Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Στη Βουλή και στην Κρέτσου η διαμαρτυρία για το φράγμα στο Αυλάκι

Στη Βουλή και στην Κρέτσου η διαμαρτυρία για το φράγμα στο Αυλάκι

53799463Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη της Επιτρόπου της Ε.Ε. Κορίνας Κρέτσου στον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και στην Κοιλάδα του Αχελώου, ορισμένοι κάτοικοι του Αυλακίου του δήμου Αμφιλοχίας επαναφέρουν στο προσκήνιο την άποψη τους περί επιπτώσεων στην παράκτια περιοχή του Αχελώου από την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι .
Πρόκειται να καταθέσουν μάλιστα στην κυρία Κρέτσου σχετική έγγραφη διαμαρτυρία. H  Ευρωπαία Επίτροπος μάλιστα αύριο θα επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης μάλιστα κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ στους  Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων την επιστολή των κατοίκων Αυλακίου με την οποία διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή τους.

Η επιστολή των εν λόγω κατοίκων του Αυλακίου έχει ως εξής:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΥΛΑΚΙΟΥ
ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. κα ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι του χωριού Αυλακίου και δραστηριοποιούμαστε στην παράκτια περιοχή του Αχελώου στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας διαμαρτυρόμαστε εντόνως προς κάθε αρμόδια αρχή για τις επιπτώσεις κατασκευής και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι.
Πρώτον, με την έναρξη των εργασιών του φράγματος το 2007 καταστράφηκε ενα φαράγγι 7περίπου χλμ κατά μήκος του Αχελώου όπου παρέμενε μέχρι τότε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.
Το φαράγγι αυτό όπου διέρχεται ο Αχελώος ποταμός σε φυσική ομορφιά ξεπερνά άλλα φαράγγια τα οποία αξιοποιήθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση και αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι το μοναδικό μέρος της επαρχίας Βάλτου αλλά ίσως και του νομού όπου ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή (κωδικός αριθμός ΑΤ 2013040). Με την έναρξη των εργασιών έγινε βίαιη εκδίωξη της άγριας πανίδας, της τοπικής κτηνοτροφίας καθώς και παραμόρφωση του φυσικού τοπίου.
Δεύτερον, με την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του Υ/Φ πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα της παράκτιας περιοχης και των τοπικών κοινωνιών. Ιδιοκτησίες υπερήλικων ανθρώπων που τις κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και εχουν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους, καθότι τις καλλιεργούσαν χειρωνακτικά όλες οι γενιές κατά τη διαδοχή και είναι από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που έχουν να αφήσουν στα εγγόνια τους, με ψυχική οδύνη παρατηρούν να χάνονται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες και τα φερτά υλικά του ποταμού(πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ πριν την κατασκευή του φράγματος) ανήμποροι να τα υπερασπιστούν απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα των εταιρειών.
(άνισες οι δυνατότητες)
Τρίτον, οι πολιτιστικές κληρονομιές όπως η γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα από την αρχαιολογική υπηρεσία, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό ώστε να κριθεί ακατάλληλη. Οι παράκτιοι δρόμοι και οι οδικοί οδοί που ενώνουν τα χωριά της Αργιθέας, Ευρυτανίας και Βάλτου χάνονται απο προσώπου γης σε μεγάλη εκτασή τους μετά από κάθε πλημμύρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών περιφερειών. Ακόμα το περιβάλλον της περιοχής έγινε από ποτάμιο σε λίμνιο και από ξερό σε υγρό.
Επίσης οι όποιες αθλητικές δραστηριότηες κανόε-καγιάκ και πεζοπορίας διακόπηκαν δια παντός.
Μετά από μελέτες μας η εταιρία κατασκευής του Υ/Φ ευθύνεται για όλα τα παραπάνω αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην τοπική περιοχή. Δε διαμόρφωσε σήραγγες, δεν προέβει στην πραγματοποίηση κανενός αντιπλημμυρικού έργου, δεν προστάτεψε τα μνημεία όπως την πέτρινη γέφυρα, καθώς και τις ιδιοκτησίες (καλλιέργειες, περιφράξεις, αντλιοστάσια κτλ) και την γύρω περιοχή.
Συμπεραίνοντας, πληρώσαμε όλοι ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικότερα ως τοπική κοινωνία το πληρώσαμε ποικιλοτρόπως χωρίς να ωφεληθούμε το παραμικρό προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα μιας εταιρίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη είναι ζημιογόνα για την περιοχή και την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.