Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Στην ουρά… 90.000 εκπαιδευτικοί

Στην ουρά… 90.000 εκπαιδευτικοί
sxoleio_adeiataksi1-thumb-largeΗ 30χρονη φιλόλογος γελάει σκωπτικά, κοιτώντας την ουρά των περίπου 100 ατόμων μπροστά της, που περιμένουν να υποβάλουν αίτηση για θέση αναπληρωτή σε κάποιο σχολείο. «Κράτος…», λέει, σχολιάζοντας στην «Κ» την ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών διά χειρός… Κουράκη. Συνολικά περίπου 90.000 εκπαιδευτικοί υπολογίζεται να υποβάλουν αίτηση, με τον αριθμό των θέσεων που θα διεκδικήσουν να μην είναι γνωστός. Η υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, Φρόσω Κιάου, κάνει αγώνα δρόμου για να πάρει πιστώσεις για 20.000 θέσεις, και να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία -τα κενά υπολογίζονται περί τις 25.000- ενόψει του αγιασμού της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Παρασκευή.
Ειδικότερα, ουρές σχηματίσθηκαν χθες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις πρωτεύουσες νομών της χώρας, από τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μία, έστω προσωρινή, θέση στον ήλιο της αγοράς εργασίας. Η ένταση και η αγανάκτηση ήταν σχηματισμένες στα πρόσωπα πολλών που κατέθεσαν για δεύτερη φορά αίτηση, εξαιτίας του λάθους -κάποιοι μιλούν για σκοπιμότητα- του επιτελείου του αρμόδιου, τέως αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Τάσου Κουράκη. Η διαδικασία για την πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομισθίων πρέπει να επαναληφθεί, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε, έπειτα από προσφυγή επιτυχόντων διαγωνισμών ΑΣΕΠ από το 2002 έως το 2008, την αρχική εγκύκλιο του Τάσου Κουράκη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι το υπουργείο Παιδείας έπρεπε να συμπεριλάβει μεταξύ εκείνων που μπορούν να διεκδικήσουν θέση αναπληρωτή, και τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ έως το 2008. «Ενενήντα και πλέον χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αν και υπέβαλαν αίτηση, υποχρεώνονται εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης και ανεύθυνης πολιτικής της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, να επικαιροποιήσουν τις αιτήσεις τους με αυτοπρόσωπη παρουσία στις περιφερειακές υπηρεσίες. Η πρωτόγνωρη εικόνα που παρατηρείται σήμερα, με τις ουρές χιλιάδων αναπληρωτών, είναι αποτέλεσμα της άγνοιας, της αδιαφορίας και της ανευθυνότητάς τους», δήλωσε χθες η υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα του αγιασμού, και άρα θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχουν τεράστια κενά τις πρώτες εβδομάδες της σχολικής χρονιάς. Και αυτό διότι μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας ακολουθούν η μοριοδότηση και η κατάταξη των εκπαιδευτικών, η προθεσμία των ενστάσεων, ενώ οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά. Εως τώρα έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις του ΕΣΠΑ για 12.000 προσλήψεις αναπληρωτών και το αίτημα στην αρμόδια διαχειριστική αρχή κατετέθη στις 3 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, η κ. Κιάου έχει ζητήσει από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη να προσληφθούν κατ’ εξαίρεση από εθνικούς πόρους άλλοι 8.000 εκπαιδευτικοί.

Τέλος, χθες η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανακοίνωσε ότι το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση του συνδέσμου ιδιωτικών σχολείων για αναστολή πρόσφατης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει ότι οι ώρες των πρόσθετων δραστηριοτήτων που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο πρέπει να δηλώνονται στο διοριστήριό τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

www.kathimerini.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.