Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων

31b7c211831c665e554e788889c6b618_XL

Σε Περιφέρεια, Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Στον αστερισμό των δημοσκοπήσεων κινείται το τοπικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό καθώς πλέον ζεσταίνονται οι διεργασίες για τις υποψηφιότητες των εκλογών του Μαΐου. Τα γκάλοπ που έγιναν αλλά και άλλα που θα γίνουν αφενός θα  καταγράφουν το κλίμα αφετέρου θα δημιουργούν… κλίμα όπως και εντυπώσεις.

Θα διακινηθούν άλλωστε (ενίοτε παραπλανητικά) για προσωπικές σκοπιμότητες και για το λόγο αυτό η παρουσίαση τους  αλλά και η ανάγνωσή τους απαιτούν προσοχή.  

Εδώ και μέρες σε γνώση του agrinionews.gr είναι οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις που έγιναν αρχές Δεκεμβρίου από γνωστή εταιρεία  ώστε να αξιοποιηθούν ως «εργαλεία» από το συγκεκριμένο κόμμα για τις επιλογές των προσώπων που θα ηγηθούν των συνδυασμών που θα έχουν τη στήριξη (επίσημη- ανεπίσημη ή άλλου τύπου) του κόμματος σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές απλώς μέτρησαν ποιοτικά χαρακτηριστικά, κυρίως την αναγνωρισιμότητα. Ως προς την πρόθεση ψήφου δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη γιατί στις λίστες των προσώπων που τέθηκαν σε αξιολόγηση στους πολίτες δεν υπήρχαν υποψήφιοι  από όλα τα κόμματα ενώ οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν όλους τους υποψηφίους.

Αλλά ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Στη δημοσκόπηση της ΝΔ για το Αγρίνιο η λίστα περιλάμβανε τέσσερα πρόσωπα που θεωρούνται στελέχη τους κόμματος και τον νυν δήμαρχο Αγρίνιου Π.Μοσχολιό. Τα συμπεράσματα των επιτελών της ΝΔ  (περιγράφηκαν στο πρόσφατο φύλλο  της τοπικής εφημερίδας ΓΕΓΟΝΟΣ) ήταν δύο βασικά: Πως η υποψηφιότητα Παπαναστασίου είχε τη μεγαλύτερη -και με μεγάλη διαφορά- δυναμική από τα τέσσερα στελέχη της ΝΔ και πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Π.Μοσχολιού είναι θετικά , ιδιαίτερα για εν ενεργεία δήμαρχο.

Όμως η πραγματική απήχηση δεν μπορούσε να καταγραφεί καθώς δεν  υπήρχαν στη λίστα υποψήφιοι από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή που θα κατεβάσουν συνδυασμούς στο Αγρίνιο. Πρόθεση ψήφου θα δύναται να μετρηθεί μόνο όταν έχουν οριστεί όλες οι υποψηφιότητες. Επίσης στην εν λόγω δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν πως θα ψήφιζαν και τους πέντε. Δεν κλήθηκαν να επιλέξουν έναν εξ΄ αυτών.

Στη ΝΔ πάντως το συμπέρασμα το έβγαλαν και ήταν πως αν πρέπει να επιλέξουν από τα  τέσσερα στελέχη  της  η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην περίπτωση Παπαναστασίου. Απομένει όμως να πειστεί και ο ίδιος να δώσει άλλη μία μάχη για λογαριασμό του κόμματος μετά από αυτή των περιφερειακών εκλογών ενώ πήρε μέρος και στις βουλευτικές αναμετρησεις που μεσολάβησαν.

Στη δημοσκόπηση για τη δημαρχία Μεσολογγίου, όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το agrinionews.gr,  τέθηκαν στην κρίση  των ερωτηθέντων πέντε πρόσωπα από τη ΝΔ, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν δήμαρχος. Και μπορεί τα στοιχεία να έδωσαν τις πρώτες θέσεις σε δύο πρόσωπα που ανήκουν σε αυτόν τον πολιτικό χώρο (Μουρκούση, Καραπάνο) ωστόσο προβλημάτισαν τους ιθύνοντες της Συγγρού γιατί διέγνωσαν ως ορατό το κίνδυνο να χαθεί άλλη μια φορά η δημαρχία αν ο χώρος πάει διασπασμένος στις εκλογές. Και βασικότερος κίνδυνος για τους δύο υποψηφίους είναι ο Π. Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και πάλι το τοπίο δεν μπορεί να καταγραφεί καθαρά γιατί θα υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες στην πορεία ενώ άλλες δημοσκοπήσεις που διακινήθηκαν δείχνουν άλλα αποτελέσματα. Το οξύμωρο πάντως είναι πως για το  Μεσολόγγι  κανείς δεν περίμενε τις επιλογές της ΝΔ. Καραπάνος και Μουρκούσης έχουν ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητες.

Αναφορικά με την Περιφέρεια η δημοσκόπηση της ΝΔ   είδε σήμερα τη δημοσιότητα μέσω του διαδικτύου. Διακινήθηκαν τα αποτελέσματα που μάλιστα έχουν στην πρώτη θέση τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Το γεγονός μάλιστα πως δημοσκόπηση της ΝΔ διακινείται και αξιοποιείται υπέρ του αντιπάλου της το 2010, υποψήφιου τότε με το ΠΑΣΟΚ, έχει προκαλέσει ενόχληση σε πολλά στελέχη της. Σε άλλους προκαλεί πολλές υποψίες ότι προλειαίνεται το έδαφος για να υποστηριχτεί εν τέλει και από τη ΝΔ  ο Απόστολος Κατσιφάρας καθώς στις περιφέρειες θα δοθεί πρωτίστως η πολιτική μάχη και θα εξαχθούν τα βασικά συμπεράσματα της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης. Συμπεράσματα που είτε θα επιτρέψουν την παραμονή  στην εξουσία των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε θα προκαλέσουν την ανατροπή που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αποτελέσματα πάντως της δημοσκόπησης μπορεί να καταγράφουν την αντοχή Κατσιφάρα και να δείχνουν ως θετικές τις υποψηφιότητες των Αιτωλοακαρνάνων Γ.Παπαναστασίου (επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια σήμερα)–Σπ. Λιβανού (πρώην βουλευτή-γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ σήμερα ) αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σοβαρή ακτινογραφία του κλίματος. Διόλου τυχαίο το γεγονός πως τα στοιχεία της αναγνωρισιμότητας δεν διακινήθηκαν, ενώ σε αυτά ο Κατσιφάρας άγγιζε το 90%. Πολύ απλά γιατί είναι εν ενεργεία περιφερειάρχης και ο μόνος γνωστός και στους τρεις νομούς και ως εκ τούτου φυσικό να υπερέχει σε αυτή τη συγκυρία.

Ωστόσο πολλά θα ανατραπούν όταν εκφραστούν  οι επίσημες υποψηφιότητες ενώ στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση απουσίαζαν πρόσωπα που μπορεί να είναι υποψήφιοι (δεν υπάρχει για παράδειγμα ο υποψήφιος των Οικολόγων) ενώ οι ερωτηθέντες πολίτες κλήθηκαν να εκφέρουν γνώμη για έναν Γιάννη Μητρόπουλο και όχι τον προβεβλημένο Αλέξη Μητρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ (το όνομα του οποίου υπάρχει στα σημερινά δημοσιεύματα).

Σε κάθε περίπτωση οι δημοσκοπήσεις προσφέρονται για πολιτικό «τζόγο» και αξιοποιούνται στις διεργασίες. Για λογαριασμό της ΝΔ στη Δυτική Ελλάδα τα παρασκήνια κινεί ο γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας. Διόλου τυχαίο ότι σε αυτόν απευθύνονταν τα στελέχη της ΝΔ για να ενημερωθούν για τις δημοσκοπήσεις. Ίσως σε αυτόν να απευθύνθηκε και ο Απόστολος Κατσιφάρας που λογικά  θα είναι ικανοποιημένος από το «δώρο» της ΝΔ.   

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.