Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021

Στοχεύοντας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου (video)

Στοχεύοντας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου (video)

Η οργανωμένη ανάδειξη και προβολή του αρχαίου θεάτρου της Στράτου και η διασύνδεση του με άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα τέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου .

DSC_0862Ο πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε άλλη μια φορά την Αιτωλοακαρνανία, σήμερα βρέθηκε στο Αγρίνιο και αύριο στο Μεσολόγγι.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός τα τελευταία χρόνια ηγείται του «Διαζώματος» μέσω του οποίου με άλλες προσωπικότητες και πολίτες έθεσαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Ο λόγος αυτός άλλωστε τον έφερε κατά καιρούς στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας ενώ απόψε ήταν και ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης με θέμα «Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Αιτωλίας και Ακαρνανίας από την προϊστορική και κλασική περίοδο» που οργάνωσε στο Παπαστράτειο Μέγαρο το Εργαστήριο «Παναγία Ελεούσα» τιμώντας με αυτό τον τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες.
Το μεσημέρι ο κ. Μπένος με τον δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου και την προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Ολυμπία Βικάτου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ενημερώνοντας για την εξέλιξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Στράτου και για την πρότασή του «Διαζώματος» αναφορικά με το σχεδιασμό και την προετοιμασία ενός προγράμματος Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία.
Η συνέντευξη στο δημαρχείο Αγρινίου έγινε με την συμμετοχή του δημάρχου Αγρινίου κ. Γιώργου Παπαναστασίου, του προέδρου του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρου Μπένου, της Προϊσταμένης της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπίας Βικάτου , του Ομότιμου Καθηγητή Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικού γραμματέα του Διαζώματος Βασίλη Λαμπρινουδάκη του πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κ. Φώτη Περγαντή , του αρχιτέκτονα- αρχαιολόγου κ. Γιώργος Καραδέδου της νομικού και ειδικού σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης Μπέτυ Χατζηνικολάου   και άλλων υπηρεσιακών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών .
Η οργανωμένη ανάδειξη και προβολή του αρχαίου θεάτρου της Στράτου και η διασύνδεση του με άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να δημιουργηθούν πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές τέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Προηγήθηκε στις 10.00 το πρωί, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Στράτου.
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου ευχαρίστησε όλους για την επίσκεψη-παρουσία τους στην περιοχή αλλά και τη συμβολή τους στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού μας πλούτου .
Τόνισε δε πως η δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. «Η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Στράτου μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη της περιοχής μας .Έχουμε την αρχαία Στράτο, που θεωρώ ότι ο χώρος δεν είναι τόσο γνωστός όσο θα έπρεπε. Αυτό που μπορώ εγώ να δεσμευτώ από την πλευρά μου είναι πως θα πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες μας .Μια καλή αρχή είναι η σημερινή και θα πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών που θα αναδεικνύουν και θα προβάλουν τον αρχαιολογικό χώρο».

Ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αγρινίου μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την περιοχή και τον αρχαιολογικό της πλούτο, σημειώνοντας πως η Αιτωλοακαρνανία είναι όμως ένας νομός αδικημένος. Ανακοίνωσε παράλληλα πως μέσα στο 2015 η μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου θα είναι έτοιμη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο μελετητής κ. Καραδέδος και ανέφερε πως μετά την έγκριση από το ΚΑΣ ανοίγει πλέον και ο δρόμος για την ένταξη του στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο κ.Μπένος τόνισε ακόμη τη σημασία που έχει για την περιοχή μας το πρόγραμμα των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών, δηλαδή ο σχεδιασμός και η χάραξη μιας διαδρομής που θα διασχίζει ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία και στο επίκεντρο της θα έχει τους αρχαιολογικούς χώρους και την διασύνδεση τους με άλλους τομείς , όπως η πρωτογενής παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα , τη γαστρονομία και φυσικά το υδάτινο στοιχείο και γενικότερα το περιβάλλον. « Ο επιτυχής σχεδιασμός και στη συνέχεια η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δράσης πολιτιστικής διαδρομής προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή πολλών «παικτών» που θα συνεργαστούν, θα συμφωνήσουν και θα υιοθετήσουν το όλο εγχείρημα» υπογράμμισε ο κ. Μπένος

Η Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Ολυμπία Βικάτου ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την αμέριστη συμπαράσταση του, ανέφερε πως οι εργασίες καθαρισμού έχουν ολοκληρωθεί και πως έγιναν ορισμένες συμπληρωματικές ανασκαφικές εργασίες, που απαιτούνταν για να προχωρήσουν οι μελέτες.
Όσο αναφορά το 2ο υποέργο «Εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου» ο κ. Καραδέδος ανακοίνωσε «πως μετά και τον καθαρισμό που έγινε από την ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων το θέατρο βγήκε στην μεγαλοπρέπεια του και έτσι μπόρεσε να γίνει Φωτογραφική, φωτογραμμετρική, τοπογραφική ,και αρχιτεκτονική αποτύπωση».

Τέλος ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού κ.Φώτης Περγαντής ανέφερε από την πλευρά του πως η πρόταση του «Διαζώματος» για τις πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές συνάδει με τους στόχους του φορέα για αυτό και στέκεται αρωγός στην όλη προσπάθεια.

DSC_0856DSC_0855 DSC_0846DSC_0862DSC_0859 DSCN4604 DSCN4602 DSCN4598 DSCN4595 DSCN4591 DSCN4586 DSCN4584

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.