Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Συστράτευση για ηχηρό μήνυμα για την Υγεία

Δια-ραδιοφωνική εκπομπή αύριο Τρίτη ενόψει του συλλαλητηρίου της Τετάρτης.

κατάλογοςΜεγάλη είναι η κινητοποίηση αλλά και η συστράτευση φορέων- συλλόγων για την επιτυχία των συλλαλητηρίων της Τετάρτης για την δημόσια Υγεία στην Αιτωλοακαρνανία.
Ως γνωστόν την ερχόμενη Τετάρτη 27-1-2016, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου (Πλατεία Δημοκρατίας) και ώρα 11:00 συλλαλητήριο για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αγρινίου και την υποβάθμιση των δομών Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία γενικότερα. Αντίστοιχο συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στο Μεσολόγγι την ίδια ημέρα και ώρα 13:00 στην πλατεία Μπότσαρη.
Σήμερα στο Αγρίνιο συναντήθηκε εκ νέου η επιτροπή που έχει αναλάβει το συντονισμό της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου και βασικό συμπέρασμα υπήρξε πως οι φορείς και τα σωματεία κινητοποιούνται και στην κοινωνία εκφράζεται η θέληση για ηχηρό μήνυμα. Την εικόνα συστράτευσης ενισχύει και η συμμετοχή του Εργατικό Κέντρου.
Τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη όπως και τα καταστήματα των επαγγελματιών-βιοτεχνών. Τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν έως 15:00μ.μ.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει του συλλαλητηρίου της 27ης Ιανουαρίου 2016 για τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και τις Δομές Υγείας, οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου (πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος) το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Ιανουαρίου 2016. Στη σύσκεψη συναποφασίστηκε η παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, το οποίο θα μεταδίδεται από τα ΜΜΕ, προκειμένου να ενδυναμωθεί το μήνυμα προς την Πολιτεία αλλά, κυρίως προς τους πολίτες ότι {όλοι μαζί, εστιάζοντας σε αυτά που μας ενώνουν, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν τον Τόπο μας].
Επίσης αύριο, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016, θα μεταδοθεί δια-ραδιοφωνική εκπομπή από 9 έως 11 το πρωί, την οποία Θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Nίκος Αγγελόπουλος,Βασίλης Μπενέκος, Παντελής Κούτσικος και Παναγιώτης Τσακανίκας.Εξάλλου  στην τηλεόραση του “ΑΧΕΛΩΟΥ” την Τρίτη στις 10 το βράδυ θα παρουσιαστεί έκτακτη εκπομπή για το θέμα.
Στην εκπομπή θα συμμετάσχουν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και το σύνολο των φορέων που στηρίζει το Παναιτωλοακαρνανικό Συλλαλητήριο της 27ης Ιανουαρίου.
Ακόμη συμφωνήθηκε το σύνολο των ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) να αναρτήσουν – δημοσιεύσουν την αφίσα του συλλαλητηρίου.
Η δημοτική αρχή από την πλευρά της επιδιώκει τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και χαρακτηριστικό είναι πως κλήθηκαν οι διευθύνσεις των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές για τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου με την προτροπή να ευαισθητοποιήσουν τους γονείς τους να παρασταθούν σ’ αυτό. «Επειδή το θέμα της υγείας αφορά όλους μας είναι απαραίτητο και αναγκαίο η φωνή μας την Τετάρτη να είναι δυνατή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τα αυτονόητα. Δυστυχώς, σ’ αυτό το σημείο φθάσαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του αντιδημάρχου Ν.Γκρίζη.

Το Ψήφισμα για το παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο

για τα Νοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου και τις δομές υγείας

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Το σύνολο των φορέων, των σωματείων, των συλλόγων και των συνελεύσεων, που υπογράφουν την παρούσα ανακοίνωση – πρόσκληση θεωρούν την υγεία θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και την δημόσια και δωρεάν παροχή του από την ελληνική πολιτεία αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα, για την υπεράσπιση του οποίου καλούν την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016 Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο στις 11:00 το πρωί  (πλατεία Δημοκρατίας) και στο Μεσολόγγι στις 1:00 το μεσημέρι (πλατεία Μάρκου Μπότσαρη).

Δηλώνουμε προς κάθε αρμόδια υπηρεσία ότι:

 • Και με τον σημερινό μας αγώνα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την δωρεάν πρόσβαση σε ένα απόλυτα επαρκές, λειτουργικό και εύρυθμο δημόσιο σύστημα υγείας, για κάθε άνθρωπο που ζει στην περιοχή και την χώρα, ανεξάρτητα και πέρα από οποιοδήποτε πολιτικό, διοικητικό, θρησκευτικό, νομικό, κοινωνικό ή οικονομικό καθεστώς που τον προσδιορίζει ή τον χαρακτηρίζει.
 • Η πλημμελής παροχή του από την πολιτεία, είτε εκούσια, είτε ακούσια, συνιστά για όλους μας οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής.

Για τα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

και τις δομές που είναι διασυνδεδεμένες με αυτά επισημαίνουμε ότι:

Τα τελευταία πέντε χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τις νοσηλευτικές δομές της Αιτ/νίας, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που συντελούνται στο ασφαλιστικό  καθως και των συνθηκών εργασίας  , γεγονός το οποίο έχει αποδυναμώσει και υποβαθμίσει σημαντικά το σύστημα.

Ο οργανισμός, που στελέχωνε το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου και εξυπηρετούσε εκατόν είκοσι (120) κρεβάτια, μεταφέρθηκε, ως είχε, στο νέο δευτεροβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας υλικοτεχνικής υποδομής, της οποίας το δυναμικό είναι διακόσια εξήντα (260) κρεβάτια.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις γιατρών έχουν δημιουργήσει δυσαναπλήρωτα κενά με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνεχόμενη λειτουργία ορισμένων κλινικών, όπως αυτή της καρδιολογικής, της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού.

Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου αντίστοιχα έχει κλείσει η Παιδιατρική κλινική,  η Καρδιολογική λειτουργεί μόνο 10 μέρες το μηνά, η μονάδα Τεχνητού Νεφρού από καθημερινή λειτουργία πήγε στις 3 μέρες την εβδομάδα. Η  Παθολογική κλινική λειτουργεί εξ’ ολοκλήρου με γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας αφήνοντας περίπου 8 κενές μέρες από ενεργή εφημερία .Το Αναισθησιολογικό καλύπτει 15 μέρες με ενεργή εφημερία. Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα εργαστήρια(π.χ. μικροβιολογικό –φαρμακείο χωρίς πλήρη κάλυψη το μήνα).Η Ορθοπεδική παρόλο το έργο της δεν έχει μπει ποτέ στους οργανισμούς παρά τις συνεχείς τροποποιήσεις που ζητηθήκαν.

Για να καλυφτούν οι εφημερίες και στα δυο Νοσοκομεία μετακινούνται εργαζόμενοι από το ΠΕΔΥ μετακυλώντας τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας.

Να σημειωθεί ότι εκατόν πενήντα (150) εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία πέντε χρόνια το σύστημα χωρίς να αναπληρωθούν.

Οι μνημονιακές πολιτικές που μέχρι και σήμερα εφαρμόζονται στη χώρα έχουν οδηγήσει σε αποκλεισμό από την δημόσια υγεία πολλούς από τους συνανθρώπους μας λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών ή λόγω της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή και τη χώρα.

Και απαιτούμε:

 1. Διοικητική αυτονομία –Aποσύνδεση με απρόσκοπτη και πλήρη κάλυψη της λειτουργίας σε καθημερινή βάση του συνόλου των κλινικών και των λοιπών τμημάτων και των δύο Νοσοκομείων (Αγρινίου και Μεσολογγίου), που περιλαμβάνει το οργανόγραμμά τους, καθώς και του συνόλου των δομών υγείας της Αιτ/νίας.
 2. Προσλήψεις του απαραίτητου Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού προσωπικού σε όλες τις δομές (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας – Π.Ε.Δ.Υ.), έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών της περιοχής.
 3. Ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ανέργων στις υπηρεσίες Υγείας του νομού, χωρίς καμία εξαίρεση και με πλήρη κάλυψη των αναγκών τους  χωρίς το φόβο της εφορίας και των όποιων συνεπειών προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις του νόμου επ΄ αυτού.
 4. Αύξηση των προϋπολογισμών   στο σημείο που να καλύπτεται η πλήρης λειτουργία των Δομών Υγείας του Νομού.
 5. Να εκδοθούν  άμεσα νέοι οργανισμοί, οι οποίοι να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό του  νοσοκομείων με στόχο την πλήρη αξιοποίηση της  υλικοτεχνικής υποδομής τους.
 6. Να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις των γιατρών που έχουν αποχωρήσει
 7. Μέχρι να ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία (αίτημα 6ο) να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες εκείνες που αντιμετωπίζουν κατεπείγον πρόβλημα με 3ετη θητεία.
 8. Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών με το ανάλογο προσωπικό προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.
 9. Να δημιουργηθεί ασφαλής κυκλικός κόμβος στην Εθνική οδό Αγρινίου – Αντιρρίου στο ύψος του νοσοκομείου, έτσι ώστε να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται με ασφάλεια οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες του νοσοκομείου γιατί έχουμε θρηνήσει ζωές.
 10. Να αξιοποιηθεί  από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών έτσι όπως αυτή εκφράζεται από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου, ο χώρος και οι κτιριακές υποδομές των παλιών νοσοκομείων  Αγρινίου και Μεσολογγίου , γιατί θεωρούμε αδιανόητο να αφήνετε η δημόσια περιουσία να καταστρέφεται εξαιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι υπηρεσίες στις οποίες αυτή ανήκει.

Οι φορείς, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι συνελεύσεις

Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας | Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας | Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου| Δήμος Αγρινίου | Δήμος Αμφιλοχίας | Δήμος Θέρμου |Δήμος Ναυπάκτου |Δήμος Ξηρομέρου| Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας| Επιμελητήριο Αιτ/νίας | ΤΕΕ τμ. Αιτ/νίας | Εργατικό Κέντρο Αγρινίου | Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου| Νομ. Τμήμα ΑΔΕΔΥ | Ομ. Επαγγ/βιοτεχνών Αιτ/νίας | Αγροτικός Σύλλογος “Η ΕΝΩΣΗ” | Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου |Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου | Α’ΕΛΜΕ Αιτ/νίας | Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας | Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου |Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου |Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου |Ιατρικός Σύλλογος Μεσολογγίου | Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Νομού  Αιτ/νίας | Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας και Αιτωλίας| Σωματείο Εστίασης Αγρινίου | Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσολογγίου |Φαρμακευτικός Σύλλογος Αγρινίου | Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου | Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Αγρινίου και Θέρμου |Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης περιοχής Μεσολογγίου | Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου |Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου| Ένωση Βενζινοπωλών Αιτ/νίας| Ραδιοταξί Αγρίνιου  |πολιτιστικοί και αθλητικοί Σύλλογοι | οργανώσεις και συνελεύσεις.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.