Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

Στο ναδίρ η ψυχολογία της αγοράς

Στο ναδίρ η ψυχολογία της αγοράς

Τέσσερα στα 10 καταστήματα στον σκληρό πυρήνα του αγρινιώτικου κέντρου έχουν κλείσει

Παραμονές των θερινών εκπτώσεων η αγορά του Αγρινίου έχει πιάσει πάτο. Τα λουκέτα είναι απανωτά με κεντρικούς δρόμους της πόλης να εκπέμπουν εικόνα μελαγχολίας. Τίποτα προς το παρόν δεν δείχνει ικανό να μεταβάλει την κακή ψυχολογία στην αγορά και πάει καιρός που οι έμποροι πλέον δεν ελπίζουν ούτε στις εκπτώσεις

«Η εικόνα της αγοράς είναι πολύ κακή και δε νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Αντικατοπτρίζει την εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής. Ο κλάδος μας βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από την οικονομική και αγοραστική ικανότητα των συμπολιτών μας και κυρίως της ενδοχώρας. Όταν ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση, όταν δεν υπάρχει μεταποίηση, όταν άλλες πηγές εσόδων είναι ανύπαρκτες και όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη, τότε ο κλάδος μας θα είναι σε αυτήν την κατάσταση και φοβάμαι ότι δεν θα έχει ούτε ελπίδα. Μάλιστα, αν προσθέσουμε και το αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των καταστημάτων τότε τα πράγματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις» περιγράφει στο “Γεγονός” με ζοφερά χρώματα την κατάσταση στην τοπική αγορά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Πάνος Μπεσίνης.

Τέσσερα στα δέκα καταστήματα στον σκληρό πυρήνα του κέντρου έχουν κλείσει, ενώ στην ευρύτερη περιοχή τα κλειστά καταστήματα είναι πλέον περισσότερα από εκείνα που λειτουργούν και όσες επιχειρήσεις παραμένουν ανοιχτές είναι χρεωμένες ή και υποθηκευμένες στις τράπεζες, αναφέρει ο κ.Μπεσίνης. Επίσημα και αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για τα λουκέτα δεν υπάρχουν, αλλά ο κ.Μπεσίνης επικαλείται την κινέζικη ρήση πως «μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις». «Δεν έχει γίνει καταγραφή, αλλά και να το επιχειρούσαμε θα ήταν δύσκολο, γιατί τα κλειστά μαγαζιά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Θα επιδιώξουμε να καταγράψουμε πόσα καταστήματα έκλεισαν, αλλά δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο για έναν συνδικαλιστικό φορέα να μετρά συνεχώς τις πληγές του» λέει χαρακτηριστικά.

«Να σταματήσει η ανάλγητη πολιτική»

Τα βλέμματα των εμπόρων είναι στραμμένα στη νέα κυβέρνηση αναμένοντας τις πρωτοβουλίες της για την τόνωση της αγοράς. «Έχει σχετική, ίσως και καμία, αξία το τι περιμένουμε εμείς από τη νέα κυβέρνηση. Σημασία έχει τι προτίθεται να πράξει η ίδια όχι μόνο για τους εμπόρους, αλλά και για το σύνολο των πολιτών. Αν συνεχίσει αυτήν την παρατεταμένη πολιτική σκληρής λιτότητας, τότε οι έμποροι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Αν συνεχιστεί η πολιτική με τα χαράτσια τότε το μέλλον του έμπορου είναι αβέβαιο. Αν εξακολουθήσει η ανάλγητη πολιτική στην υγεία, τότε οι περισσότεροι έμποροι κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη. Όλα άλλωστε εξαρτώνται από τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα, άρα σημασία έχει τι θα κάνει η κυβέρνηση για όλους» αναφέρει ο κ.Μπεσίνης στην εφημερίδα “Γεγονός”.

Σαββατιάτικο κλείσιμο με λίγες εξαιρέσεις

Στο Αγρίνιο το θερινό πενθήμερο, το σαββατιάτικο κλείσιμο δηλαδή, ξεκίνησε από το περασμένο Σάββατο 30 Ιουνίου. Τα καταστήματα έκλεισαν αλλά δεν έλειψαν και οι εξαιρέσεις όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Τα καταστήματα που έμειναν κλειστά το πρώτο Σάββατο ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και από ό,τι με ενημέρωσαν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά είναι υποβαθμισμένα. Πιστεύω ότι από το επόμενο Σάββατο όλο και περισσότεροι θα αντιληφθούν ότι δεν έχει νόημα να απαρνηθούν αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που αποτελεί κεκτημένο μας εδώ και 30 χρόνια» σημειώνει ο κ. Μπεσίνης.

Σε λίγες ημέρες, στις 16 Ιουλίου, ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις. «Πιστεύω ότι ο θεσμός, όχι με ευθύνη των εμπόρων, έχει απαξιωθεί. Είμαστε υπέρ της αυστηρής οριοθέτησης του θεσμού σ΄ έναν μήνα το καλοκαίρι και έναν μήνα το χειμώνα. Αυτό το ετήσιο πανηγύρι με τις συνεχείς προσφορές ελλοχεύει κινδύνους για το καταναλωτικό κοινό. Δεν είναι δυνατόν ένα κατάστημα να έχει όλο το χρόνο εκπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κάποια αλχημεία» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.