Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Στο 60% οι εκπτώσεις,η κίνηση μικρή και γκρίνια για παρα-εμπόριο

Στο 60% οι εκπτώσεις,η κίνηση μικρή και γκρίνια για παρα-εμπόριο

Οι πρώτες μέρες της εβδομάδας έναρξης των εκπτώσεων δεν έφεραν την αλλαγή στο κλίμα της αγοράς στο Αγρίνιο, την κατεξοχήν εμπορική πόλη του νομού.  Οι πιο πεπειραμένοι έμποροι δεν ανέμεναν και τίποτε καλύτερο για πολλούς λόγους: γιατί δεν άλλαξε κάτι στην ψυχολογία του κόσμου, γιατί η αγοραστική δύναμη ακόμα πέφτει, γιατί υπάρχει τεράστιο θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από το παρα-εμπόριο, γιατί ουσιαστικά οι εκπτώσεις πλέον κρατούν όλο το χρόνο με προσφορές και…”προσφορές”, αλλά και γιατί ενοίκια, ανάγκες εφορίας, πάσης φύσεως τέλη, κλπ, δυσκολεύουν- αντί να βοηθούν- την λεγόμενη “εσωτερική υποτίμηση” δηλαδή πρακτικά το να φτηνύνουν τα προϊόντα.

Τα καταστήματα κάνουν κατά μέσο όρο-αυτό ανακοινώνουν στις βιτρίνες τους- εκπτώσεις γύρω στο 50% ενώ υπάρχουν ταμπέλες και για 60% ή και “κάτω του κόστους”. Οι έλεγχοι στην αγορά έχουν ήδη αρχίσει σχετικά με το πόσο συμφωνούν οι αναγραφόμενες τιμές με τις πραγματικές και κυρίως αναγράφεται αρχική τιμή και τιμή μετά την έκπτωση. Το Τμήμα Εμπορίου πάντως δεν έχει ακόμα κάνει κάποια εξόρμηση μαζικά και πως να κάνει όταν ακόμη οι έμποροι προσπαθούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό με το ΦΠΑ και τις δηλώσεις στην Εφορία.

Τέλος πρέπει να πούμε ότι το agrinionews.gr γίνεται δέκτης πολλών παραπόνων για αθέμιτο ανταγωνισμό από πλανόδιους, αυτοσχέδιες αγορές που στήνονται ακόμη και στον…Άγιο Χριστόφορο και άλλα παρόμοια θέματα. Αναγνώστες αναρωτιούνται από που προμηθεύονται προϊόντα διάφοροι στην πόλη, αν διαθέτουν το απαραίτητο ΑΦΜ για τις προμήθειες αυτές, αν φορολογούνται, αν τα προϊόντα τους έρχονται από κάπου τιμολογημένα κ.ο.κ. Από την γενική εικόνα η κατάσταση δεν παρουσιάζει κάποια έξαρση, απλά έχουν σωθεί οι αντιστάσεις των επαγγελματιών. Δυστυχώς πρόκειται για κοινωνικό θέμα πια και καθώς εμπλέκονται και άλλες παράμετροι πλην του εμπορίου καλό είναι όποιος καταγγέλλει κάτι, να το κάνει επώνυμα ή συλλογικά. Διαφορετικά το μόνο που θα γίνει είναι να ανοίξουν άλλες παραπλανητικές συζητήσεις. Θάρρος, κουράγιο και…επώνυμο λοιπόν.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.