Παρασκευή, 5 Μαρτίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ Εκπαιδευτικών Αιτωλ/νίας: Ο Σεπτέμβρης να μετατραπεί σε άνοιξη των αγώνων

ΣΥΡΙΖΑ Εκπαιδευτικών Αιτωλ/νίας: Ο Σεπτέμβρης να μετατραπεί σε άνοιξη των αγώνων

ΣΥΡΙΖΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν.  ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

 syriza

      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

     Τούτο  το  φθινόπωρο που διανύουμε  δείχνει να είναι η πιο καταστροφική περίοδος των μνημονιακών χρόνων, με κλιμάκωση της επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, αφού η συγκυβέρνηση και η τρόικα προωθούν νέα καταστροφικά μέτρα, στο πλαίσιο της βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επιδρομής. Η  κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) των  υπαλλήλων της  Τρόϊκα   κάνει  τα  αδύνατα , δυνατά  για να προλάβει να «αρπάξει » όσο  το  δυνατό  περισσότερα  από  την χώρα και  να  τα μεταφέρει στα  σεντούκια  των δανειστών,  υλοποιώντας  το σχέδιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, στην πλήρη ανατροπή του εργατικών  δικαιωμάτων   στη συρρίκνωση της  Δημοκρατίας,  της εξαφάνισης – των κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Με  την ανερμάτιστη  πολιτική τους  καταστρέφουν  τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές δομές και  υποδομές!.        Η  Παιδεία, η Υγεία, οι  προνοιακές  υπηρεσίες, το νερό, το φως, οι κοινωνικές παροχές, οι μεταφορές, όλα παραδίδονται στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι  και  γίνεται  αδύνατο  να  υπηρετηθούν  από τα λαϊκά στρώματα. Με τον εκβιασμό κάθε φορά  της  επόμενης δόσης,  οι έμποροι του  ολέθρου  «υφαίνουν» και πάλι το γαϊτανάκι των απειλών για να δικαιολογήσουν  νέα  αντιλαϊκά  μέτρα  στα πλαίσια των καταστροφικών αναδιαρθρώσεων που οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση και τον καπιταλισμό στην ανασυγκρότησή του.

Η  εκπαίδευση  δέχθηκε   σοβαρά  πλήγματα  που οδηγούν στην  διάλυσή  της    μέσα στο καλοκαίρι:

ü      Την εξαφάνιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το κλείσιμο και η συρρίκνωση των σχολείων σε όλη τη χώρα και οι διαθεσιμότητες- απολύσεις  2200 εκπαιδευτικών υποβαθμίζουν το επίπεδο εκπαίδευσης και μετατρέπουν την εκπαίδευση σε προνόμιο των «ολίγων». Έτσι παραδίδεται ως προς τους σκοπούς και το περιεχόμενό της στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς.

ü      Τις υποχρεωτικές μετατάξεις, που βαφτίστηκαν εθελοντικές, όταν 6000 εκπαιδευτικοί χαρακτηρίστηκαν «πλεονάζον προσωπικό» και   κλήθηκαν να αποφασίσουν με «το πιστόλι στον κρόταφο». Μετατάξεις που έγιναν με τρόπο παράνομο και διαδικασία διάτρητη αφού παρακάμφθηκαν τελείως τα υπηρεσιακά συμβούλια, δεν ανακοινώθηκαν τα μόρια των μεταταχθέντων και το ΠΥΣΔΕ προέλευσης!  Τελικά πραγματοποιήθηκαν 3495 μετατάξεις, ενώ παραμένουν ακόμα 1105 θέσεις κενές! Στη συνέχεια θέλουν να προχωρήσουν σε υποχρεωτικές μεταθέσεις και σε περιοχές εκτός περιφερειών, επιλογή που θα διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και τις οικογενειακές συνθήκες ζωής των εκπαιδευτικών! Οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ ήταν ελάχιστες και σε πρώτη φάση δεν περιλαμβάνουν τους κλάδους ΠΕ01,05,06,07,08,16,11,19,20!!!

ü      Το νομοσχέδιο για το “νέο Λύκειο” που ψηφίζεται στις 10 Σεπτέμβρη  αποψιλώνει το μορφωτικό ρόλο του Λυκείου, σκληραίνει τους όρους προαγωγής και απόλυσης των μαθητών αφού οι μαθητές θα εξετάζονται με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε 39 μαθήματα στις τρεις τάξεις του Λυκείου για να πάρουν απολυτήριο! Από το νομοσχέδιο γίνεται σαφές ότι, μετά την υποχρεωτική γυμνασιακή εκπαίδευση, θέλουν να κατευθύνουν χιλιάδες μαθητές σε άτυπες μορφές κατάρτισης-μαθητείας (απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας), που λειτουργούν έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα! Χαρακτηριστικό της πρόθεσης αυτής είναι το γεγονός ότι το νομοσχέδιο καταργεί όλες τις ΕΠΑΣ (περίπου 102)  . Αυτό το ανταγωνιστικό και βαθμοθηρικό σχολείο στην πράξη  θα μειώσει  τον αριθμό των μαθητών στη Λυκειακή βαθμίδα με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην «έξωση» απ΄ την βασική μορφή  εκπαίδευσης .

ü      Όλα αυτά αποτελούν εργασιακό εφιάλτη για τους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Ουδείς εκπαιδευτικός μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα έχει τάξη για να διδάξει. Το αναλυτικό και το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας ως εργαλείο για την επαγγελματική αχρήστευση εκπαιδευτικών. Η διαδικασία είναι απλή: καταργούνται μαθήματα όχι με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για τη διαθεσιμότητα και στη συνέχεια την απόλυση των εκπαιδευτικών των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Τελευταία εξέλιξη οι τροποποιήσεις στις αναθέσεις μαθημάτων που πλήττει ιδιαίτερα τους καθηγητές ξένων γλωσσών!

 

 

 

ü       Και ο πλέον δύσπιστος καταλαβαίνει ότι κανένας από δω και πέρα δεν είναι σίγουρος για τη δουλειά του.  Οι εργασιακές σχέσεις έχουν γυρίσει 200 χρόνια πίσω. Οφείλουμε να υπερασπισθούμε αυτά που προηγούμενες γενιές κέρδισαν με αίμα.

ü      Δεν υπάρχει καμία «ατομική» ή συντεχνιακή σωτηρία, συνεπώς ο μόνος δρόμος σωτηρίας είναι ο αγώνας  μας  μέχρι  τη  νίκη.

 

Συμπολίτες  Φίλες , φίλοι

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση η μόνη λύση είναι ο ενωτικός, ενιαίος και ανυποχώρητος μαζικός αγώνας για να μην συνεχιστεί η καταστροφή για να ανατραπεί αυτή η πολιτική!

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη δράση μας όλο το επόμενο κρίσιμο  διάστημα για να υπερασπιστούμε το Δημόσιο Σχολείο και το  δικαίωμά μας στην εργασία.

Ο Σεπτέμβρης των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και των νέων αντεργατικών μέτρων μπορεί να μετατραπεί στην Άνοιξη των αγώνων με στόχο την ανατροπή!

                                                                                                                                        8/9/2013

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.