Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

«Συμπαραστάτης» στο δήμο Αγρινίου ο Κώστας Χειμώνας

«Συμπαραστάτης» στο δήμο Αγρινίου ο Κώστας Χειμώνας

xeimonas2Η επιλογή του προσώπου το οποίο θα ενσαρκώσει τον θεσμό του «Συµπαραστάτη του ∆ηµότη και της Επιχείρησης» στο δήμο Αγρινίου αποτέλεσε βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που είναι σε εξέλιξη.
Έξι άτομα υπέβαλλαν υποψηφιότητα καταθέτοντας αίτηση για τη θέση, τρία εξ αυτών παρέστησαν και μίλησαν και, μετά από μυστική ψηφοφορία, εξελέγη ο Κώστας Χειμώνας όντας το πρόσωπο που προτάθηκε από τη δημοτική αρχή του Γιώργου Παπαναστασίου και είχε τη στήριξη της παράταξης του Παύλου Μοσχολιού. Eλαβε συνολικά 30 ψήφους, πράγμα που σημαίνει πως η εκλογή κατέστη δυνατή οριακά και αυτό γιατί , σύμφωνα με τη διαδικασία, απαιτούνταν η πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του (45μελούς στην περίπτωση του Αγρινίου)  δημοτικού συμβουλίου. Μέρος στην ψηφοφορία πήραν 43 σύμβουλοι, δύο ήταν τα λευκά και ένα το άκυρο.
Όπως είναι γνωστό ο Συμπαραστάτης του ∆ηµότη και της Επιχείρησης είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε με τον Καλλικράτη αλλά ενεργοποιείται για πρώτη φορά στο δήμο Αγρινίου.Η διαδικασία του διαγωνισμού για όσους επιθυμούσαν να υποβάλλουν αίτηση έληξε ακριβώς όταν το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στο Σώμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ.Ρόκος  έξι συνολικά άτομα κατέθεσαν αίτηση ενώ εξ΄ αυτών τρία παρέστησαν στη συνεδρίαση, οι κκ. Παναγιωτοπούλου Βασιλική , Στουραΐτης Νικόλαος (δικηγόρος) και Κώστας Χειμώνας (προϊστάμενος της γραμματείας της Εισαγγελίας Αγρινίου) . Πήραν και οι τρεις τον λόγο και ανέπτυξαν το σκεπτικό της υποψηφιότητας τους για τη θέση του Συµπαραστάτη του ∆ηµότη και της Επιχείρησης στο δήμο Αγρινίου και γνωστοποίησαν στοιχεία του βιογραφικού τους.

Οι παρατάξεις
Από τις παρατάξεις πρώτος το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός που γνωστοποίησε πως ο συνδυασμός του στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Χειμώνα για τον οποίο εκφράστηκε με θετικά λόγια.
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης επεσήμανε πως το θέμα ήρθε σχεδόν με τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που προβλέπεται για την εκλογή του Συμπαραστάτη που είναι σελιδα 1έξι μήνες από την έναρξη της θητείας της δημοτικής αρχής και η οποία (προθεσμία) λήγει τέλος Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που σήμερα δεν εκλεγόταν, τόνισε ο κ.Τραπεζιώτης, δεν θα γινόταν εφικτή η εκλογή εντός προθεσμίας και για αυτό έκανε λόγο για «τετελεσμένο καθώς φαίνεται πως το πρόσωπο έχει επιλεγεί». Επεσήμανε πως η ψηφοφορία είναι μυστική και για το λόγο αυτό δεν πρότεινε πρόσωπο.
Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Δημήτρης Δήμας ανέφερε πως οι δύο σύμβουλοι της παράταξης του δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκφράζοντας τη  διαφωνία του με το θεσμό. «Ο συγκεκριμένος θεσμός είναι μία ακόμα απόπειρα του αστικού κράτους, να δημιουργήσει μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», υποστήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Ο σύμβουλος του Ανυπότακτου Αγρινίου Στέλιος Μερμίγκης επίσης ανέπτυξε διεξοδικά το σκεπτικό του για τη διαφωνία της παραταξης με τον θεσμό.
Τελευταίος ως εκπρόσωπος παράταξης πήρετο λόγο  ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τον θεσμό. υπογράμμισε πως ο συμπαραστάτης θα πρέπει να είναι εγνωσµένου κύρους και εµπειρίας και πρότεινε για τη θέση τον Κώστα Χειμώνα.
Για το θέμα μίλησε και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Αδάμης που εξέφρασε διαφωνία για τη σκοπιμότητα του θεσμού.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την εκλογή του ο Κώστας Χειμώνας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλες τις παρατάξεις ενώ ο δήμαρχος Αγρινίου εξέφρασε την ικανοποιήση του για την επιλογή και τη διαδικασία.

Ποιος είναι ο Κώστας Χειμώνας
Ο Κώστας Χειμώνας γεννήθηκε στο Παναιτώλιο το 1951 όπου τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Εργάσθηκε ως υπάλληλος στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και ακολούθως ως Προιστάμενος προμηθευτικών εργασιών στην ίδια Υπηρεσία. Στη συνέχεια κατόπιν εξετάσεων διορίστηκε στο Πρωτοδικείο Αγρινίου όπου σήμερα υπηρετεί ως προϊστάμενος της γραμματείας της Εισαγγελίας Αγρινίου.
Υπηρέτησε στη Διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Σταδίου και υπήρξε εκλεγείς Γενικός Γραμματέας της ΤΕ ΣΕΓΑΣ (κλασσικός αθλητισμός) Δυτικής Στερεάς .Τον αθλητισμό όμως τον υπηρέτησε και ως  ποδοσφαιριστής και παράγων του Ολυμπιακού Παναιτωλίου.
Διατέλεσε πρόεδρος στον παιδικό σταθμό Παναιτωλίου και πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναιτωλίου.
Υπήρξε επίσης τακτικός αρθρογράφος στον τοπικό τύπο και παραγωγός τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Δίδαξε Κοινωνιολογία στις σχολές ΦΥΤΙΛΑ και διοικητικό δίκαιο στους νεοδιορισθέντες αγροφύλακες.
Σήμερα είναι Διευθυντής στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου Αγρινίου.

Τα καθήκοντα
Στα καθήκοντά του Συµπαραστάτη του ∆ηµότη και της Επιχείρησης είναι να δέχεται καταγγελίες των άµεσα θιγόµενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του ∆ήµου, των νοµικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαµεσολαβεί προκειµένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήµατα, ενώ είναι υποχρεωµένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός 30 ηµερών στους ενδιαφερόµενους. Μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δηµοτικής διοίκησης και των σχέσεών της µε το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ΄ ευκαιρία σηµαντικών προβληµάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.
Υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του ∆ήµου και η θητεία του ακολουθεί την ∆ηµοτική περίοδο.Ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του Συµπαραστάτη και της επιχείρησης ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δηµοτικούς συµβούλους. Η θητεία του Συµπαραστάτη του ∆ηµότη και της Επιχείρησης ακολουθεί την ∆ηµοτική περίοδο.

DSCN5729

DSCN5734

DSCN5738

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Δημότης

    Άλλη μια φορά το η ιδιοτέλεια και το κομματικό- πελατειακό σύστημα στον Δήμο Αγρινίου θριάμβευσε αφού με συνεδρίαση παρωδία επικύρωσε την ήδη προειλημμένη απόφαση εκλογής ως συμπαραστάτη ενός… αιώνιου φοιτητή νομικής… ντροπή, ντροπή, ντροπή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.