Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι πετρελαϊκές έρευνες

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι πετρελαϊκές έρευνες

Αρνητικά εισηγήθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων

Μέσα στον επόμενο μήνα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα γνωμοδοτήσει επί των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τις έρευνες πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο. Οι μελέτες, έχουν αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έχουν τεθεί στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.Η πρώτη μελέτη, αφορά το δυτικό Πατραϊκό κόλπο, σε μία έκταση 1.892 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέσου βάθους 158 μέτρων, ενώ η δεύτερη μελέτη, αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατακόλου που καλύπτει επιφάνεια 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μέσο βάθος 455 μέτρα.  Στο μεταξύ, έχει ήδη οριστεί η επιτροπή που θα αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών, οι οποίες υπεβλήθησαν προχθές, για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα.Nα θυμίσουμε πως αρνητικά εισηγήθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου υποστήριξε στο περιφερειακό συμβούλιο ,ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε θέματα σεισμικότητας, όσο και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, αλλά και πρόβλεψη για πιθανή αστοχία από την εξόρυξη. Τόνισε ότι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων δεν έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από το υπουργείο, το οποίο αιτήθηκε επανεξέταση, που όμως η περιφέρεια δεν θα πραγματοποιήσει εφόσον δεν έχει τροποποιηθεί η μελέτη. «Πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες», τόνισε ο κ. Σπύρου.

Εν τω μεταξύ παρά τις διαφωνίες  κρίνεται  εξαιρετικά επιτυχής , η συμμετοχή των αιτήσεων συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό “Ανοικτής πρόσκλησης” για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές στη Δ. Ελλάδα.

Συνολικά 11 εταιρίες με διεθνή παρουσία και εμπειρία, οι δύο μεμονομένα και οι υπόλοιπες εννέα συγκροτώντας τέσσερις κοινοπραξίες, κατέθεσαν οκτώ προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο της “Διεθνούς Δημόσιας Ανοικτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές Πατραϊκός κόλπος (δυτικά) και Κατάκολο και στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα”.

Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν:

Για την περιοχή Ιωάννινα
1. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
2. Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner)
3. Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.
4. Chariot Oil and Gas Limited

Για την περιοχή Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικά)
1.  Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Για την περιοχή Κατάκολο
1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)
2. Grekoil Energy Ventures LTD

Σημείωνεται ότι για τις ίδιες περιοχές, στον επίσημο γύρο παραχωρήσεων το 1996 συμμετείχαν μόλις δύο εταιρίες για την περιοχή των Ιωαννίνω, δύο για τον Πατραϊκό και καμία για την περιοχή του Κατάκολου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.