Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Συζητήσεις προκαλεί ο “αφορισμός” του facebook από τον Μητροπολίτη Κοσμά

Συζητήσεις προκαλεί ο “αφορισμός” του facebook από τον Μητροπολίτη Κοσμά

Πρόσφατα η εφημερίδα ΓΕΓΟΝΟΣ αποκάλυψε την απαγόρευση που επέβαλλε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς στους ιερείς να χρησιμοποιούν facebook. To θέμα πλέον πήρε ευρύτερες διαστάσεις και προκαλεί συζητήσεις . Χαρακτηριστικό σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (ethnos.gr):

Ο «Κοσμάς ο Αιτωλός» αφόρισε Facebook και Twitter

Απαγόρευσε στους ιερείς της μητρόπολής του την χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς, καθώς «προκαλούν εις εαυτούς και αλλήλους πειρασμόν, ανυπολόγιστον πρόκλησιν και βλάβην πνευματικήν, ατομικήν και οικογενειακήν».

Μακριά από το πνεύμα του Κοσμά του Αιτωλού, που πρέσβευε την προώθηση της γνώσης και της εκπαίδευσης για την αναγέννηση του Εθνους, ο ομώνυμος «διάδοχός του» Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας προκάλεσε σοκ στους ιερείς του, αλλά και την ηγεσία της Εκκλησίας και τους πιστούς, με την εγκύκλιο που εξέδωσε. Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Μετά από προσεκτικήν έρευναν και παρακολούθησιν διεπιστώσαμεν ότι κληρικοί της ημετέρας Ι.Μ. έχουν και χρησιμοποιούν σελίδας κοινωνικής δικτυώσεως εις το διαδίκτυον με αποτέλεσμα να προκαλούν εις εαυτούς και αλλήλους πειρασμόν, ανυπολόγιστον πρόκλησιν και βλάβην πνευματικήν, ατομικήν και οικογενειακήν

Παράλληλα, απειλεί με διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις όσους αποφασίσουν να αγνοήσουν την εγκύκλιο:

Κατόπιν τούτων, εντελλόμεθα όπως χωρίς αναβολήν όσοι ιερείς διαθέτουν Facebook, MSN, Twitter κλπ, να το καταργήσουν πάραυτα. Εάν όμως επιδείξουν ανυπακοήν και συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν θα αντιμετωπίσουν και θα δεχθούν προσωπικόν επιτίμιον

Σε εκκλησιαστικού περιεχομένου διαδικτυακές σελίδες και φόρουμ έχει «ανάψει» η συζήτηση για το θέμα, καθώς οι νεότερες γενιές ιερωμένων -και όχι μόνο- χρησιμοποιούν συχνά το διαδίκτυο για την προώθηση του θρησκευτικού λόγου και θεωρούν εκτός πραγματικότητας την εγκύκλιο.

Θέματα που ενδιαφέρουν