Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Στη Βουλή το θέμα της ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου

Στη Βουλή το θέμα της ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου

Φέρνει  ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης

Το θέμα της ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ι.Π.Μεσολογγίου φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Πολιτισμού που θα συζητηθεί την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012.
Ο Βουλευτής στην ερώτηση του τονίζει ότι «η αναγκαιότητα αυτή βασίζεται στην ένδοξη ιστορία της Ιεράς Πόλης αλλά κυρίως στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, στοιχεία που μπορούν να διασφαλίσουν αυξημένη επισκεψιμότητα σε ένα νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Έτσι, πέρα από τα φημισμένα τρία αρχαία θέατρα και τους αντίστοιχους αρχαιολογικούς χώρους (Πλευρώνα – Καλυδώνα – Οινιάδες), η περιοχή διαθέτει πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων και βεβαίως πληθώρα ευρημάτων (Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ.Θωμά, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι και ακρόπολη στον Αγ.Ηλία Σταμνάς, Ιθώρια, Αλίκυρνα κ.α.), πολλά εκ των οποίων έχουν έρθει πρόσφατα στο φως λόγω της κατασκευής της Ιόνιας Οδού και της Παράκαμψης του Αγρινίου.»
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρει επίσης ότι για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν στο Μεσολόγγι κτίρια άμεσα διαθέσιμα για αυτό τον σκοπό. Συγκεκριμένα, η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ήδη εισηγηθεί την ίδρυση Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι και συγκεκριμένα στο παραχωρηθέν (από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) για αυτόν τον σκοπό ακίνητο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), έκτασης 14 στρεμμάτων. Η Εφορεία έχει δε ζητήσει τη σύνταξη σχετικής μελέτης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επίσης, ο Βουλευτής προσθέτει ότι μέχρι να τελεσφορήσει αυτή η προοπτική έχει προταθεί η παραχώρηση του «Ξενοκράτειου» κτιρίου που ανήκει στο Δήμο, για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου καθώς και τη στέγαση των υπηρεσιών της ΛΣΤ’ ΕΠΚΑ. Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και οι προδιαγραφές του είναι κατάλληλες για να λειτουργήσει ως μεταβατική λύση.
Τέλος ο κ. Μακρυπίδης υπογραμμίζει ότι αφού συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις και υπάρχει άμεσα διαθέσιμο κτήριο, τότε το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις σχετικές ενέργειες και προσθέτει ότι η Ιερά Πόλη αποτελεί την μοναδική πρωτεύουσα Περιφερειακής Ενότητας που ενώ διαθέτει τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο και πλούσια ιστορία, δεν έχει ως σήμερα Αρχαιολογικό Μουσείο.

Και ο Αυγενάκης

Eρώτηση για την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι κατέθεσε και ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης.Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο, στηρίζει “τη δίκαιη απαίτηση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου, καθώς αποτελεί μία πρακτική αναγκαιότητα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού η ύπαρξη τέτοιου χώρου  θα εξασφάλιζε μεγάλη επισκεψιμότητα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανάταση της περιοχής” όπως αναφέρει.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.