Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Η Μ.Τριανταφύλλου σε ΕΨΥΠΕΑ και ΠΕΔΥ Μεσολογγίου.

Η Μ.Τριανταφύλλου σε ΕΨΥΠΕΑ και  ΠΕΔΥ Μεσολογγίου.

triantafylloyΤο ΕΨΥΠΕΑ (Εταιρεία ψυχικής υγείας παιδιού Αιτωλοακαρνανίας), στο Μεσολόγγι,  επισκέφτηκε η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει με εργαζόμενους του κέντρου καθώς και με τον Διευθυντή κ. Κοτσόπουλο για το έργο και την προσφορά του κέντρου τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο αφού είναι το μοναδικό ίδρυμα στη Δυτική Ελλάδα και δέχεται παιδιά και από Κεφαλονιά, Ιθάκη και Πάτρα.

Το κέντρο λειτουργεί στα πλαίσια του ΨΥΧΑΡΓΩΣ   και προσφέρει εντατική θεραπευτική αγωγή από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αίθουσες του κτιρίου δεν επαρκούν πλέον.  Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δεν προχωρούν σε ενοικίαση νέου χώρου, αφού τόσο το διπλανό κτίριο Μαλακάση, με την πτώση σοβάδων και τοίχων, όσο και ο συχνής διέλευσης, διπλής κατεύθυνσης δρόμος, δημιουργούν περιβάλλον αυξημένης επικινδυνότητας και δεν επιτρέπουν εύκολα τις μετακινήσεις των παιδιών στο δρόμο.

Στη συνέχεια η κ. Τριανταφύλλου επισκέφτηκε τα πολύιατρεία  του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους και τον διευθυντή του κέντρου και μίλησαν αναλυτικά για τα προβλήματα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το ΠΕΔΥ Μεσολογγίου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταθέσει ερώτηση για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου με την οποία ζητάει απαντήσεις για τις προσλήψεις που θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει καθώς και για το νέο οργανόγραμμα των ΠΕΔΥ όλης της χώρας.

Η ερώτηση αναλυτικά:

Προς τον κ.Υπουργό Υγείας,

Θέμα : Υποστελέχωση των Πολυϊατρίων του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου.

Στις  20 Μαρτίου του 2104 έκανε την πρεμιέρα του το ΠΕΔΥ, το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας .  Γενικά , τα Πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, μπορεί,  να ξεπέρασαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα (π.χ. σφραγίδες κτλ) δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και με τα ουσιαστικά ζητήματα, που δεν είναι άλλα από τη σοβαρή έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.

Τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου  κινδυνεύουν με κλείσιμο, γιατί δε στελεχώνονται με γιατρούς. Από τη στιγμή, που δεν αναμένεται, να στελεχωθούν ούτε με επικουρικούς, θα αποσπαστεί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας όλης της περιφέρειας. Υπενθυμίζουμε στον Κύριο Υπουργό Υγείας  ότι :

• Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, καθώς οι άνεργοι φτάνουν το 30%, οι ανασφάλιστοι αυξάνονται ραγδαία (έχουν ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια), ενώ χιλιάδες μικροέμποροι έχουν μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη λόγω χρεών στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Υπενθυμίζουμε επίσης:

•Τη μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα.
•Την επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις.
•Το εισιτήριο των 5 ευρώ για εξέταση στα δημόσια νοσοκομεία.
•Την αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Όσον αφορά στα προβλήματα στο χώρο υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου υπενθυμίζουμε:
•Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια απαξίωσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με την ενσωμάτωσή του στην ενιαία μονάδα Αγρινίου.
• Τη μείωση του υφιστάμενου προσωπικού με τις μετακινήσεις που γίνονται με τον πιο αμφίβολο τρόπο.
• Το στραγγαλισμό των Κέντρων Υγείας της περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

 

Το Μεσολόγγι, ως η πρωτεύουσα του νομού,  επιβάλλεται να έχει Α’βάθμια Φροντίδα Υγείας όπως και κάθε περιοχή του νομού . Το νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων του και των γύρω περιοχών . Παραδειγματικά αναφέρουμε, ότι για μια επίσκεψη για συνταγογράφηση  φαρμάκων, χρειάζεται κάποιος να πάει το πρωί και να φύγει  το μεσημέρι, αφού η μετακύλιση περιστατικών της πρωτοβάθμιας φροντίδας στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων αυξάνει κατά 30 έως 40% τον φόρτο εργασίας τους.

Το νοσοκομείο πρέπει να παρέχει Β’βάθμια Φροντίδα Υγείας και περίθαλψη. Η Α’βάθμια Φροντίδα Υγείας , όπως είναι γνωστό, είναι ο οικογενειακός γιατρός και το ΠΕΔΥ (τα πολυϊατρεία), την οποία την έχει πολύ ανάγκη  η τοπική κοινωνία, όπως και κάθε άλλη πειροχή της χώρας.

Αυτή τη στιγμή, στο ΠΕΔΥ Μεσολογγίου, έχουν κάνει σύμβαση μόνο 3 γιατροί (μόνιμοι): 1 γεν. ιατρικής και 2 οδοντίατροι. Προκηρύχτηκαν θέσεις για επικουρικούς, αλλά δεν έχει  κανείς παρουσιαστεί, ως τώρα,  να στελεχώσει το πολυϊατρίο του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου.

 

Επειδή, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρωτίστως αποτελεί ευθύνη του κράτους

Επειδή, η έλλειψη προσωπικού και η οικονομική στενότητα προδιαγράφουν ζοφερό το  μέλλον των πολυϊατρείων   όσον αφορά στη λειτουργίας του.

Επειδή, η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Επειδή ,  ήδη έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τεράστιες ουρές στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, λόγω της αυξημένης νοσηρότητας που παρατηρείται αυτή την εποχή επιδεινώνει έτι περεταίρω την κατάσταση».

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. 1.                   Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβείτε ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη  λειτουργία των πολυϊατρίων του ΠΕΔΥ Μεσολογγίου;
  2. 2.                   Προβλέπεται συγκεκριμένο οργανόγραμμα για τα ΠΕΔΥ όλης της χώρας και επομένως και της Αιτωλοακαρνανίας;
  3. 3.                   Ποιες προσλήψεις προσωπικού (συγκεκριμένες ειδικότητες) έχουν προκριθεί και πότε θα υλοποιηθούν;

 

 

Το γραφείο τύπου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.