Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Συμμετοχή Αιτωλ/νίας. Ψήφισμα για τις θέσεις περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης

Συμμετοχή Αιτωλ/νίας. Ψήφισμα για τις θέσεις περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης

kimoliesΘα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους ότι καταθέσαμε ψήφισμα διαμαρτυρίας[1] για τις προφανώς κομματικές και άνευ αξιοκρατικών κριτηρίων, όπως συνταγματικά ορίζεται (Άρθρο 103 παρ 7), θέσεις περιφερειακών δ/ντων εκπαίδευσης  στην Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε των τελευταίων εκλογών.

Παρότι κατατέθηκε προς ψήφιση στην ΓΣ, το προεδρείο αρνήθηκε την ψήφισή του λόγω μη απαρτίας. Δεσμεύθηκε όμως ότι θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ.

Στο ΔΣ λοιπόν που έγινε την Πέμπτη 14 Μαΐου και οι δύο κομματικές παρατάξεις σχεδόν στο σύνολό τους καταψήφισαν το ψήφισμα, με την γνωστή δικαιολογία ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές θέσεις. Τα ερώτημα λοιπόν είναι:

Δικαιολογείται συνδικαλιστικό όργανο να είναι υπέρ του διορισμού πρώην ή νυν συνδικαλιστών σε προνομιούχες μισθολογικά θέσεις, με προφανές απαραίτητο κριτήριο την κομματική ταυτότητα;

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, πως γενικά πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να παίρνονται αποφάσεις για τον κλάδο ερήμην του, σε ΓΣ χωρίς απαρτία. Όμως, το να αρνείται κάποιος την ψήφιση πρότασης, τη στιγμή που διαφωνεί εν τέλει με αυτήν, ενώ προφανώς γνωρίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ληφθεί με τον τρόπο αυτό και από μικρότερες σε όγκο ΓΣ, αποφάσεις αντίθετες με το κοινό αίσθημα του κλάδου, είναι ένα ακόμη δείγμα των μεθοδεύσεων που λαμβάνουν χώρα στα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου μας, στα πλαίσια των κομματικών γραμμών και της εξυπηρέτησης των κομματικών συμφερόντων.

Εντύπωση προκαλεί βέβαια και το ότι γίνεται επίκληση της δημοκρατίας σε κάθε χειραγώγηση της. Τι νόημα έχουν λοιπόν  οι «κορώνες» περί δημοκρατίας, ανεξαρτησίας από την κομματική γραμμή, δημοκρατικών διαδικασιών και σύμπλευσης με τον μέσο συνάδελφο; Ο μέσος συνάδελφος δηλαδή θα μπορέσει να διεκδικήσει ποτέ θέση περιφερειακού δ/ντή ή οποιαδήποτε άλλη θέση ευθύνης ακόμη κι αν τυγχάνει να έχει και τα προσόντα και την ικανότητα, αν δεν έχει κομματική ταυτότητα;

Φυσικά και δεν είναι απίθανο κάποιοι από τους περ. Δ/ντες που τοποθετήθηκαν πρόσφατα  να αποδειχτούν στην πράξη, ικανοί για την θέση τους. Ακόμη κι έτσι όμως, ο τρόπος τοποθέτησης τους δεν θα πρέπει να ρίχνει σκιά στην αξία τους και στον κλάδο μας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι μαζί με το ψήφισμα στο ΔΣ κατατέθηκε και το κείμενο [2] χωρίς αρχική αναφορά των συντακτών του και των σημείων που το προσδιόριζαν χρονικά, για ευνόητους λόγους. Τα συμπεράσματα δικά σας.

1. http://simmetoxi.gr/2015/05/16/psifisma/

2.http://www.syriza.gr/article/id/49200/Diorismos-twn-Perifereiakwn-Dieythyntwn-Ekpaideyshs-me-anaksiokratika-adiafanh-kai-kommatika-krithria—Erwthsh-boyleytwn-SYRIZA-EKM–.html

Συμμετοχή Αιτωλοακαρνανίας

http://simmetoxi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.