Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ λόγω της επετείου από το θάνατο του Λάμπρου Φούντα

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καλεί το αστυνομικό προσωπικό στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αυτοπροστασίας και να βρίσκεται σε εγρήγορση.

sunagermos-stin-elas-logw-tis-epeteiou-tou-founta.w_l«Επετειακή» τρομοκρατική ενέργεια, κυρίως της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, ένοπλη ή βομβιστική, κατά αστυνομικού στόχου, φοβούνται υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την σημερινή 6η επέτειο θανάτου του 35χρονου Aιτωλοακαρνάνα βιολόγου Λάμπρου Φούντα, μέλους του Επαναστατικού Αγώνα, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη και εν όψει της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για την υπόθεση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».

Με επείγουσα διαταγή, που στάλθηκε πριν από μερικές ημέρες σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καλεί το αστυνομικό προσωπικό στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων αυτοπροστασίας, να βρίσκεται σε εγρήγορση και να επιδεικνύει την απαιτούμενη προσοχή στην εκτέλεση της υπηρεσίας του. Στο αστυνομικό έγγραφο επισημαίνεται ότι η λήψη των αυξημένων μέτρων δεν έχει χρονικό όριο εφαρμογής τους, αλλά αυτά συνεχίζονται έως ότου κριθεί ότι δεν ελογχεύει σοβαρός κίνδυνος εκδήλωσης επιθέσεων, χωρίς αυτό σημαίνει ότι αυτά θα ατονίσουν στη συνέχεια.

Ανησυχητική …ησυχία

Η διαταγή επικεντρώνεται κυρίως στα Αστυνομικά Τμήματα της πρωτεύουσας, καλώντας τους αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους, να ερευνούν ότι τους κινεί την υποψία, να προβαίνουν σε τακτικές περιπολίες γύρω από τις αστυνομικές υπηρεσίες, να μην εφησυχάζουν και να μην συγκεντρώνονται πολλοί μαζί έξω από αστυνομικά κτίρια. Ουσιαστικά καλεί, κυρίως τους νεαρούς ένστολους, να μην κάνουν «πηγαδάκια» έξω από αστυνομικά τμήματα όπως είχε παρατηρηθεί στην αιματηρή επίθεση της «ΟΠΛΑ», στις 27 Οκτωβρίου 2009, όταν τα μέλη της γάζωσαν με 100 σφαίρες πολεμικών καλάσνικοφ τους αστυνομικούς που συζητούσαν έξω από αυτό. Είχαν τραυματιστεί έξι αστυνομικοί, δύο από τους οποίους σοβαρά, οι οποίοι ήταν ηλικίας από 23 έως 30 ετών.

Στην επείγουσα διαταγή γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αυξημένη επαγρύπνηση, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, όπου στα αστυνομικά τμήματα βρίσκεται μικρός αριθμός αστυνομικών. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εφιστά την προσοχή του αστυνομικού προσωπικού ακόμη και για το ενδεχόμενο ένοπλων εισβολών σε αστυνομικά κτίρια με αφοπλισμό των ένστολων.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., κάνουν λόγο για μια… ανησυχητική «ησυχία», η οποία στην παρούσα χρονική περίοδο επιτάσσει τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας σε στόχους αστυνομικού, δικαστικού, πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Τα μέτρα αφορούν την αριθμητική ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού, γύρω από χαρακτηρισμένους στόχους, πρόσωπα και κτίρια, στις συνοδείες ξένων διπλωματικών αποστολών και οικιών διαμονής τους. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως από χθες βρίσκονται στη χώρα μας και οι επικεφαλής των θεσμών, με τα μέτρα ασφαλείας γύρω τους να είναι δρακόντεια, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση εκατοντάδων αστυνομικών από πολλές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για την υλοποίηση του σχετικού σχεδιασμού. Ζητείται επίσης η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας έξω από δημόσια και κυβερνητικά κτίρια, πρεσβείες κ.ά. Η ίδια διαταγή αφορά και λήψη έκτακτων μέτρων σε στόχους που συνδέονται με τη «Χρυσή Αυγή», κυρίως σε περιοχές του Πειραιά.

Τι είχε αναφέρει η Πόλα Ρούπα

Η αστυνομική διαταγή δεν περιορίζεται στη λήψη μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών με τη χρήση όπλων ή βομβιστικών επιθέσεων αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν καταδρομικών εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον αστυνομικών κτιρίων, όπως είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη τριετία.

Σημειώνεται ότι στις 28 Μαρτίου 2015, μία ομάδα 15 ατόμων είχε επιτεθεί με βόμβες μολότοφ εναντίον του Α.Τ. Δάφνης στην οδό Λυσίππου 20, προκαλώντας υλικές ζημιές σε τρία περιπολικά, με τον αστυνομικό φρουρό να πυροβολεί στον αέρα για να αποτρέψει την επίθεση. Κείμενο στο διαδίκτυο αφιέρωνε την επίθεση στον Λάμπρο Φούντα. Αντίστοιχη επίθεση είχε καταγραφεί στις 8 Μαρτίου 2014 με στόχο το Α.Τ. Χαλκηδόνας, όπου είχαν προκληθεί ζημιές σε ένα αστυνομικό όχημα και στην σκοπιά, ενώ υπήρχε παρόμοια ανάληψη ευθύνης στην οποία οι δράστες έγραφαν: «Τιμήσαμε τη μνήμη του αναρχικού αγωνιστή και επαναστάτη Λάμπρου Φούντα». Στις 10 Μαρτίου 2013 στόχος εμπρηστικής επίθεσης είχε γίνει το Α.Τ. Ακρόπολης όπου είχαν καεί δύο μοτοσυκλέτες αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η καταζητούμενη Πόλα Ρούπα στην επιστολή της για το αποτυχημένο εναέριο απόδρασης από τον Κορυδαλλό είχε κάνει εκτενή αναφορά στον νεκρό σύντροφό της Λάμπρο Φούντα γράφοντας χαρακτηριστικά: «… ο σύντροφός μας Λάμπρος Φούντας πέφτει νεκρός από σφαίρα μπάτσου κατά την διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας παραμονές ενός μεγάλου χτυπήματος της οργάνωσης»… «Η ήττα δεν άγγιξε ποτέ ούτε και πρόκειται να αγγίξει τον Επαναστατικό Αγώνα και εμένα προσωπικά. Γιατί η ήττα και η παραίτηση δεν αρμόζει σε επαναστάτες. Έχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, τους συντρόφους μας, την κοινωνία, να κρατάμε ζωντανή την φλόγα της πίστης για την Επανάσταση, ακόμα και όταν μας χτυπάει το κράτος».

Ποιός ήταν ο Λάμπρος Φούντας

10 Μαρτίου 2010. Οδός Κουντουριώτου 33 Δάφνη. Ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών με δύο αγνώστους που επιχειρούσαν να κλέψουν αυτοκίνητο. Από την ανταλλαγή πυρών πέφτει νεκρός ένας 35χρονος άνδρας. Ήταν ο βιολόγος Λάμπρος Φούντας. Ο θάνατός του ξετύλιξε ακόμη ένα κουβάρι της εγχώριας τρομοκρατίας.Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, 10 Απριλίου, ακολούθησαν συλλήψεις μελών του «Επαναστατικού Αγώνα», μεταξύ των οποίων του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα.

Ο νεκρός φόραγε διπλά γάντια, το παντελόνι και το μπουφάν του είχαν λάστιχα στις άκρες του, για να μην αφήσει αποτυπώματα και DNA. Τέτοια «στολή» για να κλέψει ένα παλαιό Ι.Χ. μάρκας SEAT χαμηλής αξίας. Είχε όπλο και χειροβομβίδα (επιθετική ρωσικής κατασκευής) ίδιου τύπου με αυτές που χρησιμοποιούσε ο «Επαναστατικός Αγώνας». Δεν είχε ταυτότητα και κινητό για να μην εντοπιστεί εύκολα αν έπεφτε σε μπλόκο όπως και έγινε. Δεν ήθελε να μπορούν να δούνε τις κλήσεις που είχε κάνει και να έχουν έναν αριθμό κινητού που μπορεί να χρησιμοποιούσε με άλλα στοιχεία.

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ, τις πρώτες ώρες εκείνης της μέρας, χαρακτήριζε την υπόθεση «ιδιαίτερα σοβαρή», ενώ στις έρευνες συμμετείχε ενεργά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διότι ο 35χρονος που έπεσε νεκρός, εκινείτο στον χώρο των αντιεξουσιαστών, ενώ είχε συλληφθεί το 1995 κατά τη διάρκεια της πρώτης αστυνομικής εισβολής στο Πολυτεχνείο, με περίπου 400 συλλήψεις. Ανάμεσά τους ήταν και οι περισσότεροι από τα μετέπειτα συλληφθέντα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».

Ανταλλαγές πυροβολισμών

Έμενε στην οδό Άλδου Μανουτίου και Βουρνάζου στους Αμπελόκηπους, κοντά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Στις 04:43, τα ξημερώματα της 10ης Μαρτίου 2010, στην οδό Κουντουριώτου 33 στη Δάφνη, περιπολικό της Άμεσης Δράσης, που πραγματοποιούσε περιπολία στην περιοχή, εντόπισε δύο άνδρες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μάρκας «SEAT IBIZA», τους οποίους οι δυο αστυνομικοί θεώρησαν υπόπτους και αποφάσισαν να τους ελέγξουν.

Όταν οι αστυνομικοί άναψαν τον φάρο του περιπολικού, οι δύο άνδρες βγήκαν από το ΙΧ και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να πλήξουν το υπηρεσιακό όχημα. Τότε οι αστυνομικοί καλύφθηκαν πίσω από το περιπολικό και ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από σφαίρα στην αριστερή ωμοπλάτη ο ένας από τους δράστες, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει τρέχοντας.

Δίπλα στον νεκρό, βρέθηκε περίστροφο τύπου ΖASTAVA με έξι σφαίρες εκ των οποίων είχαν ριχτεί οι δύο. Επίσης, στο σακίδιο που έφερε στην πλάτη του, βρέθηκε χειροβομβίδα, ενώ στο μπουφάν του εσωτερικά είχε συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την οποία συνομιλούσε με τον συνεργό του.

Γιος στρατιωτικού γιατρού εν αποστρατεία, ο 35χρονος εργαζόταν τα τελευταία επτά χρόνια σε γνωστό διαγωνιστικό κέντρο, στη περιοχή του Γηροκομείου. Πλούσια συμμετοχή στον αναρχικό χώρο, χωρίς όμως να έχει συλληφθεί παρά μόνο στα επεισόδια τον Πολυτεχνείου το 1995. Πτυχιούχος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας. Το βιογραφικό του 35χρονου ήταν το στοιχείο που έκανε τους αστυνομικούς να καταλάβουν, μετά τη συμπλοκή, ότι δεν είχαν να κάνουν με έναν κοινό κλέφτη αυτοκινήτων, όπως αρχικά είχαν φανταστεί.

Η ιστορία του ανθρώπου αυτού, σε συνδυασμό με άλλες ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι δεν είχε πάνω του κανένα δημόσιο έγγραφο, ούτε κινητό τηλέφωνο από το οποίο θα μπορούσαν να εντοπιστούν οι επαφές του σε περίπτωση σύλληψης, οδήγησαν τους αστυνομικούς προς την κατεύθυνση των εγχώριων οργανώσεων ένοπλης βίας. Ο Λάμπρος Φούντας είχε ζητήσει άδεια για την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, με το αιτιολογικό ότι ήθελε να πάει τη μητέρα του στο Αγρίνιο, που είναι ο τόπος καταγωγής τους.

“Μαύρο αγκάθι”

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απόπειρα κλοπής ενός παλιού αυτοκινήτου στον Νέο Κόσμο μία μέρα νωρίτερα, κάνει τους αστυνομικούς να υποψιάζονται ότι κάποιο σχέδιο υπήρχε στα σκαριά, τα οποίο δεν υλοποιήθηκε μετά την απρόσμενη εξέλιξη που υπήρξε.

Από κείμενο φίλων του στην ιστοσελίδα Athens Indymedia, προέκυπτε ότι  ο 35χρονος βιολόγος συμμετείχε στην αναρχική ομάδα «Μαύρο Αγκάθι», που εξέδιδε το έντυπο «Δρόμοι της Οργής». Σύμφωνα με  συντάκτη του κειμένου, είχε επίσης «δράση και συμμετοχή σε πορείες, συγκεντρώσεις, κοινωνικές συγκρούσεις διαδηλώσεις, αφισοκολλήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις». Συμμετείχε επίσης στις μαθητικές καταλήψεις, διαδηλώσεις και συγκρούσεις πριν και μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι η αναρχική ομάδα «Μαύρο Αγκάθι», στην οποία ανήκε ο Λάμπρος Φούντας και που στη συνέχεια διαλύθηκε, συμμετείχε στη Συνεργασία Αναρχικών Ομάδων και Ατόμων για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Πολύμορφη Δράση. Στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, το 1995, που είχε γίνει ανήμερα της επετείου της εξέγερσης, ήταν ανάμεσα στους περίπου 400 που συνελήφθησαν ύστερα από επέμβαση των ΜΑΤ, αφού είχε προηγηθεί άρση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από τη μέρα εκείνη τα αποτυπώματά του βρίσκονταν στα αρχεία της Σήμανσης. Λόγω των αποτυπωμάτων αυτών τα στοιχεία του νεκρού Φούντα εξακριβώθηκαν μέσα σε πολύ μικρό χρόνο, δεδομένου ότι πάνω του την ημέρα της συμπλοκής δεν υπήρχε ούτε αστυνομική ταυτότητα, ούτε άλλο δημόσιο έγγραφο. Ο θάνατός του, μνημονεύτηκε σε πολλά μέρη της γης. Το όνομά του έγινε σύνθημα, γράφτηκε σε τοίχους και πανό, όσο κανενός άλλου.

Έξι χρόνια μετά, ο νεκρός «τέλειος» τρομοκράτης, συνεχίζει να απασχολεί τις αρμόδιες διωκτικές αρχές και κυρίως το ζευγάρι των συνοδοιπόρων του, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα.

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.