Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Στο Μοναστηράκι, μετά από 51 χρόνια, τα οστά του ήρωα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Δημήτρη Τσούκα

1

Γράφει ο: ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Σταύρος Πάτσης

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, ετάφησαν μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, σήμερα το πρωί της Πέμπτης τα οστά του Δημήτρη Τσούκα, που έχασε τη ζωή του για την ελευθερία της Κύπρου το 1965.
Τα οστά του ήρωα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Δημήτρη Τσούκα που απήχθη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του και εκτελέστηκε από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και τα λείψανά του βρέθηκαν στη τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδάκτυλου, επέστρεψαν σήμερα Πέμπτη στην γενέτειρα του στο Μοναστηράκι (Ακτίου Βόνιτσας) μετά από 51 ολόκληρα χρόνια και ενταφιάστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης.
Στην ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και οι εκπρόσωποι των δημοτικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για να αποχαιρετήσουν τον Δημήτρη Τσούκα και να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή που ακολούθησε στο κοιμητήριο του χωριού, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ΜοναστηρακίουΔημήτρης Τραυλοστάθης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Βόνιτσας Χρήστος Χασακής, τον Αρχηγό ΓΕΣ εκπροσώπησε ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπαλαφούτης, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Ταξίαρχος Νίκος Παναγόπουλος, ο Διοικητή της Μονάδας στο Αεροπορικό Απόσπασμα (πρώην 131 Σ.Μ.) Ακτίου Σμήναρχος Τσούτσουρας Νικόλαος, ο διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι Συνταγματάρχης Γεώργιος Νικολόπουλος συνοδευόμενος και από άλλους αξιωματικούς με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας ταγματάρχη Πλούμη Δημήτριο και άλλους υπαξιωματικούς και οπλίτες.
Επίσης οι απόστρατοι συμπατριώτες μας αξιωματικοί: Γεροκωστόπουλος Κώστας από την Πάλαιρο, ο Δρίβας Κωνσταντίνος από την Βόνιτσα και οΤαξίαρχος ε.α. Χρήστος Κολοβός από Φυτείες.
Στην τελετή συμμετείχαν στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και η φιλαρμονική του ΔΙΚΕ Τριπόλεως.
Η φιλαρμονική και το στρατιωτικό άγημα συνόδευαν τον ήρωα μέχρι το κοιμητήριο ολοκληρώνοντας την παρουσία τους μετά το τέλος τηςνεκρώσιμου ακολουθίας και ενταφιασμού με πυροβολισμούς στον αέρα και τον εθνικό ύμνο.
Μετά το πέρας της Τελετής ο Δήμαρχος Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης παρέθεσε γεύμα πρός τιμήν στούς εκπροσώπους των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.

Με ένα συγκινητικό μήνυμα η Θεοδώρα Τσούκα, που είναι στη Γερμανία, αποχαιρετά τον θείο της ήρωα Δημήτρη Τσούκα.Γράφει:

Ανάμεσα στους επτά πεσόντες που τα οστά τους βρέθηκαν στη Κύπρο είναι και ο Δημήτρης Τσούκας, αδελφός του συγχωρεμένου πατέρα μου, που έφυγε από την ζωή το 1998, με το όνομά του στα χείλη του και με τις λέξεις: “Πάω να συναντήσω τον αδελφό μου για να μου πει που βρίσκονται τα οστά του θαμμένα”!!!
Και τώρα να η μεγάλη στιγμή. Έρχεται στο σπίτι του, στο χωριό του στο Μοναστηράκι, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Μετά από μισό αιώνα.
Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους που βοήθησαν σε αυτό το ιερό έργο.
Κουράγιο σε όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν ακόμα θετικές απαντήσεις για τους δικούς τους αγνοούμενους.
Μην το βάζετε κάτω, θα βρεθούν όλοι οι πεσόντες και θα επαναπατριστούν στον χώρο καταγωγής τους.
Είναι όλοι τους ΗΡΩΕΣ.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ. ΑΜΗΝ

Τσούκα Θεοδώρα (Από Dachau Γερμανία)

xiromeronews.blogspot.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.