Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Συζητούν για την αγροτική οικονομία

Συζητούν για την αγροτική οικονομία

Με τεράστια επιτυχία, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διημερίδας που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και την Εταιρία Αγροτικής Οικονομίας και έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η διημερίδα με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές της Αγροτικής οικονομίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας» συγκέντρωσε το ενδιαφέρον κυρίως νέων ανθρώπων, που όπως φάνηκε έχουν αρχίσει να βλέπουν με πολύ θετικό μάτι την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τις νέες αλλά και τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Ο πρώτος εκ των 9 ομιλητών της σημερινής πρώτης επαφής με το επίκαιρο ζήτημα της αγροτικής οικονομίας, ήταν ο καθηγητής του τμήματος ΔΕΑΠΤ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος κ. Αντώνιος Ρεζίτης και το θέμα της ομιλίας του αφορούσε τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας του Ν. Αιτωλοακαρνανίας υπό το πρίσμα των πρόσφατων κρίσεων στις Διεθνείς Αγορές Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και ο ίδιος δήλωσε: « Η ημερίδα ξεκίνησε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Βλέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους και φοιτητές. Σήμερα καλύπτονται θέματα που αφορούν τη διεθνή πολιτική με τις εξελίξεις στην αγορά, των τιμών των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων. Ακόμα, καλύπτονται θέματα καινοτόμων καλλιεργειών και επιχειρήσεων, θέματα που σχετίζονται με εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες στον Νομό αλλά και ζητήματα  αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Οι προοπτικές για τον Νομό είναι πολύ θετικές, γιατί η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει μεγάλη δυναμική σε ορισμένες καλλιέργειες φυτικής κατεύθυνσης όπως είναι το ελαιόλαδο, αλλά και στην κτηνοτροφία. Ακόμα, η φέτα έχει καλές προοπτικές όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Η παγκόσμια ζήτηση για φέτα αυτή τη στιγμή είναι γύρω στους 500.000 τόνους και εμείς εξάγουμε μόνο 30.000. Η δυναμική του Νομού όμως είναι τέτοια που μπορεί, αν δώσει προσοχή σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της φέτας, να καλύψει τις ανάγκες στο εξωτερικό!»

Ο δεύτερος ομιλητής για σήμερα, κ. Σωτήρης Κουτσομήτρος εκ της διευθύνσεως Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠ.Α.Α.Τ., εν μέσω πολλών άλλων διευκρίνισε πως τα ψυχανθή θα είναι αυτά που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, σύμφωνα και με πρόταση του Υπουργού.

Ο γεωπόνος και σύμβουλος Βιοδυναμικής και Ομοιοδυναμικής Γεωργίας κ. Μάριος Δεσύλλας, πρώτος ομιλητής της δεύτερης ενότητας, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες μέθοδοι Καλλιέργειας και καινοτόμες επιχειρήσεις, είπε σχετικά με το ενδιαφέρον και άγνωστο για πολλούς αντικείμενο του: « Θα μιλήσω για 3 σχολές καλλιέργειας. Χονδρικά είναι: η φυσική καλλιέργεια, η perma culture και η Βιοδυναμική- Ομοιοδυναμική. Η φυσική καλλιέργεια έρχεται σαν μέθοδος από την Ιαπωνία και είναι ένα σύστημα καλλιέργειας με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο σεβασμό στη φύση ακόμα και από τη βιολογική καλλιέργεια. Η perma culture είναι περισσότερο ένα σύστημα σχεδιασμού αγροκτημάτων έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κομματιών του κτήματος. Η Βιοδυναμική είναι η ενεργοποίηση του φυτού και του εδάφους και μοιάζει κάπως με την ομοιοπαθητική στον άνθρωπο! Η Ομοιοδυναμική είναι παρόμοια, ενεργοποιώντας περισσότερο το φυτό σε όλες του τις λειτουργίες όπως π.χ την καρποφορία του. Για να εφαρμοστούν οι καταπληκτικές αυτές μέθοδοι και στον Νομό, αυτό που χρειάζεται κατ’ αρχάς, είναι η σωστή εκπαίδευση από τους ενδιαφερομένους».

Οι υπόλοιποι ομιλητές της δεύτερης και τελευταίας για σήμερα ενότητας, μετά τον κ. Δεσύλλα, ήταν: ο κ. Δημήτρης Γεωργάς, οινοποιός και καλλιεργητής με θέμα «πρακτικές εφαρμογές Βιοδυναμικής Γεωργίας», ο καλλιεργητής κ. Φώτης Μπουκινάς με θέμα το «Γκότζι Μπέρι», ο κ. Παύλος Κάπογλου, Συγγραφέας και ερευνητής- Γεωπόνος με θέμα του το φυτό Στέβια, ο κ. Χρήστος Κοντός, ειδικός Σύμβουλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Ροδιού Αιτωλοακαρνανίας με θέμα «Καλλιέργεια Ροδιού στην Αιτωλοακαρνανία», κα. Μαρία Βλάχου, συνιδρύτρια της Fereikos Helix με θέμα  «Σαλιγκάρι Φερέικος» και ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑ τρόφιμα με θέμα της ομιλίας του «ΓΑΙΑ Τρόφιμα».

Η πρώτη ενότητα για σήμερα με θέμα «η ΚΑΠ και το διεθνές περιβάλλον» είχε ως συντονιστή τον κ. Βασίλειο Τριανταφυλλίδη, καθηγητή του τμήματος ΔΕΑΠΤ. Στη δεύτερη συντονιστής ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πιστιόλας, μέλος του Διοικούσας  του Πανεπιστημίου. Αύριο είναι η δεύτερη και τελευταία μέρα της διημερίδας με ακόμα περισσότερους ομιλητές και ενδιαφέροντα θέματα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.