Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Συζήτηση για το ενδεχόμενο συνένωσης Δήμου Θεστιέων-Παραβόλας-Παναιτωλικού) στο νέο Καποδίστρια.

Συζήτηση για το ενδεχόμενο συνένωσης Δήμου Θεστιέων-Παραβόλας-Παναιτωλικού) στο νέο Καποδίστρια.

Η συζήτηση για το Καποδίστρια έχει ανάψει ήδη για τα καλά. Όπως διαβάζουμε στο ιστολόγιο http://fakman.blogspot.com/Στον ξενώνα «Θέστιος» στον οικισμό του Βλοχού του Δήμου Θεστιέων συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρείς δήμαρχοι του βόρειου τόξου της Τριχωνίδας (Θεστιέων – Παραβόλας – Παναιτωλικού) Τραπεζιώτης, Καπέρδας και Γιαννοκώστας με αρκετούς δημοτικούς συμβούλους των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων για να συζητήσουν τις δυνατότητες της εθελούσιας συνένωσης των τριών δήμων στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής των δήμων που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεστιέων Γιάννης Παπανίκος, αφού αναφέρθηκε στο σκοπό της συνάντησης πρότεινε για πρόεδρο της συζήτησης τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναιτωλικού Βασίλη Κωσταρέλο, ο οποίος έδωσε το λόγο στους δημάρχους που παρευρίσκονταν, κάνοντας αρχή από τον Δήμαρχο Θεστιέων Δημήτρη Τραπεζιώτη.

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Ο δήμαρχος Θεστιέων αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα για το θέμα και από την ΚΕΔΚΕ και από την ΤΕΔΚ του νομού, και μια εκτενή αναφορά στα δύο τελευταία συνέδρια της ΚΕΔΚΕ που ασχολήθηκαν με το ζήτημα, καθώς και κατέληξε με τις προϋποθέσεις, που αυτά έθεσαν, για την αυτοδιοικητική αναδιοργάνωση της χώρας.
Σημαντικοί παράμετροι της τοποθέτησης του ήταν:

α) Αναφέρθηκε στο “μεγάλο ψέμα”, όπως σημείωσε, που προωθούν κάποιοι ότι δήθεν οι «μεγάλοι δήμοι» είναι πρόσταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Είναι ψέμα», είπε «και μάλιστα μεγάλο αφού όπως διαβάζουμε και στο περιοδικό της ΚΕΔΚΕ «Επιθεώρηση Τοπικής Αυτοδιοίκησης» το 95% των δήμων της Γαλλίας είναι με πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους, το 75% της Γερμανίας είναι με πληθυσμό κάτω από 5.000. και το 42% του πληθυσμού της ζει σε πόλεις κάτω από 20.000 κατοίκους
β) Τα μεγάλα σχήματα οδηγούν σε ισοπεδωτική αστικοποίηση και ερημοποίηση της υπαίθρου.
γ) Επανέφερε την πρόταση του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ να υπάρξει διαβούλευση ανάμεσα σε όλους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού, έτσι ώστε η τοπική ΤΕΔΚ να πάει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με ολοκληρωμένη πρόταση και για την χωροταξία των δήμων της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο ΚΑΠΕΡΔΑΣ

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παραβόλας πήρε το λόγο και ζήτησε από τον οικοδεσπότη δήμαρχο αν υπάρχει πρόταση και για την έδρα του Δήμου
Ο κ. Τραπεζιώτης σημείωσε απαντώντας, ότι σε αυτή την φάση καλό θα είναι οι εκπρόσωποι των τριών δήμων να αποφασίσουν αν επιθυμούν την συνένωση τους, έτσι ώστε να αποκτήσουν προοπτική και μέλλον και το θέμα της έδρας ας το “αφήσουμε για αργότερα”, είπε.
Ο κ. Καπέρδας αμέσως μετά από αυτή την διευκρίνησε συναίνεσε στις θέσεις που εξέφρασε ο δήμαρχος Θεστιέων, υποστηρίζοντας, ότι “για ζητήματα που αφορούν στην έδρα ή στο όνομα δεν έχω καμία αντίρρηση να επαναλάβω αυτό που είπε ο Δήμαρχος (εννοεί τον Τραπεζιώτη) ότι είναι άνευ σημασίας και ότι σημασία έχει η συνένωση και η «χημεία», μεταξύ μας και εφόσον είναι άνευ σημασίας δεν έχουμε και λόγο να δημιουργούμε προβλήματα. Συμβολισμούς περισσότερο περιέχουν τόσο οι έδρες των νέων δήμων εφόσον καταστεί δυνατή η διαμόρφωση τους σ’ αυτό το λίγο χρόνο, όσο και τα ονόματα”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δύο «τάσεις» που εκφράστηκαν σε άτυπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παραβόλας, λέγοντας ότι η μία στήριξε την συνένωση του Δήμου Αγρινίου και η άλλη υποστήριξε την συνένωση με τον σημερινό δήμο Θεστιέων. Η δεύτερη μάλιστα η οποία είναι λίγο πιο δυνατή, σημείωσε, στον Δήμο του, συναινεί στο να ονομαστεί ο νέος Δήμος Θεστιέων και υπογραμμίζει ότι σήμερα στην Παραβόλα υπάρχει ένα σύγχρονο δημαρχείο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα από τον καινούργιο Δήμο.

Ο ΓΙΑΝΝΟΚΩΣΤΑΣ

Ο δήμαρχος Παναιτωλικού Βασίλης Γιαννοκώστας, σημείωσε ότι το θέμα της έδρας δεν είναι πρόβλημα, «προσωπικά είπε χαρακτηριστικά θεωρώ ότι το ζήτημα της έδρας είναι δίχως καθόλου ουσία».
Στη συνέχεια πρότεινε σε επόμενη συνέλευση να ανοίξει ακόμα περισσότερο αυτή η προσπάθεια και να συμπεριληφθεί στην διαβούλευση και ο Δήμος Παρακαμπυλίων.
«Πρέπει να πείσουμε, είπε, όσους πιστεύουν ότι με την προσάρτηση στο αστικό κέντρο θα υπάρξουν πλεονεκτήματα, να τους παραδειγματίσουμε με το σημερινό σχήμα του αστικού κέντρου. Αν δούμε το αστικό κέντρο της περιοχής που είναι το Αγρίνιο, βλέπουμε τα προβλήματα με την ενδοχώρα του. Ένας περιφερειακός δήμος είναι υπέρ της περιοχής υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της καθημερινότητας των δημοτών μας.
«Όταν ήμασταν στο συμβούλιο περιοχής», είπε στη συνέχεια, «και συζητούσαμε την ανάπτυξη μέσω της «Τριχωνίδας» πήραμε πρωτοβουλίες με τις οποίες στενοχωρήσαμε και δημότες του δήμου Θεστιέων που εντάξαμε σ’ αυτή και το Αγρίνιο γιατί πιστέψαμε τότε στην αστικοποίηση. Και πιστέψαμε ότι μπαίνοντας το Αγρίνιο – ένας μεγάλος δήμος – θα δώσουμε ώθηση στην Τριχωνίδα – εγώ προσωπικά ήμουν και στο διοικητικό συμβούλιο της «Τριχωνίδας» – αισθάνομαι ότι έκανα λάθος και το παραδέχομαι. Επομένως είναι ένας λόγος παραπάνω από την πλευρά μου προσωπικά σ’ αυτή τη φάση θέλω και στηρίζω – χωρίς την έγκριση του Δημοτικού μου Συμβουλίου αφού αυτό ακόμα δεν έχει συνέλθει προς τούτο την πρόταση αυτή, γιατί πιστεύω ότι ο μοναδικός τρόπος να αναπτυχθεί η Τριχωνίδα με την βάση της βιομηχανικής ζώνης, η οποία είναι στο δήμο Θεστιέων σε συνδυασμό με την λίμνη και το βουνό από το Λαμπίρι μέχρι τα Σίδερα μπορούμε να δώσουν ώθηση για να αναπτυχθεί αυτή η περιοχή».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι κινήθηκαν στα όρια τον εισηγήσεων των τριών δημάρχων και η συνάντηση κατέληξε με την απόφαση να υπάρξει διερεύνηση της προϋπόθεσης να υπάρξει και η συμμετοχή του Δήμου Παρακαμπυλίων και να οργανωθεί μια επόμενη διαβούλευση έτσι ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη απόφαση.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Στο τέλος της συνάντησης τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά από παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Θεστιέων Σπύρου Τσίγκα, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Δήμος Θεστιέων έχει πάρει απόφαση ο δήμος να παραμείνει ως έχει με έδρα την σημερινή του έδρα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεστιέων των διέψευσε και ο δήμαρχος Δημήτρης Τραπεζιώτης είπε ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να ζητήσει και να έχει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.