Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Σχέδιο για μειωμένα εισιτήρια στους ετεροδημότες

Σχέδιο για μειωμένα εισιτήρια στους ετεροδημότες

Βούτσης: 20 εκατ. το κόστος του δημοψηφίσματος 

nikos-voutsis-75849-620x320

Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος διαβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί με όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της ισονομίας, μέσω μιας έγκυρης και έγκαιρης διαδικασίας.

Παράλληλα ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι περίπου 1,5 με 2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 7 το βράδυ της Κυριακής θα έχουν ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στις εκλογές θα ψηφίσουν οι 18αρηδες αλλά όχι και οι μετανάστες, ενώ τα εκλογικά τμήματα θα είναι τα ίδια με αυτά των εκλογών της 25ηςΙανουαρίου.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες θα ψηφίσουν εκεί που ψήφισαν τον περασμένο Ιανουάριο, εκτός από όσους έχουν προλάβει να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Πάντως ο κ. Βούτσης είπε ότι γίνεται προσπάθεια για ελαχιστοποίηση του κόστους όσων από τους ετεροδημότες θέλουν να μετακινηθούν στους τόπους όπου ψηφίζουν, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάλεσε παράλληλα σε μαζική συμμετοχή όλους τους πολίτες, εκ μέρους όλων των κομμάτων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην άτυπη ειδική διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε σήμερα το πρωί -αν και ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, ωστόσο με πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού συγκροτήθηκε- και από όλα τα κόμματα διαπιστώθηκε η καλύτερη συνεργασία.

Ως προς το οικονομικό τόνισε ότι το πρώτο μέλημα ήταν το οικονομικό θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς είναι κρίσιμη η κατάσταση συνολικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο ότι δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα όπως προβλέπεται για εθνικές εκλογές ή ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, το μέγιστο για τις δαπάνες του δημοψηφίσματος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ, με βάρος της αμοιβής να αφορά τη μετακίνηση των συμμετεχόντων στη διαδικασία προετοιμασίας του δημοψηφίσματος.

Θύμισε ότι το Γενάρη το κόστος των εκλογών ήταν 42 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι δεν ισχύει το ποσό των 110 εκατ. ευρώ που αναφερόταν σε παλαιότερη έκθεση του ΓΛΚ. Θα υπάρξει σημείωσε συνεργασία του ΥΠΕΣ με την singular logic για την έγκαιρη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ μετά από συνεννόηση με τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναρτήθηκαν τα μεταφρασμένα κείμενα στα οποία αναφέρονται τα ψηφοδέλτια και στα οποία θα ψηφίσει ο λαός.

Επίσης, είναι στη διάθεση οποιουδήποτε εκλογέα για να τα ψηφίσει πριν φτάσει στην κάλπη. Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια τόνισε ότι διαμορφώθηκαν  με βάση τη σαφέστατη διατύπωση που υπάρχει στο νόμο του 2011. Ως προς τη σειρά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, παρέπεμψε στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της Ολομέλειας της Βουλής, όπου πρώτα αναφέρεται το ΟΧΙ και στη συνέχεια το ΝΑΙ.

Αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους, σημείωσε ότι έχουν συνταχθεί με βάση τη Β’ Αναθεώρηση του 2015, δηλαδή της 30ης Απρίλη, ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι 15χρονοι.

Για τον τηλεοπτικό χρόνο είπε  ότι θα είναι απόλυτα μοιρασμένος ανάμεσα στο ΝΑΙ και στο ΟΧΙ, προαναγγέλλοντας ότι η σχετική ΚΥΑ θα ψηφιστεί εντός της ημέρας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι αν και είναι στενά τα περιθώρια έχουμε ρυθμίσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε καλές και τίμιες διαδικασίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.