Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

Στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά Βαρουφάκη

62667374BB811FEA0BC3B0C10D74F548Στη Bουλή διαβιβάστηκαν αμελλητί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι δύο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος, Τελεία, Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο.Με τις δύο αναφορές ζητείται η παραπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας.

Η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, ουσιαστικά κρατά δεμένα τα χέρια της Δικαιοσύνης, οι λειτουργοί της οποίας οφείλουν με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών να τις διαβιβάσουν χωρίς αξιολόγηση (αμελλητί) στη Βουλή.
Όσον αφορά στα δημοσιεύματα για το plan B, έτσι όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο forum, ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει από τη Βουλή και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη.
Εκτός και εάν υπάρξει άλλη αναφορά στην Εισαγγελία σε σχέση με τα δημοσιεύματα ή αν τελικά η ίδια η Βουλή αποφασίσει να παρέμβει καθώς αυτό προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.
Τη διερεύνηση της υπόθεσης ζήτησαν και 24 βουλευτές της ΝΔ. Οι βουλευτές καλούν τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή «αν ήταν σε γνώση του ή υπό την έγκριση του το λεπτομερές εναλλακτικό σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα με δημιουργία παρατραπεζικού συστήματος, υπεξαίρεση δημόσιου υλικού και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων».

Επείγουσα ΕΔΕ διέταξε η γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα υπό αυτό στοιχεία των φορολογουμένων, διαβεβαιώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου έχει ήδη διατάξει:

  • κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους
  • και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της ΓΓΔΕ για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά.

Για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές, καθώς και η πολιτική ηγεσία.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκομένους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.

Newsroom ΔΟΛ-in.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.