Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Συνομιλίες Ελλάδας- Καταρ για επενδύσεις στο Πλατυγιάλι

Συνομιλίες Ελλάδας- Καταρ για επενδύσεις στο Πλατυγιάλι
Σύμφωνα με το Αθηναικό πρακτορείο ειδήσεων σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ για την ανάπτυξη έργων φυσικού αερίου στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ Αστακού. Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Κατάρ και υπουργό Ενέργειας, Abdullah bin Hamad Al Attiyah, για την υλοποίηση σημαντικής επένδυσης στην ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Αστακού, σε συνέχεια της επίσκεψης στο Κατάρ του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών, Σπύρου Κουβέλη. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συμφωνήθηκε η αμοιβαία στήριξη των δύο κυβερνήσεων ενόψει της έναρξης διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, υπό την επίβλεψη της αρμοδίας υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι θα υπάρξει σύντομα ανταλλαγή επισκέψεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι μια τέτοια συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, καθώς για την Ελλάδα προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος, ενώ το Κατάρ, ως εξαιρετικά σημαντικός παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως, εξασφαλίζει ένα σημαντικό σημείο εισόδου σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με την παράλληλη εφαρμογή πρωτοποριακής τεχνολογίας για την συλλογή και αξιοποίηση των αερίων καύσης για την παραγωγή βιομάζας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια, με την παράλληλη προώθηση νέας, «πράσινης» τεχνολογίας.
Μια πολύ σοβαρή εξέλιξη αναμφιβόλως θετική για την οικονομία της περιοχής μας και της χώρας μας.

Εδώ τίθονται ορισμένα ζητήματα:
– Μια τέτοια επένδυση θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας( περίπου 1.500). Θα απορροφηθεί ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό έστω και σε αυτές που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση.;
– Θα συνοδευτεί αυτή η επένδυση από έργα υποδομής κυρίως οδικά;
– Θα γίνουν στη περιοχή μας οι απαραίτητες υποδομές για την αξιοποίηση και χρήση φυσικού αερίου;
Εφόσον γίνει η επένδυση, μακάρι να επιτευχθούν ευνοϊκές συμφωνίες στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών οφελών.
Όπως και να έχει είναι μια εξέλιξη πολύ θετική, που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί η οικονομία του τόπου μας ( και της χώρας μας) να γυρίσει σελίδα..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.