλεγχος της διαχείρισης της επιδότησης από το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου του Υπουργείου. Οι μοναχοί υποστηρίζουν, επικαλούμενοι σωρεία εγγράφων, ότι η Μονή έχει ελεγχθεί δεκάδες φορές από σχεδόν όλους τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, και όλες οι εκθέσεις είναι θετικές για τη Μονή.

Εν τω μεταξύ σειρά ζητημάτων που είχαν να κάνουν με την έκπτωση του ηγουμένου-ιδρυτή της Μονής π. Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τις εκλογές για ανάδειξη νέων ηγουμενοσυμβουλίων που απορρίφθηκαν από τον μητροπολίτη και την Ιερά Σύνοδο και προκάλεσαν την επιβολή του επιτιμίου της ακοινωνησίας εν τέλει σε … όλα τα μέλη της αδελφότητας, δημιούργησαν καθεστώς αδιοίκητου της Μονής.

Αποτέλεσμα; Ο διορισμός τριμελούς διαχειριστικής επιτροπής τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και η διάλυση της Μονής με Π.Δ. και η απορρόφησή της από την Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2013 ανακλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και η επιδότηση που είχε λάβει η Μονή. Και εδώ έπιασαν δουλειά οι Εισαγγελείς!

Με μηνυτήρια αναφορά τους προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου, δεκάδες κάτοικοι της Ναυπάκτου, μήνυσαν τον μητροπολίτη Ναυπάκτου για ψευδή βεβαίωση, κατηγορώντας τον ότι προκειμένου να πετύχει τη διάλυση της Μονής από το Υπουργείο Παιδείας, βεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Μονή ήταν οικονομικά ανέλεγκτη/

Απ” την πλευρά τους οι μηνυτές προσκόμισαν δεκάδες εκθέσεις ελέγχου της Μονής από το Κεντρικό Όργανο Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, από ορκωτούς λογιστές, από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, και έως ακόμη και από το ΣΔΟΕ! Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης στην Εισαγγελία Μεσολογγίου. Εκεί όμως που τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο σοβαρά και ενεπλάκη και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, είναι με την ανάκληση της επιδότησης.

Εδώ, ο εκ των πρωταγωνιστών της Μονής στον αγώνα κατά της Μητρόπολης αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σταυρόπουλος επέδωσε εξώδικο στον Λέανδρο Ρακιντζή, ζητώντας του εξηγήσεις γιατί διαβίβασε στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις σχετικές αναφορές του μητροπολίτη Ναυπάκτου για την ανάκληση της επιδότησης, αναπαράγοντας τους ισχυρισμούς του ότι το κτίριο για το οποίο δόθηκε η επιχορήγηση κηρύχθηκε αυθαίρετο από την Πολεοδομία Ναυπάκτου, ενώ γνώριζε ότι η έκθεση αυτοψίας είχε ανασταλεί από το Διοικητικό Εφετείο Πατρών και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κηρύξεως του κτιρίου ως αυθαιρέτου υπάλληλοι της Πολεοδομίας Ναυπάκτου είναι ήδη υπόδικοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου σε δίκη που γίνεται στις 20 Νοεμβρίου, για σωρεία ποινικών αδικημάτων.

Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης κοινοποίησε το εξώδικό του προς τον κ. Ρακιντζή στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση -που είναι σε εξέλιξη -για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ψευδούς βεβαίωσης.

Σημειωτέον, ότι τόσο για τη διάλυση της Μονής όσο και για την ανάκληση της επιδότησης έχουν ασκηθεί από την αδελφότητα ένδικα μέσα στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια (Συμβούλιο της Επικρατείας και Διοικητικό Εφετείο Αθηνών).

Αλλά η υπόθεση δεν σταματάει εδώ. Πριν τη διάλυση της Μονής, είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα στη Μονή από την Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου που αφορούσαν στο Φ.Π.Α. της περιβόητης επιδότησης. Μάλιστα, για το Φ.Π.Α. αυτό ο μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε πετύχει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των εκπροσώπων της Μονής για κακουργηματική υπεξαίρεση, κατηγορία όμως από την οποία οι μοναχοί απηλλάγησαν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πατρών. Τα χρέη από τα πρόστιμα αυτά βεβαιώθηκαν αρχές του έτους, οπότε ανέκυψε το ζήτημα της σχετικής ποινικής ευθύνης. Και εκεί τα πράγματα μπλέχτηκαν κανονικά! Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε σε σχετικό ερώτημα του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ναυπάκτου ότι ποινικά υπόλογοι είναι οι εκπρόσωποι της Μονής πριν τη διάλυσή της, τα μέλη της τριμελούς διαχειριστικής επιτροπής και ο ηγούμενος της Μονής Αμπελακιώτισσας που απορρόφησε τη διαλυθείσα Μονή. Όσον αφορά όμως τον εκπρόσωπο της Μονής προ του διορισμού της τριμελούς επιτροπής τα πράγματα περιπλέχθηκαν χειρότερα. Αρχικά η Δ.Ο.Υ. υπέδειξε ως εκπρόσωπο της Μονής τον π. Ιερώνυμο Δελημάρη, πλην όμως με νεότερο έγγραφό της ανακάλεσε την υπόδειξη αυτή, επισημαίνοντας και τα έγγραφα της Μητρόπολης και της Ιεράς Συνόδου που βεβαίωναν ότι όλο το κρίσιμο διάστημα η Μονή ήταν αδιοίκητη (αφού ο μητροπολίτης Ιερόθεος και η Ιερά Σύνοδος είχαν απορρίψει όλες τις εκλογές).

Η δίκη σε βάρος του π. Ιερώνυμου αναβλήθηκε δύο φορές και έχει προσδιοριστεί πλέον για 22.1.2014, εν τω μεταξύ όμως ο κατηγορούμενος (ο οποίος αντέδρασε εντονότατα για την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής του, αφού, σύμφωνα με τα έγγραφα της Μητρόπολης, της Ιεράς Συνόδου και της Δ.Ο.Υ. απεδείχθη ότι αυτός ποτέ δεν εκπροσώπησε την Μονή και επομένως δεν υπήρχε λόγος αναβολής) κατέθεσε μήνυση κατά του μητροπολίτη Ναυπάκτου για ψευδή βεβαίωση, επειδή ο κ. Ιερόθεος απέστειλε έγγραφο στις 11 Απριλίου στην Εισαγγελία Μεσολογγίου, στο οποίο βεβαιώνει ότι η Μονή πράγματι εκπροσωπείτο από τον κατηγορούμενο π. Δελημάρη (και η μήνυση αυτή είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης).

Όπως καταγγέλλει στη μήνυσή του ο π. Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης βεβαίωσε στο έγγραφό του αυτό ότι η Μονή είχε νόμιμη διοίκηση και μάλιστα με εκπρόσωπο τον κατηγορούμενο π. Ιερώνυμο, προκειμένου να πετύχει την καταδίκη του, ενώ όλα αυτά τα έτη, μετ’ επιτάσεως βεβαίωνε (όπως και η Σύνοδος) ότι η η Μονή στερείτο νόμιμης διοίκησης, σημειώνει δε ότι ο ίδιος ο μητροπολίτης, προκειμένου να πετύχει τη διάλυση της Μονής, εκτός του ισχυρισμού του περί του ότι ήταν οικονομικά ανέλεγκτη η Μονή, βεβαίωσε ότι … στερείτο διοίκησης, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που βεβαίωσε τον εισαγγελέα Μεσολογγίου λίγες εβδομάδες μετά…

www.iapopsi.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. giannis

    Ντροπη η απολυτη ξεφτιλα . για τα λεφτα γινονται ολα.ξυρισμα ολοι δεσποταδες και καλογηροι και να ερθει μια αλλη αδελφοτητα να εγκατασταθει στο μοναστηρι.γραμματεις και φαρισαιοι ολοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.