Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Στη Βουλή το θέμα των κατολισθήσεων στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας

Στη Βουλή το θέμα των κατολισθήσεων στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας

Τα προβλήματα που προκαλούν οι έντονες κατολισθήσεις στην περιοχή της Ελατόβρυσης Ναυπακτίας, καταστρέφοντας τις υποδομές και δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, έφεραν στη Βουλή με αναφορά τους προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.

Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 Μαρτίου μεταξύ του χωριού Ελατόβρυση και του οικισμού Λάλκα της ορεινής Ναυπακτίας. Ο ερπυσμός των εδαφών σημειώνεται στο κεντρικό τμήμα της λεκάνης Φράγκου – Λάλκα – Λιβάδια και έχει ήδη επεκταθεί σε όλο το μήκος της, με μέγιστο μήκος της περιοχής αστοχίας 2,5 χλμ και πλάτος 700 μ. και με ταχύτητα μετακίνησης από 10 έως 30 μέτρα την ημέρα, ανάλογα με την κλίση του τμήματος όπου βρίσκονται οι μετακινούμενες μάζες.

Ήδη, στα χωριά Ελατόβρυση και Γρηγόρι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, οι πηγές ύδρευσης της Ελατόβρυσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, οι οδικές προσβάσεις προς Κρυονέρια και Άνω Χώρα έχουν πληγεί, ενώ προχθές, 19 Μαρτίου, παρατηρήθηκαν οι πρώτες ζημιές σε σπίτια της Λάλκας.

Με αυτά τα δεδομένα, και επειδή το φαινόμενο προκαλεί προϊούσα καταστροφή στις στοιχειώδεις υποδομές των οικισμών και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων, οι δύο βουλευτές αναφέρουν το πρόβλημα στους αρμόδιους υπουργούς, θέτουν υπόψη τους σχετική έκθεση του κ. Θεόδωρου Κάντζου, προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού της Ελλάδος Ελατοβρυσιτών Ναυπακτίας, και τους ζητούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ., προκειμένου να εκτιμηθούν οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις του φαινομένου, να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων και να περιφρουρηθούν η ασφάλεια και οι περιουσίες τους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.