Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Στα 69,4 εκατομμύρια ευρώ ο προϋοπολογισμός της περιφέρειας

Στα 69,4 εκατομμύρια ευρώ ο προϋοπολογισμός της περιφέρειας

Στην δραστική εξοικονόμηση των δαπανών κατά την χρονιά που πέρασε αλλά και στην διαχείριση των οικονομικών δεδομένων της Περιφέρειας υπό το πνεύμα της δυσμενούς συγκυρίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το έτος 2012.

«Διαχειριζόμαστε τις συνέπειες της κρίσης», είπε ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2012 παρά το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον θέτει συγκεκριμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες, σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. «Είναι ώρα δύσκολων επιλογών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα, στα 69,4 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πηγή προέλευσης τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Το κονδύλι αυτό αναφέρεται στην κάλυψη των λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών με έμφαση στο τμήμα των επενδυτικών δαπανών όπου προβλέπεται ότι θα διατεθούν 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. αποτελούν έργα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ.

Οι αρχές επί των οποίων στηρίχθηκε η σύνταξη του προϋπολογισμού, όπως ανέφερε ο εισηγητής του, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, είναι η ορθολογική διαχείριση των πόρων, η συγκράτηση των δαπανών και η βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Μια καινοτομία που εισάγει ο προϋπολογισμός του 2012 και που πρέπει να σημειωθεί είναι η πρόβλεψη παρακράτησης ποσοστού 20% από το συνολικό ποσόν των επενδυτικών ΚΑΠ ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση των έργων συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η ευθύνη μας για τον προϋπολογισμό του 2012 έχει δύο σκέλη», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και συνέχισε: «Την ευθύνη της κατάρτισης ενός αξιόπιστου, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου προϋπολογισμού και την ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη της υλοποίησης και της πιστής του εκτέλεσης».

Παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος και τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του συζήτησε και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 2011, τόσο στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η γενική εκτίμηση αναφέρει ότι η πορεία είσπραξης των προϋπολογισθέντων εσόδων είναι ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια που αφορούν τη μεταφορά των μαθητών δίνονται στο τέλος του έτους, ενώ η κατανομή πόρων από τους ΚΑΠ εξελίσσεται ομαλά χωρίς μείωση σε σχέση με τις αντίστοιχες πιστώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται η προσπάθεια συγκράτησης και εξορθολογισμού των δαπανών, κάτι που επεσήμανε και ο κ. Κατσιφάρας. Για την ακρίβεια στην έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού υπογραμμίζεται ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των μαθητών, είναι μειωμένες κατά 52%, οι δαπάνες για μισθώματα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες είναι μειωμένες κατά 20%, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των δαπανών για υπερωριακή απασχόληση και για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται λόγος και για μια σειρά από δυσκολίες που κυρίως αναφέρονται στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην έγκριση Συλλογικών Αποφάσεων έργων, τόσο για τα συνεχιζόμενα έργα των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όσο και για τα νέα έργα που εντάχθηκαν μέσα στο 2011, αλλά και στη δυστοκία που έχει εμφανιστεί στη χρηματοδότηση από το σύστημα του κεντρικού λογαριασμού του ΕΣΠΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της επιβολής του ειδικού τέλους στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε αρχικά ότι «κάθε οριζόντιο μέτρο είναι εξ ορισμού άδικο» και υπογράμμισε ότι σήμερα μεγάλα τμήματα εργαζομένων διολισθαίνουν στη φτώχεια και αυξάνονται οι ομάδες που υφίστανται τις συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις όσους δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα», είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Όμως, είμαι αντίθετος με το ‘δεν πληρώνω’, όχι γιατί δεν έχω να πληρώσω αλλά γιατί δεν θέλω, ακόμα κι αν έχω να πληρώσω».

Ο κ. Κατσιφάρας, τέλος, επανέλαβε την θέση του να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρία, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο, οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι, οι εργαζόμενοι στους οποίους δεν καταβάλλονται οι αποδοχές τους, οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, οι μονογονεϊκές οικογένειες και όλοι όσοι ευρίσκονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Ταυτόχρονα, να εξαιρεθεί από τη φορολόγηση η πρώτη κατοικία έως του εμβαδού των 120 τ.μ. Ο Περιφερειάρχης, ακόμη, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος την είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Για το θέμα του ειδικού τέλους, ύστερα από συζήτηση, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η έκδοση ψηφίσματος στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «οι ασκούμενες φορολογικές πολιτικές οφείλουν πάντοτε να λαμβάνουν υπ’ όψιν την κατάσταση στην οποία ευρίσκονται οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, να συνυπολογίζουν σταθερά την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε αναλυτικά το Σώμα για τις επαφές που είχε πρόσφατα στις Βρυξέλλες με τους Επιτρόπους Γιοχάννες Χαν, Όλι Ρεν και Μαρία Δαμανάκη καθώς και με ευρωβουλευτές και στελέχη της Κομισιόν.

Από το Γραφείο Τύπου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.