Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

papakonstantinou-3-708Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο, με βούλευμα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραπέμπεται, με ψήφους 4 εναντίον 1, για νοθεία εγγράφου και απόπειρα απιστίας, ενώ απαλλάσσεται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. Το βούλευμα που εκδόθηκε είναι αμετάκλητο και θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες στον κ. Παπακωνσταντίνου και τον Πρόεδρο της Βουλής.
Υπενθυμίζεται πως την παραπομπή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Ειδικό Δικαστήριο είχε εισηγηθεί με πρόταση του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας, μετά το τέλος της ανάκρισης από τον αρεοπαγίτη ειδικό ανακριτή Ιωσήφ Καλαγανίδη.
Ο κ. Πλιώτας είχε ζητήσει την παραπομπή και των συγγενών του Ελένης Παπακωνσταντίνου, Συμεών Σικαρίδη και Ανδρέα Ρωσσώνη ως συμμέτοχων.
Ο πρώην υπουργός πάντως μετά την απολογία του είχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 30.000 ευρώ και με την υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα.
Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η δίκη πρέπει να ξεκινήσει πριν την 11η Φεβρουαρίου 2015, εκτός και αν στηθούν κάλπες.
Πως θα φτάσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη δίκη
Ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στις επόμενες 10 ημέρες θα πάρει στα χέρια του το βούλευμα και στη συνέχεια σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Στην κληρωτίδα δεν θα μπουν τα ονόματα των δικαστών που προήχθησαν σε Συμβούλους Επικρατείας και Αρεοπαγίτες μετά την υποβολή της πρότασης για άσκηση δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου και των συγγενικών του προσώπων. Όπως δεν θα μπουν τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκαν μέχρι τώρα την υπόθεση.
Παράλληλα, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του Εισαγγελέας θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το ΣτΕ έξι. Καθήκοντα Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ, σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των Αρεοπαγιτών.
Αμέσως μετά την κλήρωση των ονομάτων ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποστείλει στον Πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να προσδιορίσει σε διάστημα από 40 έως 60 ημέρες την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.
Η δίκη το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Δέγλερη, εκεί δηλαδή όπου έγινε η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

www.iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.