Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Συγκίνηση χθες στην ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Καπώνη

Επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στη μνήμη του Νίκου Καπώνη, του αρχαιολόγου που έφυγε πέρυσι ξαφνικά από τη ζωή. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν: η Ιστορική-Αρχαιολογική εταιρεία Δυτικής Ελλάδος, στην οποία ο Ν. Καπώνης συνείσφερε  για χρόνια, η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου και 22η ΕΒΑ. Το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός αλλά και ο αντιδήμαρχος Στάθης Τσούκαλος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκου Σκιαδά ο οποίος τόνισε από την αρχή της ομιλίας του «η σημερινή ημερίδα είναι το καλύτερο μνημόσυνο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στον φίλο Νίκο. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος και δούλεψε με ιδιαίτερο ζήλο για την αρχαιολογική εταιρία».

Έπειτα, η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου κ. Ευαγγελία Κραβαρίτη είπε δύο λόγια για την ημερίδα ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη προσφορά και τη σημαντική δουλειά του Νίκου Καπώνη στην αρχαιολογική εταιρεία.

Αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ελλήνων Προσκόπων κ. Παντελής Μετζετζής, μίλησε με λόγια αγάπης και εκτίμησης για τον προσωπικό του φίλο που δεν βρίσκεται πια στη ζωή… «Είχε το χάρισμα να συνθέτει πρόσωπα, ιδέες και απόψεις. Οι πρόσκοποι είναι εδώ για να αποδώσουν φόρο τιμής στον Νίκο. Είχα την χαρά να μου προσφέρει τη φιλία του για πάνω από 30 χρόνια… Αποτέλεσε πηγή κουράγιου για να συνεχίσουμε το έργο μας. Φίλε Νίκο σε ευχαριστούμε… Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ…» κατέληξε ο κ. Μετζετζής.

Στη συνέχεια, μίλησε ο πρώτος εισηγητής της βραδιάς, φίλος και αυτός του εκλιπόντα αρχαιολόγου ενώ ο τίτλος της εισήγησής του ήταν ‘’Νίκος Καπώνης: ένα αστέρι που πέρασε από τη ζωή μας’’. Ο κύριος Παλιούρας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν έφερε στο μυαλό του και μοιράστηκε με τους παρευρισκομένους στιγμές του ίδιου με τον Νίκου Καπώνη και κυρίως όταν αναφέρθηκε στις στιγμές επαγγελματικής χαράς μία μέρα ακριβώς πριν το δυστύχημα.

Το βίντεο που ακολούθησε με στιγμές από ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Αγρινίου όπου συμμετείχε και ο Νίκος Καπώνης σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. Στη θέα του αγαπημένου τους φίλου και συναδέλφου εν ώρα εργασίας στο βίντεο που έπαιζε ο προτζέκτορας, το συναίσθημα της απώλειας έγινε για τους φίλους και τους συναδέλφους ακόμη πιο έντονο… Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Βασίλειο Κατσαρό, καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας, με θέμα: «Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Άρτης Γαλακτίων». «Ο Νίκος ήταν προορισμένος να υπηρετήσει αυτόν τον τόπο. Ο χαμός του, τη στιγμή που συνέβη, εκφράζει την εικόνα της αρχαιοελληνικής ύβρεως. Ο αιφνίδιος και άδικος χαμός του μου φέρνει πάντοτε στον νου τη δήλωση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Άρτης, Γαλακτίωνος που έλεγε ότι αν οι νέοι αρπάζονται έτσι πρόωρα από τη ζωή, ποιες ελπίδες έχουμε εμείς οι γηραιότεροι;»

Στη συνέχεια ακολούθησε η εισήγηση της αρχαιολόγου κας Χαμηλάκη, η οποία απουσίαζε, έγινε με επίδειξη slights  από άλλη αρχαιολόγο και αφορούσε ανασκαφή σε κτίριο με λουτρικές εγκαταστάσεις στο Κρυονέρι (περιοχή Γαλατά) στην άκρη της θάλασσας.

H εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση της αρχαιολόγου-μουσειολόγου Μόνικας Διαμαντή που αφορούσε τον θρησκευτικό τουρισμό της Αιτωλοακαρνανίας, μνημεία και διαδρομές. Η κα Διαμαντή αναφέρθηκε στις μορφές του θρησκευτικού τουρισμού:(προσκυνηματικός, πολιτιστικής αξίας,σύνδεση φυσικού περιβάλλοντος, άυλος θρησκευτικός τουρισμός όπως θρησκευτικοί πανήγυρεις με ενδεικτικό παράδειγμα το δρώμενο στην Αγία Αγάθη).

Με αφορμή ανάλογο μονοπάτι που υπάρχει στην Ισπανία  και οδηγεί σε λατρευτικό χώρο και είναι ενταγμένο στο δίκτυο θρησκευτικού τουρισμού, η κα Διαμαντή προτεινε να αξιοποιηθεί ανάλογα  αντίστοιχα το παλαιό μονοπάτι στο Παναιτωλικό Όρος που οδηγεί στον Προυσσό. Επίσης έγινε επίδειξη χάρτη με παλαιοχριστιανικά μνημεία (110 σε όλη την Αιτωλοακαρνανία) βασισμένος σε έρευνα του κου καθηγητή κου Αθανάσιου  Παλιούρα.

Στην αίθουσα λειτουργούσε και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το έργο της 22ης ΕΒΑ στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας» αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Καπώνη.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.