Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Συνέδριο αρχαιολογίας σημαντικό, αλλά με δυο ελλείψεις…

Συνέδριο αρχαιολογίας σημαντικό, αλλά με δυο ελλείψεις…

…έλλειπε η συμμετοχή της Εφορίας Αρχαιοτήτων και η πρόταση για το κτήριο Παπαπέτρου…

Τα πορίσματα του συνεδρίου τοπικής ιστορίας και πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα καταδεικνύουν ότι έγινε ένα πολύ σημαντικό συνέδριο, σαφώς επιτυχημένο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ανάλογες προσπάθειες πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες. Ανακοινώθηκαν σημαντικά πράγματα, όπως η απόδειξη της συνέχειας του ελληνισμού από τους μυθικούς χρόνους στην περιοχή, οι αποκαλύψεις για τη νομισματική ιστορία της περιοχής, η απόδειξη ότι ο σπόρος των ενώσεων σαν την Ευρωπαϊκή πρωτομπήκε στην περιοχή μας, η συνέχεια του ελληνικού στοιχεία στους Μεσαιωνικούς και Βυζαντινούς χρόνους, η σημασία της καπνικής ιστορίας για την περιοχή, η οικιστική, η εκπαιδευτική, αλλά και η πληγωμένη περιβαλλοντική ιστορία της περιοχής με την ασύδοτη εκμετάλλευση του υδάτινου στοιχείου.

Όμως έλειψε ένας σημαντικό παράγοντας και δεν ήταν άλλος από τη (μη)συμμετοχή της ΛΣΤ΄Εφορίας Αρχαιοτήτων που είναι το θεσμοθετημένο όργανο της Πολιτείας για τις αρχαιότητες της περιοχής. Είναι μια έλλειψη που έχει σημασία και την οποία η προϊσταμένη κ. Ολυμπία Βικάτου απέδωσε στο γεγονός ότι η ΛΣΤ΄Εφορία κλήθηκε να παραστεί αφού είχαν κανονιστεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες, οι εισηγητές, οι άξονες των ερευνών και των ανακοινώσεων κλπ. Παράλληλα η κ. Βικάτου αποκάλυψε στο agrinionews.gr  “χωρίς καμία διάθεση για οποιαδήποτε κόντρα με τα πορίσματα ή τους στόχους του συνεδρίου”, όπως ανέφερε, “στις αρχές του νέου έτους προετοιμάζουμε ένα μεγάλο συνέδριο από την Εφορία Αρχαιοτήτων μας,  όπου θα τοποθετηθούν όλοι οι επιστήμονες που διεξάγουν ανασκαφές στο νομό μας και όπου επί της ουσίας θα παρουσιαστεί όλο το αρχαιολογικό έργο της περιοχής, μαζί με τις προτάσεις μας για το πως θα αναδειχθούν όλα αυτά στο άμεσο μέλλον. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μια συμμετοχή μας- και ειδικά ενώ είχαν κανονιστεί όλες οι λεπτομέρειες και θα είχαμε απλά μια παρουσία- σε ένα άλλο συνέδριο, μάλλον θα αποδυνάμωνε ότι προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς αλλά και το συγκεκριμένο συνέδριο”.

Τέλος, μια άλλη παράμετρος που θεωρήθηκε ως έλλειμμα ήταν η μη-πρόταση όλα τα σημαντικά πορίσματα του συνεδρίου τοπικής ιστορίας και πολιτισμού Τριχωνίας και Ναυπακτίας να γίνουν η αφορμή για ενεργοποίηση-επιτέλους-του χώρου των αποθηκών Παπαπέτρου, για να φιλοξενήσει αυτά και άλλα πολλά ευρήματα του νομού μας. Ένας χώρος που κόστισε εκατομμύρια στο ελληνικό κράτος και που η χρήση του είναι μία και μοναδική. Να στεγάσει την Ιστορία όλου του νομού σε ένα μοναδικό χώρο που όμοιος του δεν μπορεί να βρεθεί. Η επιτυχία του συνεδρίου και τα πορίσματά του καταδεικνύουν ακόμη περισσότερο την παραπάνω ανάγκη, ακριβώς γιατί αν δεν ειπωθεί κάτι τέτοιο μετά από τόσο σημαντικά γεγονότα μετά δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτε από τα Υπουργεία και τους ανθρώπους τους. Εκείνοι απλά βλέπουν γραπτές προτάσεις επιστημόνων και φορέων και ένα συνέδριο για την Τριχωνία και τη Ναυπακτία ήταν μια μεγάλη ευκαιρία.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.