Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020

Ο Oλυμπιονίκης μας στο male kumite

3 (1)

Συνεχής αγώνας

19χρονος από τον Ορεινό Βάλτο κατέκτησε την 5η θέση στους 22ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών

Ο Νίκος Μουτσώκος είναι 19 ετών, με καταγωγή από τα Βρουβιανά του Ορεινού Βάλτου . Επιτυχών στις πανελλήνιες εξετάσεις με βαθμό 19,9, φοιτητής πλέον της Γυμναστικής Ακαδημίας, χρόνια αθλητής στο Καράτε και πρόσφατα… Ολυμπιονίκης!
Ο Νίκος κατέκτησε την 5η θέση στο αγώνισμα male Kumite up, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στους 22ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στη Σόφια. Γιατί το πρόβλημα για κάποιους ανθρώπους γίνεται κινητήριος δύναμη, γίνεται ο λόγος για συνεχείς προσπάθειες και κόπους που αποδίδουν. Ο Νίκος, εκ γενετής κωφάλαλος, είναι ένα καλό παράδειγμα  του πόσα ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει γκρεμίζοντας τους τοίχους που υψώνονται μπροστά του.
Με την παρακίνηση και την ακούραστη στήριξη των γονιών, τόσο ο 19χρονος Νίκος όσο και η 16χρονη αδερφή του που αντιμετωπίζει εκ γενετής και εκείνη το ίδιο πρόβλημα, ποτέ δεν έχασαν την κοινωνικότητά τους, ασχολούνται με τον αθλητισμό από τη νηπιακή ηλικία, προσπαθούν για το καλύτερο.
Η μητέρα του Νίκου, κυρία Μάγδα Μουτσώκου, μιλά στο «Γ» για τον γιό της και τα όσα μέχρι σήμερα έχει καταφέρει: «Ο Νίκος ασχολείται με το καράτε από έξι ετών. Έχει κατά διαστήματα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και με το μπάσκετ, αλλά βρήκε την κλίση του εκεί, στις πολεμικές τέχνες. Ο προπονητής του τον πρότεινε για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών και ήρθε μια επιτροπή στην προπόνηση, τον αξιολόγησε και κάπως έτσι αγωνίστηκε. Ο Νίκος ήταν ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε σε αυτό το αγώνισμα. Μέχρι πέρυσι και εγώ ακόμη, δεν ήξερα ότι υπάρχουν τέτοιοι αγώνες».
Η δύσκολη ηλικία, λόγω κυρίως της κωφαλαλίας των παιδιών, ήταν η προεφηβική και η εφηβική. «Εκείνη την περίοδο τα παιδιά γίνονται σκληρά το ένα με το άλλο, δεν καταλαβαίνουν πώς να διαχειριστούν καταστάσεις. Ο Νίκος πήγε σε δημοτικό ακουόντων και σε γυμνάσιο και λύκειο μη ακουόντων. Η σχολή του Καράτε που παρακολουθεί μαθήματα είναι και ακουόντων. Ο Νίκος έχει καλούς φίλους, είτε που έχουν το πρόβλημα είτε όχι. Που τον αγαπούν και τον στηρίζουν», λέει η μητέρα του.
Η κυρία Μάγδα τονίζει ξανά και ξανά πως αν υπάρχει θέληση ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να προσπεραστούν: «Αν τύχει κάτι τέτοιο, οι γονείς πρέπει να φανούν δυνατοί. Εγώ αυτό που προσπαθούσα πάντα είναι τα παιδιά μου να μην καταλάβουν τη διαφορά σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Και έτσι είναι. Αυτό που τους έλεγα είναι ότι όλοι μας έχουμε κι από ένα πρόβλημα, ένα κουσούρι. Άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο. Πιστεύω πως αυτό συνέβαλε στο να γίνουν τα παιδιά μου τόσο δυναμικά».
Ο Νίκος πάντως, θα συνεχίζει να αγωνίζεται. Και στη  ζωή και στο Καράτε. Σύμφωνα με τη μητέρα του, πρόθεσή του είναι να συμμετάσχει και πάλι, είτε στους Ολυμπιακούς Κωφών για να πετύχει ακόμη καλύτερη θέση, είτε σε άλλους Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες Καράτε.
Το μήνυμα που περνά η μητέρα του, είναι όμως το πιο σημαντικό, η πιο πολύτιμη συμβουλή, αυτό που σε τελική ανάλυση πρέπει όλοι να μας να θυμόμαστε: «Θέλω ο Νίκος να γίνει παράδειγμα για όσα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και για τους γονείς τους που θα πρέπει να είναι εκεί και να τα στηρίζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους. Να μην απομονώνουμε τα παιδιά. Πάνω απ’ όλα, να μη ξεχνάμε να είμαστε άνθρωποι…»

2 (1)

a1

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.