Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Σύγκρουση κόσμων στην Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Αγρινίου

Σύγκρουση κόσμων στην Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Αγρινίου

Σύγκρουση κόσμων στην Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία του Αγρινίου

Οι πρόσφατες θυελλώδεις εκλογές ανέδειξαν βαθύ διχασμό ανάμεσα στα μέλη για τον προορισμό και τους στόχους του Συλλόγου.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Όποιος νόμισε ότι οι πρόσφατες εκλογές στην Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Αγρινίου θα ήταν μια τυπική διαδικασία, που συμβαίνει σε ένα ανάλογο σύλλογο, έπεσε τελείως έξω. Τελικά αποδείχτηκαν δυο πράγματα περίτρανα: Πρώτα ότι υπήρξε από κάποιους εξαιρετικό ενδιαφέρον για την έκβαση των εκλογών και το ερώτημα «σε ποια χέρια θα βρίσκεται η Αρχαιολογική τα επόμενα χρόνια». Και κατόπιν πως ακόμη και ένα τέτοιο ζήτημα είναι ικανό να διχάσει βαθύτατα την ώρα που επίκεινται ανακοινώσεις από το υπουργεί Πολιτισμού για την τύχη των αποθηκών Παπαπέτρου και του Μουσείου του νομού.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε, είναι το γεγονός πως, παρά το ότι  η Αρχαιολογική Εταιρία αριθμεί περί τα 400 μέλη, στις εκλογές του 2009 ψήφισαν 83 μέλη ενώ στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν 151 μέλη. Κάτι που αποδόθηκε σε μαζική προσέλευση για να ανατραπεί η προηγούμενη διοίκηση. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν διαξιφισμοί και έντονη λογομαχία για το μέλλον της εταιρίας με κάποιους να δηλώνουν φωναχτά ότι «θα πάρουν» την Αρχαιολογική Εταιρία από τους αρχαιολόγους και θα την «επιστρέψουν στο λαό». Διαφωνία υπήρξε ακόμη και για το πανό που έχει αναρτηθεί έξω από τα γραφεία της εταιρίας και ζητά άμεση λύση για το Μουσείο, αφού κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό έγινε για προεκλογικούς λόγους για να προπαγανδίσει την προσέγγιση με το υπουργείο, με την απάντηση να λέει ότι πρόκειται για προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ…

«Επιστροφή στο πνεύμα της εταιρίας» ή «συνομωσία»;

Μιλήσαμε και με τις δυο διαμορφωμένες παρατάξεις που συγκρούστηκαν στις πρόσφατες εκλογές και διαπιστώσαμε ότι σχεδόν δεν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ τους. Ο κ. Νικόλαος Σκιαδάς πρόεδρος στη διοίκηση του 2007, ιστορικό μέλος και δεύτερος σε ψήφους στις πρόσφατες εκλογές, έκανε λόγο για επικράτηση της πλευράς που δημιούργησε την εταιρία. «Υπήρχαν δυο διαφορετικές απόψεις σε αυτές τις εκλογές. Από τη μια ήταν οι παγιωμένες αντιλήψεις που επικράτησαν από την τελευταία διοίκηση και ήταν μια ελιτίστικη άποψη για το τι είναι η εταιρία και ποια είναι η πορεία της. Η άλλη ήταν η δική μας, που έκανε κριτική για τα πεπραγμένα και ήθελε να επιστρέψει η Εταιρία σε αυτούς που τη δημιούργησαν και στο πνεύμα τους. Η απέναντι πλευρά ήθελε την Αρχαιολογική αποκλειστικό χώρο των αρχαιολόγων και των ιστορικών. Θεωρώ, δε, ότι επειδή η θητεία του προηγούμενου Δ.Σ. έληξε στις 9 Μαρτίου και όλα έγιναν βιαστικά, δεν είχαμε το χρόνο, αλλά ούτε και ο χώρος ήταν ο κατάλληλος, για να κάνουμε σωστό απολογισμό πεπραγμένων. Προσωπικά δεν εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή κανένα αλλά στο συμβούλιο θα ζητήσω μια πλήρη ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει» μας δήλωσε ο κ. Σκιαδάς για να συμπληρώσει: «Είμαι παλιό μέλος, από την εποχή που έφτιαξε την εταιρία ο μακαρίτης ο Μποκόρος, έχω θητεία σαν πρόεδρος και όλοι ξέρουν ότι έχω στηρίξει με κάθε τρόπο την Αρχαιολογική. Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να είναι αυτή κοντά στο λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε»

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας πρόεδρος μέχρι πρότινος και γνωστός Βυζαντινολόγος, κάνει λόγο για «έτοιμα ψηφοδέλτια και συνομωσία», και συνεχίζει. «Δεν  περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο. Ερχόταν μαζικά με έτοιμα ψηφοδέλτια και μοναδική διάθεση να αποβάλουν εμένα από το Δ.Σ. αλλά, κυρίως, να αποτρέψουν να μπει νέο αίμα στην Αρχαιολογική. Προσπάθησα με τους συνεργάτες μου να πάμε μπροστά αλλά είναι γνωστοί αυτοί που δεν θέλουν να προοδεύσει η περιοχή. Είπα σε κάποιους που ταλαιπωρούν χρόνια τα δημόσια πράγματα της πόλης, ότι δεν είναι η Αρχαιολογική κομματικό όργανο. Μου απάντησαν ότι είναι «του λαού και θα την πάρουν»! Το εκπληκτικό είναι πως με κατηγορούν ότι μπήκαν στην εταιρία όχι μόνο για να προωθήσω δικά μου συμφέροντα αλλά και για να βάλω μέσα τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς! Μα, αυτό είναι μομφή; Σε μια αρχαιολογική ένωση αν δεν είναι οι επιστήμονες μέσα ποιοι θα είναι; Οι μαγαζάτορες και οι τεχνίτες; Να είναι κι αυτοί, αλλά ποιοι προέχουν, ποιοι ξέρουν το αντικείμενο; Εγώ ξέρω ότι σε λίγο καιρό θα με φωνάξει ο υπουργός για να πάω να μιλήσουμε για το ζήτημα του μουσείου που μπαίνει στην τελική ευθεία. Ούτε ξέρω αν θα πάω και με ποια ιδιότητα, αλλά ελπίζω όποιος πάει να γνωρίζει το θέμα. Δυο χρόνια τώρα δεν πήραμε ποτέ μια ομόφωνη απόφαση και είναι χαρακτηριστικό ότι πήγαν να ρίξουν σκιά ακόμη και στην πρότασή μου να χρησιμοποιήσουμε το ημερολόγιο της Αρχαιολογική για να έχει αυτή κάποια έσοδα». Αυτές ήταν οι θέσεις του κ. Παλιούρα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας.

Για την ιστορία το νέο Δ.Σ. θα αποτελείται από τους Αλεξάνδρα Μοσχονά(96 ψήφοι), Νικόλαο Σκιαδά(92 ψ.), Ηλία Λαΐνα(80 ψ.), Πανωραία Σερπάνου(77 ψ.), Αθανάσιο Αλεξάκη(68ψ.), Αθανάσιο Παλιούρα(63ψ.) και Μόνικα Διαμαντή(57ψ.). Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι στους 7 που ακολούθησαν σε ψήφους- αλλά δεν εκλέγονται- υπάρχουν ένας ζωγράφος, ο κ. Παπατρέχας, τρεις αρχαιολόγοι(οι δύο με ντοκτορά), ένας με ντοκτορά Φιλολογίας, ένας με μάστερ Βυζαντινολογίας και μια παλιά υπάλληλος Μουσείων!

Όπως και να είναι, ελπίζουμε στην επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό- όποιος πάει- να έχει οπλιστεί με επιχειρήματα και να είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει στις διεκδικήσεις και άλλων πόλεων του νομού. Επίσης, παρότι δεν έχουμε υπόψη μας το ιδρυτικό καταστατικό της Εταιρίας, ελπίζουμε πάντα μια αρχαιολογική και ιστορική εταιρία να έχει σαν πρώτο στόχο την έρευνα και την διαρκή αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας με κάθε κόστος.

Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος ιδρύθηκε το 1974 με έδρα το Αγρίνιο. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κεδροσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την υπ. αριθ. 15/14.3.1974 απόφαση του Πρωτοδικίου Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.