Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Συνέντευξη Τύπου για το Λαογραφικό Μουσείο

Συνέντευξη Τύπου για το Λαογραφικό Μουσείο

φωτογραφία 2Nα αναδείξουν τη διάσταση του οικονομικού προβλήματος που θέτει εν αμφιβόλω τη λειτουργία του Λαογραφικού Ιστορικού Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας που εδρεύει στο Αγρίνιο και να κινητοποιήσουν φορείς και πολίτες, επιχείρησαν τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου με συνέντευξη Τύπου.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο χώρο στην οδό Κέντρου που στεγάζεται σήμερα το Μουσείο αλλά και απ’ όπου καλείται να αποχωρήσει λόγω του χρέους των μισθωμάτων με αποτέλεσμα τα εκθέματα το επόμενο διάστημα να φυλάσσονται σε δημοτικό χώρο.
Η διοίκηση του μουσείου- που ιδρύθηκε από τον «Παναιτωλοακαρνανικό Σύλλογο Γυναικών» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαίρης Χρυσικοπούλου και από το 1981- αναμένει και ελπίζει πλέον στην τήρηση των δεσμεύσεων του δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου για παραχώρηση χώρου του δήμου για τη μόνιμη στέγασή του.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου το μουσείο έχει γύρω στις 8000 λειτουργικά έξοδα το χρόνο και πλέον οφείλει 2500 ευρώ για τα ενοίκια. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από συνδρομές μελών δεν επαρκούν και -σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν-η δημοτική αρχή έχει καλές προθέσεις και ο δήμαρχος κινητοποίησε τις υπηρεσίες του αλλά γραφειοκρατικά κωλύματα δεν επιτρέπουν την εξασφάλιση χρημάτων. Παράλληλα δεν απέδωσαν οι επαφές για να στηριχθεί το Μουσείο από διάφορους φορείς όπως το ίδρυμα Νιάρχου.
Όπως αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Π.Μοσχολιός πρότεινε να παραχωρηθεί χώρος στις καπναποθήκες του ΕΟΚ στο μουσείο ενώ ο νυν δήμαρχος Γ.Παπαναστασίου πρότεινε τις αποθήκες Παπαστράτου.
«Πλέον θα λειτουργούμε σαν άυλο μουσείο, οι εκδηλώσεις και τα Δ.Σ. θα γίνονται, ίσως κρατήσουμε ένα γραφείο και θα συνεδριάζουμε σε κάποια καφετέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Χρυσικοπούλου που όπως και όλοι οι ομιλητές εξέφρασε το διάχυτο προβληματισμό της. Βασικό τους αίτημα λοιπόν η μόνιμη εγκατάσταση σε χώρο που το Μουσείο δεν θα καλείται να καταβάλλει ενοίκια.
Η μόνιμη στέγαση του μουσείο θα πρέπει εξάλλου να είναι στοίχημα για την τοπική κοινωνία καθώς αναμφίβολα είναι μεγάλη η προσφορά του στον πολιτισμό και στη διατήρηση της λαογραφικής μας παράδοσης. Στους χώρους του άλλωστε φιλοξενούνται φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία. Εκθέματα που αναφέρονται σε μια χρονική περίοδο 100 ετών, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1920.

φωτογραφία

φωτογραφία 1 uiouiou kjluik hfgh

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. teo.

    Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ,ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Π. ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ, ΠΡΟΣ ΤΗΝ κ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ,Η ΟΠΠΟΙΑ ΕΙΠΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ….Η κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ,ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΩΤΩΝ ,ΓΙΑ ΑΥΤΑ ,ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ,ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ…. ΣΧΕΤΙΚΑ ,ΜΕ ΑΥΤΑ , ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΤΑΞΕ Ο ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ,ΣΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ….ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ, ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥ, ΤΗ ΣΤΑΜΠΑ ,ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ,ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ Ν.Ν, ΤΟΥ ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ.α ,ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΡΩΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΜΕΝΟΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΠΟΥ ΕΚΤΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.