Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Λογοτεχνικές Yπενθυμίσεις

                                 Λογοτεχνικές Yπενθυμίσεις

Στον Αγρινιώτη ποιητή Τάκη Αντωνίου είναι αφιερωμένος ο 6ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός του   Ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος»  (στις 31 Ιανουαρίου 2013 λήγει η προθεσμία αποστολής των ποιημάτων)

 

Του  Παναγιώτη Δρέλλια

 

 

Τάκης Αντωνίου (1932 – 2006)

Εύοσμό μου Μπουγαρίνι

εφώτισε η νύχτα την καρδιά μου

και οι πολλές σου αμαρτίες καρφιτσωμένες στο στήθος σου

γυαλίζανε τα φτερά τους και ζωγραφίζανε

στα ρημαγμένα καρνάγια Παντοκράτορες

και πουλιά.

Το μαρμάρινο σώμα σου φορτωμένο λουλούδια,

ήχους χρωμάτων και λυγμών δεν έχει χάσει ακόμα την ψυχή του.

Του χρωστάνε πολύ ουρανό, μοσχολίβανο και αγάπη.

Ως την έσχατη ώρα μου θα σε λατρεύω

κι ας ράγισε ο χρόνος το κορμί σου

φως μου εσπερινό.

(από τα χαρακτηριστικότερα ποιήματα του Τάκη Αντωνίου)

 

 Σύντομη παρουσίαση

Ο Τάκης Αντωνίου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1932 και πέθανε στην Αθήνα το 2006. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στο τμήμα της φιλοσοφίας και στο τμήμα της Νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, όπου παράλληλα εργαζόταν σε επιχειρήσεις Τουρισμού.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα οργάνωσε ένα τουριστικό γραφείο που μετεξελίχθηκε σε λαμπρή – επιτυχημένη τουριστική επιχείρηση και έγινε γνωστή ως «Plotin travels» (φέροντας το όνομα του αγαπημένου του φιλοσόφου της Αρχαιότητας Πλωτίνου).

Ως ποιητής ο Τάκης Αντωνίου καθιερώθηκε με την ποιητική συλλογή

«Εν αρχή ήν το μηδέν». Εξέδωσε και άλλα ποιητικά κείμενα, επίσης δημοσίευσε δοκίμια και κριτικά σημειώματα.

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1983 μέχρι το 1987 εξέδιδε το λογοτεχνικό περιοδικό «Δώμα» και από το 1986 μέχρι το 1988 την εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα «Εβδόμη».

Το έργο του «Ο κύκλος Θανάτου και Γένεσης», σε μουσική σύνθεση Θόδωρου Αντωνίου, παρουσιάστηκε απ’ την συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης στην Αμερική, ενώ είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί και με άλλους συνθέτες, μεταξύ των οποίων και με  τον Αγρινιώτη μουσουργό Δημήτρη Παπαποστόλου, στο συμφωνικό έργο του «Εις κεκοιμημένους», ένα ρέκβιεμ με κείμενα από την ομώνυμη ποιητική του συλλογή.

Πολλά ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά, σουηδικά, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά, ρουμανικά και ισπανικά. Φιλοσοφικά μελετήματα, πραγματείες, στοχαστικά δοκίμια και κριτικά του σημειώματα δημοσιεύτηκαν σε διάφορα λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά.

Βιβλιογραφική πηγή: Η εφημερίδα του Αγρινίου στο διαδίκτυο «Η Νέα Εποχή» (του Γιάννη Βλασόπουλου)

 

*Ο Παναγιώτης Δρέλλιας είναι Γενικός Γραμματέας του Φιλολογικού – Λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου      «ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ»

panagd@otenet.gr

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.