Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Το υλικό, οι άδειες, τα σχολεία, το τέλος της εκστρατείας…

 

Τα σακίδια με όλο το εκλογικό υλικό ήδη φεύγουν από το Δημαρχείο Αγρινίου(φωτο) όπως και από τους ΟΤΑ όλης της χώρας. Υπεύθυνοι των εκλογικών τμημάτων θα τα μεταφέρουν από σήμερα στα διάφορα εκλογικά κέντρα και θα αρχίσει και η φύλαξή τους με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Παράλληλα από το πρωί δεκάδες πολίτες, που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, προσεγγίζουν το δημαρχείο για να πληροφορηθούν το που ψηφίζουν, καθώς έχουν αναρτηθεί τα εκλογικά κέντρα και το που ψηφίζεις ανάλογα με την ενορία και το αρχικό γράμμα του ονόματός σου.

 Κανονικά η διαδικασία, κλειστά τα σχολεία

Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ δήλωσαν ότι τελικά δεν θα απεργήσουν για «μην τινάξουν στον αέρα» την εκλογική διαδικασία, παρότι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «απαξιωτική, προκλητική και προσβλητική στάση» έναντι των εργαζομένων. Για την προετοιμασία των εκλογών θα λάβουν μέρος 30.900 δημοτικοί υπάλληλοι (από τους 6.500 τους οποίους προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση) και το ποσό το οποίο θα τους χορηγηθεί ως εκλογικό επίδομα είναι συνολικά περί τα τρία εκατ. ευρώ. Δηλαδή κάθε υπάλληλος θα λάβει περίπου 98 ευρώ, τα οποία, όπως σημειώνεται στην απόφαση, «υπόκεινται στις νόμιμες κρατήσεις καθώς και σε φορολογία εισοδήματος». Ε, κάπως έτσι και ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, δήλωσε πως  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές και τόνισε: «Εμείς θέλουμε να γίνουν κανονικά οι εκλογές και ο λαός να καταδικάσει την πολιτική του μνημονίου»…

Τα σχολεία επίσης έκλεισαν για τις εκλογές αλλά δεν είναι και πολύ…σαφές γιατί κλείνουν τα νηπιαγωγεία και γιατί κλείνουν όλα τα σχολεία και όχι όσα είναι εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Β. Κουλαϊδή, που εστάλη στις περιφερειακές διευθύνσεις και τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «προκειμένου να κανονίσουν οι εκπαιδευτικοί τα σχετικά με την μετάβασή τους στο τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, λαμβάνοντας ειδική άδεια».

Οι άδειες 

Παράλληλα αναμένονται και οι ετεροδημότες: Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας οι άδειες είναι οι εξής:
Μία με δύο εργάσιμες: Όσοι ταξιδέψουν για να ψηφίσουν σε τόπο με απόσταση 100-200 χιλιομέτρων.
Δύο εργάσιμες: Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων.
Τρεις εργάσιμες: Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
Μία με τρεις εργάσιμες: Όσοι ταξιδέψουν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης.
Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

Μία εργάσιμη: Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων.
Δύο εργάσιμες: Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
Μία με τρεις εργάσιμες: Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης.

Η…αποκαθήλωση 

Τέλος, να πούμε ότι από απόψε το βράδυ παύει κάθε προεκλογική δραστηριότητα και αυτό περιλαμβάνει τη διανομή φυλλαδίων ή και ακόμη και μια δήλωση σε κοινή θέα. Παράλληλα οι δήμοι υποχρεούνται από το νόμο να κατεβάσουν κάθε αφίσα, πανώ και γενικά υλικό προεκλογική προβολής από δημόσιους χώρους και εμφανή σημεία.

Κάνοντας, πάντως, μια απολογιστική εκτίμηση και με την ευχή να μη διαψευστούμε τις τελευταίες ώρες, η κίνηση ήταν υποτονικότερη από ότι αναμενόταν με δεδομένα τα πάθη που επικράτησαν στη χώρα πριν την προκήρυξη των εκλογών. Για το λόγο αυτό και δεν γίνονται εκτιμήσεις για τη συμμετοχή στις εκλογές αλλά και τα γκάλοπ που έχουν γίνει αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξαν εντάσεις και ακόμα και οι συγκεντρώσεις των κομμάτων εξουσίας έγιναν χωρίς προκλήσεις ή οργή. Βέβαια, για παράδειγμα στο Αγρίνιο, προβολή σε κοινή θέα- με εξαίρεση ένα περίπτερο της Ν.Δ. στην αρχή του πεζόδρομου της Χ.Τρικούπη-είχαν αποκλειστικά τα μικρότερα και αριστερά αντιμνημονιακά κόμματα αφού οι υπόλοιποι χώροι φύλαξαν τα ρούχα τους για να έχουν τα μισά(δεν αναφερόμαστε στις πινακίδες των εκλογικών γραφείων σε ορόφους πολυκατοικιών).

Μάλλον η καθυστέρησή των εκλογών χειροτέρευε τα πράγματα τελικά.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.