Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες δεν ψήφισε

kalpesΒάσει της εκτίμησης της Singular Logic – Οι ετεροδημότες δεν πήγαν φέτος να ψηφίσουν – Τα capital controls, τα διόδια που έπρεπε να καταβάλουν, η τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε 8 μήνες απέτρεψαν χιλιάδες ψηφοφόρους να ταξιδέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες

Μια μεγάλη «απουσία» καταγράφηκε στη σημερινή εκλογική διαδικασία, την τρίτη μέσα σε οχτώ μήνες, αυτή των ετεροδημοτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει της εκτίμησης της Singular Logic στη 01:06, η αποχή κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, της τάξης του 43,56%!

Πιο αναλυτικά, με ενσωματωμένο το 85,83% της επικράτειας, προκύπτει ότι στις κάλπες προσήλθε μόλις το 56,44 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το υπόλοιπο 43,56% επέλεξε να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Ενώ σχεδόν σε όλες τις προηγούμενες εκλογές είτε ήταν εθνικές, είτε ευρωεκλογές, είτε δημοτικές, η επαρχία κατακλυζόταν από καραβάνια Αθηναίων που έβρισκαν την ευκαιρία να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη αλλά και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αυτό δεν συνέβη σήμερα.

Ιστορικά, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αποχής είχε σημειωθεί στις επαναληπτικές εκλογές το καλοκαίρι του 2012, με 37,5%.

Τα capital controls, η τρίτη προσφυγή στις κάλπες από τον Ιανουάριο, το κόστος του ταξιδιού – αφού τα διόδια, αντίθετα με ό,τι συνέβη στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, λειτούργησαν κανονικά – ίσως και η απογοήτευση από τα κόμματα αποδείχθηκαν ανυπέρβλητα εμπόδια σε σχέση με την επιθυμία για ένα διήμερο ή τριήμερο ταξίδι στην επαρχία.

Το πόσο και πώς η απουσία αυτή μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες. Το σίγουρο είναι ότι θα επηρεάσει – προς τα πάνω – το ποσοστό της αποχής και αναλόγως και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Πολλοί εξάλλου μόλις γύρισαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τις οποίες απόλαυσαν με μεγάλο κόπο, και σίγουρα το ήδη επιβαρυμένο πορτοφόλι τους στην εποχή των κεφαλαιακών ελέγχων δεν αντέχει ένα ταξίδι είτε με αυτοκίνητο, είτε με πλοίο, είτε με ΚΤΕΛ. Πολύ περισσότερο, δε, που γνωρίζουν ότι με το τρίτο Μνημόνιο, αμέσως μετά τις εκλογές, έρχεται φοροκαταιγίδα και άρα μια μετακίνηση εκτός Αθηνών θα έχει πολλαπλάσιο κόστος για τον οικογενειακό ή ατομικό τους προϋπολογισμό.

Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο η έκπληξη που δοκίμασαν όσοι επέλεξαν να κινηθούν στις εθνικές οδούς όταν διαπίστωσαν ότι θα έπρεπε να καταβάλουν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων καθώς δεν εφαρμόστηκε ό,τι ίσχυσε στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού όταν τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει οι μπάρες να σηκωθούν προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή με τις πληροφορίες από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητοδρόμους να αναφέρουν ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.